#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co nás čeká v budoucnosti?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 3, s. 16

Často se mezi svými vrstevníky a mladšími kolegy setkáváme s úvahami, jaká je vlastně budoucnost lékárníků. Zejména nově nastupující lékárníci se obávají nejen o vývoj své profese do budoucna, ale zároveň o to, zda budou ohodnoceni adekvátně ke svému vzdělání a zodpovědnosti.

Téma odměňování nyní jistě rezonuje celou lékárnickou ­komunitou, a komu není jedno CO a ZA CO bude v horizontu příštích několika let vykonávat jako lékárník, měl by se aktivně zajímat o dopady elektronické preskripce, kvalitu práce v lékárenských řetězcích a vnímání naší krásné práce pacienty. Pokud se zájem a aktivní přístup samotných lékárníků nezmění, je možné, že reklamy na velikost platu pokladních v některých supermarketech pro nás začnou být stejně aktuální jako třeba pro řadu absolventů pedagogických fakult, kde nejedni kolegové zvažují, zda se svým vysokoškolským diplomem nepůjdou raději za 28 tisíc korun českých „odpípat šichtu“ a na jejímž konci odejdou domů se zcela čistou hlavou, nicméně nejspíš ne příliš uspokojeni z náplně své práce

ČLnK i další skupiny a spolky sdružující lékárníky upozorňují na devastující vliv ekonomických zájmů některých finančních skupin na odbornou kvalitu poskytované zdravotní péče a snaží se v tom směru apelovat na legislativce a veřejnou správu. ­Politicky je ovšem oblast ­zdravotnictví velmi citlivá a problematická a do karet lékárníkům zatím příliš nehraje ani nastavení odměňování z veřejného zdravotního pojištění.

Mladí lékárníci z. s. jsou touto situací velmi znepokojeni, a proto mezi své priority pro rok 2018 zařazují garanci odborné kvality postgraduálního vzdělávání a zajištění odborného vedení pro absolventy vstupující do lékárenské praxe.

Celoživotní a atestační vzdělávání považujeme za klíčové pro rozvoj odpovědnosti lékárníka a jeho nezastupitelné uplatnění ve zdravotnictví. Stejně tak podporujeme zapojení mladých ­kolegů do aktivit spojených s lékárenskou činností, ale také s přednáškovou činností odbornou nebo osvětovou pro lékařské i nelékařské zdravotnické profese také pro pacienty.

Velmi kvitujeme snahu České lékárnické komory vytvářet zajímavé odborné semináře, často dostupné i formou webinářů. Také oceňujeme řadu aktivních OSL, jejichž setkání jsou rovněž většinou doplněna aktualitami z dění v oboru a zajímavým odborným programem. Věříme, že informace z kvalitně připravených seminářů převedené do naší každodenní výdejní praxe pomáhají utvrzovat naše pacienty, že lékárníci jsou jednoznačně odborníky na jejich léky.

Spolek Mladí lékárníci pro své členy z řad lékárníků do 35 let mapuje možnosti vzdělávání a připomíná každému novému absolventovi, který se rozhodl vykonávat lékárenskou praxi, důležitost následného vzdělávacího systému.

Apelujeme na starší kolegy, aby dbali na dovzdělávání nejen sebe, ale motivovali k němu svým dobrým příkladem také mladé kolegy, zejména absolventy ve své lékárně. Verba movent, exempla trahunt. Nehleďme tedy jen na ekonomiku, ve které se určitě potřebujeme dovzdělávat také, pokusme se především zůstat zdravotníky, odborníky na svém místě.

Mgr. Filip ŠKARDA, místopředseda

Mgr. Eva PROCHÁZKOVÁ, členka předsednictva

Mladí lékárníci z. s.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2018 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#