#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

RNDr. Eugenie Trávníková (6. 10. 1929 – 2. 3. 2018)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 3, s. 31

Lékárenská obec ztrácí vzácného člověka

Motto: Smrt se dá porazit jediným způsobem, a to tak, že vlastní život proměníme v mistrovské dílo.

Tab. 1.

Eugenie Trávníková se narodila v Pnětlukách, vesnici na Lounsku. Byla vychována ve staré rolnické rodině podle tradičních hodnot: poctivost, pracovitost, skromnost. Těmito zásadami se řídila celý svůj život, při studiích na gymnáziu v Žatci a Lounech i na farmaceutické fakultě v Brně, kde promovala v roce 1953.

Na umístěnku nastoupila do KKL v Rychnově nad Kněžnou. V roce 1956 následovala manžela-lékaře do Chomutova, kde pracovala v městské lékárně v Hálkově ulici. Odborně začala rychle růst a stala se vůdčí osobností lékárenství v okrese. Od roku 1962 stanula ve funkci okresního lékárníka. Později jako ředitelka Lékárenské služby Chomutov se zasloužila o vytvoření sítě lékáren v okrese. Ta byla velice špatná z důvodu nestandardní situace v poválečných letech, kdy byli z okresu Chomutov odsunuti všichni němečtí lékárníci, v dalších deseti letech byly likvidovány mnohé lékárny kvůli důlní činnosti.

Zásluhou RNDr. Trávníkové byly budovány, ve spolupráci s Mgr. Urbancovou z Rozvojového lékárenského střediska, moderní lékárny především u vznikajících zdravotnických středisek. V desítce nových lékáren nechyběly ani tři ústavní lékárny na velmi vysoké úrovni. Ústavní lékárna nemocnice Chomutov připravovala dlouhá léta radiofarmaka pro krajskou nemocnici v Ústí nad Labem. Nedílnou součástí dobrého technického i estetického vybavení lékáren byla i péče o vysokou odbornou úroveň zaměstnanců lékáren. V 70. letech začala budovat obor klinické farmakologie pro chirurgické oddělení NsP Chomutov.

Jako předsedkyně Spolku lékárníků ČLS JEP se organizačně podílela na odborných seminářích v rámci kraje i celostátně. Dlouhá léta pracovala ve výboru Spolku lékařů ČLS JEP, Spolku pro vybudování Českého farmaceutického muzea, zasloužila se o vybudování expozice starých lékáren v Městském muzeu v Chomutově.

V letech těžké odborné a organizační práce dokázala vychovat dvě dcery, z nichž jedna se stala lékařkou v Praze, druhá lékárnicí v Chebu.

Za přínos pro okres Chomutov byla doktorka Trávníková v roce 2009 vyznamenána Cenou Jiřího Popela z Lobkovic (významný český šlechtic, majitel města Chomutova, zakladatel jezuitské koleje).

U příležitosti oslav 20. výročí vzniku České lékárnické komory, 17. září 2011, bylo oceněno jednadvacet osobností, které se zasloužily o rozvoj naší stavovské organizace. Byla mezi nimi také RNDr. Eugenie Trávníková.

Když odcházela do důchodu, zůstalo po ní mistrovské dílo: nadstandardně vybavená síť lékáren s výborně vzdělanými lékárníky a asistenty, kteří kontinuální vzdělávání považovali za svou povinnost.

S velkým zármutkem se loučí všichni ­lékárenští spolupracovníci, kteří měli rádi RNDr. Trávníkovou pro její obětavost, srdečnost a ochotu pomoci ve všech situacích. Sama dokázala ­proměnit svůj život v mistrovské dílo.

Lékárenská obec tak ztrácí vzácného člověka.

OSL Chomutov – Most


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2018 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#