#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kronika uplynulých dní


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 3, s. 8

K ověřování pravosti léčivých přípravků

Dne 23. ledna se v sídle ČLnK sešli zástupci komory a dodavatelů lékárenských software, aby se poradili o dalším postupu v souvislosti s blížícím se zahájením ověřování pravosti léčivých přípravků. Na schůzce byly projednány otázky související s podobou smlouvy, kterou bude muset každá lékárna uzavřít s Národní organizací pro ověřování pravosti léčiv, z. s. (NOOL), aby se mohla připojit do vnitrostátního systému pro ověřování, s (ne)připraveností pilotního provozu a zejména s praktickými dopady ověřování na provoz lékáren.

Kromě jiného na schůzce zaznělo, že připravená rámcová smlouva, která se bude uzavírat mezi NOOL a lékárnami, je jednostranně výhodná pro NOOL. Byla schválena představenstvem NOOL většinou hlasů výrobců proti jedinému hlasu ČLnK.

Pilotní projekt je špatně připravený, bude se týkat velmi málo přípravků.


Prof. Jan Solich laureátem ocenění Honori et Merito

V prostředí nového Výukového a výzkumného centra UK v Hradci Králové se 14. února uskutečnilo přednáškové odpoledne u příležitosti významného životního jubilea profesora Jana Solicha. Překvapením na závěr bylo udělení Medaile Honori et Merito České lékárnické komory za dlouhodobou práci pro ­rozvoj a přínos oboru, kterou v zastoupení prezidenta ČLnK PharmDr. Lubomíra Chudoby oslavenci předal člen PČLnK Mgr. Jiří Kotlář. Po skončení oficiální části programu byl prostor k osobním gratulacím a vzpomínkám. Za brněnskou farmaceutickou fakultu popřál prof. Janu Solichovi pevné zdraví a zároveň poděkoval za pomoc při obnově studia farmacie v Brně ­počátkem devadesátých let bývalý děkan fakulty a rektor VFU Brno prof. Václav Suchý.

Jménem všech členů České lékárnické komory přejeme prof. Janu Solichovi zdraví a neutuchající životní optimismus.


Jednání s ministryní financí k EET

Dne 9. února proběhlo jednání prezidentů České lékárnické komory, České lékařské komory a České stomatologické komory s ministryní financí JUDr. Alenou Schillerovou, Ph.D. Hlavním tématem jednání byla elektronická evidence tržeb.V rámci připomínkového řízení Ministerstvo financí uvažuje o změnách EET v režimu offline pro fyzické osoby, které budou zároveň neplátci DPH s obratem maximálně 200 tisíc Kč ročně při maximálním počtu 500 položek za rok.Prezident České lékárnické komory PharmDr. Lubomír Chudoba předal ministryni korespondenci naší stavovské organizace s Ministerstvem financí v roce 2017, jejíž součástí byla žádost o poskytnutí výjimky pro lékárny. Ministryně Schillerová nepřipouští žádnou změnu vůči lékárnám ani vydávání účtenek jen na vyžádání.

Způsob stanovování úhrady ZP je nedostatečný

Česká lékárnická komora je členem Pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro kategorizaci a úhradovou regulaci zdravotnických prostředků. Úkolem této skupiny je připravit podklady a najít konsenzus ohledně úhrad zdravotnických prostředků. Důvodem je nález ústavního soudu, který vloni v květnu shledal současný způsob stanovování úhrady zdravotnických prostředků za nedostatečný a stanovil lhůtu 1,5 roku na její změnu. Podrob­nosti si zájemci mohou přečíst na webu Ústavního soudu, viz https://www.usoud.cz/aktualne/ustavni-soud-zrusil-ustanoveni-upravujici-mechanismus-stanovovani-vyse-uhrady-zdravotnick/ V prosinci 2017 a v lednu 2018 proběhla dvě jednání na MZd. Bylo rozhodnuto, že jako podklad pro další práci se použije ma­teriál zveřejněný v roce 2014 jako sněmovní tisk 88 (konkrét­ně návrh novely přílohy č. 3) zákona o veřejném zdravotním pojištění. Zjednodušeně řečeno je vytvořen kategorizační strom, kde jsou definovány požadavky, úhrady, limity a omezení pro jednotlivé skupiny zdravotnických prostředků, v současnosti probíhá připomínkování.

Zdroj: www.lekarnici.cz


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2018 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#