#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zeptali jsme se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 3, s. 6-7

Obor farmacie je, jak známo, výrazně feminizován. Jsou podle vašeho názoru lékárnice ve srovnání s kolegy lékárníky hůře placeny, a tím pádem diskriminovány?

PharmDr. Lubomír CHUDOBA,prezident České lékárnické komory

Komora nedisponuje informacemi o platových poměrech lékárníků na různých pracovních pozicích, o jejich závislosti na délce praxe nebo typu lékárny. Těžko tedy mohu posuzovat mzdové rozdíly nebo zodpovědět dotaz ohledně možné platové „diskriminace“. Ze srovnání dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky však vyplývá, že jsme citelně podhodnoceni vůči lékařům a neobvyklým je i vyšší průměrný příjem ve státních lékárnách oproti soukromé sféře. Slíbené navýšení a principiální změna v odměňování za naši odbornou činnost by se ale měla promítnout i do lepšího finančního ohodnocení lékárníků.


Prof. PharmDr. Alexandr HRABÁLEK, CSc., emeritní děkan Farmaceutické fakulty UK Hradec Králové

Na tuto otázku si skutečně nedovolím kvalifikovaně odpovědět, protože přirozeně neznám tyto zvyklosti v lékárnách. Nesledoval jsem nikdy platy svých kolegů a kolegyň, i když jsem v jedné své životní etapě možnost sledovat je (a ovlivňovat) měl. Byl jsem ale svázán platovými tabulkami, ve kterých byly platy jednoznačně dány platovou třídou a platovým stupněm, a platový řád UK prakticky neumožňoval se tomuto schématu vyhnout. Navíc jsme na fakultě zavedli predikovatelný a transparentní systém odměňování za vědecké výsledky, samozřejmě platný pro muže i ženy absolutně stejnou měrou. Osobně jsem přesvědčen, že rozlišovat výši mezd (a všech jejích složek) podle toho, zda se jedná o muže či ženu, je špatné a nemorální. Mzda musí spravedlivě vyjadřovat míru zapojení pracovníka do plnění povinností svázaných s jeho funkcí, ale také jeho iniciativu, možnosti a ochotu reagovat na okamžité výkyvy v potřebách pracoviště.


Mgr. Leona ŠTĚPKOVÁ, Lékárna Medea, Hostomice

Vůbec netuším. Nikdy jsem lékárníka nezaměstnávala, ale i kdyby, platila bych ho podle výkonu (v práci), ne podle pohlaví. Já osobně jsem nikdy tak nepřemýšlela a ani jsem se nikdy jako žena (slečna, dívka) necítila diskriminovaná. To by si mohl někdo zkusit...!

Diskriminaci pociťuju jako občan a OSVČ, to ano. Postupně přicházíme o všechny svobody, které jsme si vybojovali. Zakazují nám kdeco a přikazují stále další a další povinnosti, podobá se to „pakárně“ na vojně. Ale je to bez ohledu na skutečnost, jestli jde o ženu nebo o muže.


Mgr. Jakub DVOŘÁČEK, MHA, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu

Za práci na stejné pozici, se stejnou mírou odpovědnosti (a u lidí se srovnatelnými zkušenostmi a výsledky) obecně nejsou rozdíly v odměňování na základě pohlaví obhajitelné. Údaje o mzdách lékárnic a lékárníků však nemám, tudíž si netroufám hodnotit jmenovitě situaci v lékárenství.

Výrazně feminizován je i sektor farmaceutického průmyslu. Počty top manažerek a generálních ředitelek máme srovnatelné s počty jejich mužských protějšků. Jsem rád, že tento důležitý obor nabízí ženám velké možnosti profesní realizace a je z hlediska genderové rovnosti výrazně vepředu.


PharmDr. Petr HORÁK, vedoucí lékárník NL FN Motol

Nemyslím si, že by ženy v našem oboru tvořily diskriminovanou většinu. Nemám proto ale žádná tvrdá data z jiných pracovišť či segmentů než je naše nemocniční lékárna. V ní je, stejně jako ve všech státních nemocničních lékárnách, konstrukce celkem pevně daná a je stejná u žen i mužů. Pokud nějaká platová nerovnost vznikne, je to spíše dáno tím, že některé kolegyně nechtějí třeba sloužit pohotovostní služby z důvodu péče o malé děti a nemají proto příjem za přesčasy. To je ale obvykle jev trvající přechodnou dobu a jde čistě o rozhodnutí dané kolegyně nebo rozhodnutí společné v rámci její rodiny. Další obecnější faktor může být třeba pozdější získání vedoucího místa opět z důvodu rodičovských dovolených nebo péče o rodinu. Tyto důvody jsou ale spíše obecně společenské než vázané na naše povolání. V každém případě podle mě platí, že plat se má odvíjet od toho, jak kvalitně který farmaceut pracuje, a od ničeho jiného.


Mgr. Marek HAMPEL, předseda představenstvaGrémia majitelů lékáren

Ne, nejsou, a ani to není možné. V praxi se setkávám spíše s tím, že kolegyně jsou stále častěji vystaveny dilematu, jak rozdělit ­starost o rodinu a zajištění příjmu. To znamená nastavení osobních priorit.

Nesetkal jsem se tedy s případem, kdy by kolegyně lékárnice byly nějak diskriminovány menší mzdou ve srovnání se svým mužským protějškem.


PharmDr. Marcela HEISLEROVÁ, Ph.D.,vedoucí katedry lékárenství IPVZ Praha

Jestli jsou nebo nejsou lékárnice hůře placeny než jejich mužští kolegové, není věc osobního názoru, ale statistických dat, která nemám k dispozici.

Můj názor je, že o odměňování by v každém oboru měl rozhodovat hlavně přínos jedince pro organizaci.


Mgr. Martin MÁTL, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem

Přesné platové poměry v lékárnách ­neznám, ale myslím si a doufám, že lékárnice ­diskriminovány nejsou. Doufám proto, že nevidím jediný důvod, proč by tomu tak mělo být.


PharmDr. Aleš NOVOSÁD, předseda, Mladí lékárníci z. s.

Rozhodně si to nemyslím. Obor je feminizován, ale možnosti všech kolegů i kolegyň jsou stejné. Všichni jsme vystudovali ­farmaceutickou fakultu, která nám dala stejné vzdělání, a jak s ním naložíme, záleží už jen na nás samotných.

Za dobu deseti let, co se ve farmacii pohybuji, jsem diskriminaci z tohoto pohledu nezažil. Mám desítky kolegyň na různých pozicích v různých farmaceutických funkcích, a ani od nich jsem nikdy nezaznamenal náznaky uvedené problematiky. Naopak, podívejme se do několika státních institucí, jako jsou odbor farmacie MZd, SÚKL, IPVZ a další – všechny mají v čele ženy, které tyto instituce vedou kvalitně a spolehlivě a v lecčems předčily i své mužské předchůdce.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2018 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#