#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Oživme LÉKÁRNICE MAMINKY


Autoři: Hašková Saša
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 2, s. 4-5

„Jmenuji se Alexandra Hašková, jsem lékárnice, ale především maminka dvou dětí.“ Takto začínají besedy O zdraví tak trochu jinak, které vedu od října loňského roku pro maminky a pěstounské rodiny ve dvou mateřských centrech v České Lípě, kde jsme s manželem před třemi lety otevřeli lékárnu. Na konci ledna jsem přesvědčila představenstvo ČLnK a získala pověření „oživit“ projekt Lékárnice maminky.

Tohoto odvážného činu komory si velmi cením, neboť mě plně ospravedlňuje k oficiálnímu snížení domácích prací na nezbytné minimum a pověřuje k pokračování bohulibější přednáškové činnosti s ratolestmi vesele si hrajícími v hernách, kde přednáším. Naplňuje mě to, ráda totiž od plotny a ne­ko­­nečného uklízení hraček na chvíli uteču. Unikám do světa starostí obyčejných maminek, které k mému milému překvapení vítají zdroj kvalitních nezávislých a kritických informací v oblasti zdraví nejen jejich dětí. Cílem tohoto článku je najít další maminky lékárnice, které to s domácími pracemi nebo situací v lékárenství cítí podobně. Pojďme společně osvěžit tento skvělý projekt! Je nezbytné do něj vnést život, moderní nadhled, ale především jedinečnost zkušeností každé z nás maminek lékárnic.

Jako maminka jsem členkou různých maminkovských „facebookových“ skupin, kde se čím dál častěji setkávám s otázkami maminek ohledně zdraví, ať už jejich dětí, či jiných nejbližších osob. Jedná se často o dotazy na samoléčbu jako stvořené pro lékárníka snadno dostupného v každé lékárně. Následné diskuze v těchto skupinkách jsou přehlídkou více či méně neúčinných rad a někdy i zdraví škodlivých doporučení. V komentářích se jednotliví laičtí diskutující téměř předhání ve vymýšlení rad, které se jim zaručeně osvědčily na jejich dětech a blízkých. Současně věrohodnost rad „roste“ počtem „lajků“ u jednotlivých komentářů. Předpokládám, že tento trend pozorují i jiné maminky lékárnice. Není to nic neobvyklého.

Mě to ale nenechalo klidnou, dlouhou dobu jsem přemýšlela, jak do toho zasáhnout, jak změnit veřejné mínění alespoň u části mě blízké populace, aby lidé zjistili, že tu opravdovou radu mohou dostat od konkrétního hmatatelného lékárníka, kterého znají, namísto anonymního „rádce“ na síti. Zdánlivě jednoduché zadání, jehož realizaci jsem se rozhodla otestovat přednáškovou činností přímo pro maminky v našem městě. A tak vznikl cyklus besed o zdraví. Impulzem ale nebylo jenom dění na sociálních sítích a virtuálních diskuzních fórech, byla jím i snaha vrátit roli lékárníků ve společnosti význam, který jim náleží. Cyklus dostal název O zdraví tak trochu jinak. Každá beseda začíná mým náhledem na dnešní dobu tak, jak ji vnímám já, lékárnice maminka.


Ptám se maminek, jestli v dnešní uspěchané době plné internetových laických diskuzí na téma zdraví existuje i místo pro jejich lékárníka, který je zná a může poskytnout jen dobrou radu namísto tašky plné přípravků zaručujících účinnou tabletku na každý neduh. Žijeme v době farmabyznysu, který se snaží protlačit koncovému spotřebiteli–pacientovi co největší množství léčiv. A právě lékárník může za tárou určit pomyslný mantinel mezi účinnou a efektivní léčbou a nera­cionální a nadbytečnou spotřebou.

Na druhé straně je doba dalšího extrému, který těží z fobie k době chemické. Vlna léčitelů, zázračníků, babských rad a velmi atraktivního návratu k přírodě. Zní to hezky přirozeně, ale? Mnohdy se jedná o rady scestné, neúčinné a nezřídka jenom lákající ke koupi zaručeně účinných přírodních přípravků.

Ptám se maminek, jak se v tom vyznají a jestli to jde i jinak. Já věřím, že existuje cesta, která nejen je naučí rozeznávat naznačené extrémy. Ráda bych, aby byly besedy interaktivní, bez mýtů, kritické, podle EBM a přesto trochu jinak, plné konkrétních a praktických rad, v menším kruhu do deseti maminek.

Kladu důraz na osobní přístup, vítám živé diskuze. Cítím také, že je to dlouhá cesta, neočekávám instantní výsledky. Přesto pár nadějných postřehů nabízím už teď, na pomyslném začátku osvěty.

Mám za sebou 4 měsíce, 10 přenášek, 95 maminek posluchaček a obrovský převis zájmu, který nejsem schopna plně uspokojit. Z dotazníkového průzkumu po každé besedě vyplývá jednoznačný přínos ve formě nových informací (rady ohledně správného užívání a tipy na konkrétní LP, správné postupy samoléčby, odhalení špatného užívání LP, NÚ apod.). Maminky samy navrhují nová témata, o která mají zájem. První, O nemocech z nachlazení, proběhlo šestkrát. Z dotazníků vyplynul velký zájem o zpracování problematiky Ekzému a kožních potíží nejen u dětí. I u toho se blíží páté opakování a chystám další téma na přání posluchaček – Cykličnost ženy z pohledu lékárnice maminky, které uvedu v rámci Mezinárodního dne žen formou workshopu.

Dostávám se k nejdůležitějšímu sdělení na závěr. Hledám maminky lékárnice, kterým je můj přístup blízký a rády by se zapojily do „znovuoživení“ Lékárnic maminek; jedině jejich širší základna dokáže něco změnit. Mé snažení je zatím jen regionální.

V současné době se pracuje na nezbytném celkovém oživení webu jak ze strany grafiky, tak obsahu podle mé vize. Postupně dojde k propojení s moderními sdělovacími nástroji na sociálních sítích (FB, instagram, videospot), které by nám pomohly oslovit mladé lidi z laické veřejnosti. Nechci s nimi bojovat, jak to možná v úvodu mohlo vypadat, naopak cítím, že maminky vítají kvalitní zdroj informací a postupně vzniká oboustranná důvěra. Z  besed budou umisťovány výstupy formou článků/blogu na web. Zároveň bych poskytla již zpracovaná témata (prezentace, materiály pro maminky) dalším Lékárnicím maminkám, které se do projektu zapojí.

Necítíte se na přednáškovou činnost? Nevadí, hledám maminky, kterým dává projekt smysl, chtějí současnou situaci lékárenství a lékárníků změnit. Jistě společně najdeme silné stránky každé z nás. Někomu je blízký instagram, mohl by propojovat posty z FB stránek, které je třeba také teprve vytvořit. Každá maminka má své zkušenosti, a tak je jí blízký jiný okruh témat. V neposlední řadě pomůžeme i samy sobě. Můžeme vytvořit ve vnitřní skupině Lékárnic maminek poradnu pro naše vlastní potřeby, když řešíte s pacienty různou problematiku a váháte, kam se obrátit pro radu.

A hlavní motivace na závěr. Ke sjednocení a lepšímu pochopení hlavní vize celého projektu navrhuju teambuilding formou společného víkendu s dětmi v kultovní krajině Českosaského Švýcarska. Nabízím organizaci celého pobytu, odborný večerní program, který povedu a pokusím se zprostředkovat mé „know-how“. Prožijme společně s dětmi neopakovatelnou atmosféru „výletničení“ krásnou krajinou a živého brainstormingu. Bližší informace o termínu a místě konání prozradím v příštích číslech. Nenechte mě v tom samotnou.

Neváhejte mě kontaktovat s jakýmikoliv připomínkami k oživení projektu na e-mail: svrckova.alexandra@seznam.cz nebo se přidejte do FB skupiny Lékárnice maminky, kde můžeme rozvést bližší debaty na konkrétní témata. Těším se na vaše podněty k oživení celého projektu!


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2019 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#