#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Světové dny zdraví - únor


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 2, s. 31

Světových dnů věnovaných problematice zdraví a nemocí, které připadající na únor, není mnoho. Z dní přímo vyhlašovaných WHO do této kategorie nepatří žádný, z již zveřejněných dní, které měly charakter dní sponzorovaných WHO, to byl Světový den boje proti rakovině, a z dní, které měly povahu dní podporovaných WHO, to byly Světový den nemocných a Mezinárodní den vzácných onemocnění.

Novější členění mezinárodních dnů zdraví vycházelo ze změněné filozofie. Nadále zůstala skupina dní vyhlašovaných WHO a druhou skupinu tvořily jiné mezinárodní dny související se zdravím. V posledních letech WHO na svých stránkách přináší pouze přehled tzv. globálních, celosvětových dní zdraví.

Mezinárodní měsíc prevence prenatálních infekcí

(International Prenatal Infec­tion Prevention Month, IPIPM)

Cílem je každý únor vzdělávat laickou i odbornou veřejnost v předcházení prenatálním infekcím.

IPIPM je sponzorovaný neziskovou organizací Group B Strep International (GBSI). GBSI byla vytvořena v dubnu 2006. U jejího zrodu stáli John MacDonald a Marti Perhachová, oba se smutnou osobní životní zkušeností – úmrtím jejich dcer na GBS. Předtím působili ve funkci prezidentky (od roku 1999) a viceprezidenta v sesterské organizaci The Jesse Cause – Saving babies from Group B Strep. Perhachová a MacDonald a jejich stoupenci neúnavně a úspěšně bojovali za zavedení univerzálního screeningu streptokokové infekce (GBS), v USA byl přijat v roce 2002. (V ČR byl Doporučený postup při screeningu a léčbě streptokoků skupiny B v těhotenství publikován v roce 2004.)

GBSI nabízí informace o jednoduchých krocích, které lze použít k ochraně plodu nebo novorozence před infekcemi, které způsobují vážné zdravotní problémy.

Existuje řada možných infekcí potenciálně přenositelných na nenarozené dítě. Nejčastěji se uvádějí:

  • infekce vyvolané streptokoky skupiny B (GBS)

Konkrétně se jedná o Streptococcus agalactiae. Streptococcus agalactiae je Gram-pozitivní, β-hemolytický kok. Na svém povrchu nese skupinový C-polysacharid, který je řazen do skupiny B (proto se také nazývá jako GBS – Group B Streptococcus). Infekce je léčitelná podáním antibiotik a obvykle je pro dospělé neškodná. Avšak u novorozenců může být velmi nebezpečná. Infikovaná matky ji může během porodu přenést na novorozence, u kterého může vyvolat meningitidu, pneumonii a septikémii.

  • infekce vyvolané virem Zika

Přenos infekce – infikovaní moskyti, ­pohlavním stykem s infikovanou osobou.U novorozence může způsobit mikrocefalii.

  • infekce vyvolané cytomegalovirem (CMV)

Přenos infekce – tělesnými tekutinami (sliny, moč, krev, vaginální sekret, sperma). Mnoho dětí narozených s touto infekcí nemá žádné příznaky nebo problémy, ale některé trpí ztrátou sluchu a zraku a mentálním postižením.

  • listerióza

Jde o řídce se vyskytující, ale závažnou infekci. Je způsobena konzumací potravin kontaminovaných bakterií Listeria (nejčastěji sýrů, zmrzlin a jogurtů vyrobených z nepasterizovaného mléka, měkkých sýrů uchovávaných při pokojové teplotě, syrového nepasterizovaného mléka, potravin ohřívaných při teplotě nižší než 73,8 °C). Doporučuje se mytí rukou!

Příznaky zahrnují horečku, chřipce podobné symptomy, únavu, bolesti svalů. Infekce získaná v průběhu těhotenství může vést k potratu, porodu mrtvého dítěte, předčasnému porodu a vzniku infekce u novorozence.

Existuje několik jednoduchých opatření, která mohou matkám pomoci chránit před infekcí sebe i nenarozené dítě. Na prvním místě je mytí rukou! Z různých mnemotechnických pomůcek vzpomeňme například užitečný anglický akronym ve významu slova hygiena – „HYGIENE“:

Hygiena rukou zdravotnického personálu má významný dopad na zdraví a bezpečnost pacientů, zejména jako prevence vzniku infekcí spojených s poskytováním zdravotní péče.

Literatura u autora.

Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2019 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#