#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 2, s. 23

Polygonum multiflorum Thunb. rdesno mnohokvěté (Polygonaceae – rdesnovité)

Vytrvalá ovíjivá bylina s lodyhami délky až 10 m, s hlíznatými kořeny a oddenky. Původní v centrální a jihozápadní Číně. Pěstována v Japonsku a Vietnamu. Patří mezi základní léčebné prostředky tradiční čínské medicíny, je využívána i v Evropě.

Synonyma: Fallopia multiflora, Polygonum sinensis

Obecný název: Fo-ti (angl., USA), He-shou-wu, Jie-miao (čín.), Chinese Knotweed (angl.)

Sbíraná část: caulis, folium, radix, rhizoma

Droga: Polygoni multiflori caulis, P. m. folium, P. m. radix, P. m. rhizoma


Obsahové látky: v nati flavonoidy, stilbeny, anthrachinonové aglykony emodin, chrysofanol a jejich glykosidy, v kořenu a ­oddenku stilbeny, anthrachinonové aglykony emodin, ­chrysofanol, rhein a jejich glykosidy.

Účinky a použití: v tradiční čínské medicíně (TČM) jsou aplikovány lodyha a kořen. Obě drogy mají tropismus k dráze jater a ledvin, lodyha má chuť hořkou, kořen hořkou a sladkou. Obě drogy slouží jako tonikum při prázdnotě jinu jater, ledvin a krve, s projevy hučení v uších, nespavostí, ochablosti a bolestmi v kolenou, bedrech, dřevěnění končetin. Rovněž slouží k léčbě diabetu, rakoviny, zpomalení procesu stárnutí, zlepšení kognitivních funkcí a Alzheimerovy choroby. Odborné studie byly zaměřeny na účinky anthrachinonů a stilbenů. Anthrachinony působí projímavě, po konverzi na anthrony ve střevě mohou vyvolat hepatitidu. Stilbeny inhibují jaterní transaminázy ALT a AST. Testy prokázaly, že extrakt podporuje u myší růst srsti spuštěním anagenní fáze ve vlasových folikulech. V řadě prací se objevují informace o protizánětlivých účincích rostlinných částí i izolovaných obsahových látek souvisejích hlavně s inhibicí exprese ­prozánětlivých signalizačních faktorů, např. nukleárního faktoru kappa B (NFκB), faktoru nádorové nekrózy α (TNF-α), různých chemokinů, dále indukovatelné syntázy oxidu dusnatého (iNOS) a COX2. Extrakty zasahovaly do syntézy cholesterolu (inhibice HMG-CoA reduktázy), lipoproteinů a snižovaly plazmatické hladiny ­LDL-cholesterolu a lipidů. Drogy i extrakty mohou zlepšovat stavy deprese a nespavost i u pacientů s bipolární poruchou (maniodeprese). Hlavní účinky vykazuje stilbenglukosid. Společným rysem neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova choroba, Huntingtonova choroba, ­Parkinsonova choroba a vaskulární demence) je agregace patologických proteinů. Studie prokázaly účinnost extraktů při prevenci Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Z kořene izolovaný 2,3,5,4’-tetrahydroxystilben-2-O-β-D-glukosid antagonizoval nadměrnou expresi α-synukleinu (parkinsonismus) u myších modelů. V otázkách indukce nebo inhibice izoforem cytochromu P450 (CYP450) a P-glykoproteinu účinky extraktů zatím existují rozpory mezi in vitro testy a klinickými studiemi. Dosud nebyla spolehlivě vyřešena otázka embryotoxicity, hepatotoxicity a nefrotoxicity. Tyto nežádoucí účinky souvisejí především s chinony, tj. emodinem, rheinem a jejich deriváty.

Dávkování: 2x denně odvar z 10 g drogy ve 200 ml vody, užívá se nalačno.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: antidiabetika (hypoglykemie), laxativa.


Hlavní zdroje: AISLP, botanika.Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor,  Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Autor obrázku: Fanghong (Wikipedia – licence GNU 1.2), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2019 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#