#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Na zkušené v lékárně ve Florencii


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 4, s. 26

V posledním roce studia na Farmaceutické fakultě VFU v Brně jsem se v rámci povinné půlroční praxe rozhodla získat zkušenosti v zahraniční lékárně. Vybrala jsem si lékárnu v nemocnici Azienda Ospedaliero Universitaria Careggi ve Florencii, a to ze dvou důvodů. Jedním z nich byla přítomnost mnoha odborných pracovišť, druhým vstřícný přístup k zahraničním studentům.

Navzdory drobným jazykovým problémům v některých okamžicích hodnotím zahraniční odbornou stáž jako velkou zkušenost a příležitost, během které jsem si prohloubila dosavadní znalosti. Měla jsem možnost se seznámit se zdravotnickým systémem, prací lékárníků a systémem vzdělávání farmaceutů v Itálii. Činnost nemocničních lékárníků je zaměřena zejména na zlepšení stávajícího systému lékárenství a zdravotnictví v Itálii. Na konci každého měsíce farmaceuti vypracovávají zprávu se statistikou finančních výdajů, které se spotřebovaly na farmakoterapii, zdravotnické pomůcky nebo použití „biosimiliars“ v oddělení, za které jsou zodpovědní.


Nemocnice v Itálii zahrnuje dvě lékárny: jedna slouží k výdeji léčiv bez předpisu, další k výdeji léčiv předepsaných na recept nemocničním lékařem. Farmaceuti musí udělat fotokopii receptu, která následně zůstává v lékárně. Originál receptu je vrácen pacientovi. Konzultační činnost při výdeji léčiv na recept probíhá v prostorách, které jsou odděleny od ostatních čekajících pacientů. Tyto boxy jsou vybaveny místem pro sezení a umožňují tak pacientům pohodlnou komunikaci s lékárníkem. Během dispenzace každého léčivého přípravku si farmaceuti ověřují, zda pacient rozumí dávkování a způsobu užívání. Každý HIV pozitivní pacient má v lékárně svůj dokument, kde svým podpisem stvrzuje převzetí medikace, určené na dobu tří měsíců. Pomocí záznamů, týkajících se HIV pozitivních pacientů, ­obsažených ve všech dokumentech, ­mohou vedoucí lékárníci analyzovat údaje a statisticky je poté vyhodnotit. V Toskánsku mezi sebou vedoucí ­lékárníci komunikují prostřednictvím mailu a ­navzájem sdílejí statistické údaje.

Během tříměsíční odborné praxe jsem měla možnost spolupracovat s lékaři a účastnit se projektu, jehož cílem bylo zaznamenání nežádoucích účinků léků během hospitalizace pacienta a jejich následné zpracovávání a hodnocení ve farmakovigilančním centru. Takto získané informace farmaceuti zadávají do elektronického formuláře, který se následně odesílá do státního farmakovigilančního centra. Měla jsem možnost se podílet na přípravě cytostatik, nitrožilní výživy a sterilních přípravků na specializovaných odděleních nemocniční lékárny ve spolupráci s ostatními farmaceuty.


Příprava magistraliter byla zastoupena v nemocnici ve velmi malém množství. Ve Florencii centralizovali IPLP přípravu do jedné laboratoře, která byla součástí nemocniční lékárny Santa Maria Nuova v centru města. Ta se podílela na přípravě lékových forem pro tuto nemocnici a na recepty, které byly předepsány lékařem, pracujícím ve zdravotnickém zařízení ve Florencii a okolí. Součástí laboratoře byla samostatná místnost na zpracování lékařského konopí. V nemocniční lékárně se připravují pouze léčiva, která jsou určena pro spotřebu na jednotlivých nemocničních odděleních.

Jako studentka posledního ročníku farmacie jsem považovala za velmi důležité si rozšířit povědomí o možnostech budoucího pracovního uplatnění a získat pohled na farmacii i v mezinárodním měřítku. ­Během praxe jsem si osvojila etické ­zásady a profesionální postupy v tomto oboru. Měla jsem taky příležitost ­pracovat v mezinárodním týmu, ­srovnávat a sdílet různé názory na ­farmakologii.

Adriana SLANÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2019 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#