#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Měříme plicní věk: Alphega lékárníci při prevenci CHOPN


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 4, s. 34

Alphega lékárny se dlouhodobě profilují jako lékárny specializující se na odborné poradenství a poskytování služeb zaměřených na preventivní screening. A právě tyto služby jsou tím nejcennějším doplňkem expedice, které mohou lékárny svým pacientům nabídnout. V minulosti se Alphega lékárny zaměřovaly především na tzv. cévní věk, jehož měření si dalo za cíl pomoci v prevenci kardiovaskulárních chorob, které jsou v dnešní době vyhodnoceny jako nejčastější příčina úmrtí.

Na třetí až čtvrtou příčinu úmrtí, jíž je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), se zaměřuje měření plicního věku, které Alphega lékárníci pacientům poskytují již rok. V České republice v posledním roce zemřelo v důsledku CHOPN více než 3 500 osob, což je o celých 70 % více, než tomu bylo v posledních 10 letech. A navíc, problémy se zadýcháváním, chronickým kašlem či vykašláváním má takřka 700 tisíc Čechů, přičemž pouze třetina z nich je pod lékařským dohledem. Mezi rizikové skupiny patří kuřáci, pacienti s dlouhodobým kašlem a lidé, kteří mají i při minimální fyzické aktivitě problémy s dechem.

Alphega lékárníci proto přejali iniciativu a pomocí edukace a měření se dali s těmito čísly do boje. Ve dnech 8. až 12. dubna proto pro pacienty připravili ­exkluzivní týden měření, během ­kterého se pro ně otevřelo takřka 70 Alphega lékáren po celé České republice, v nichž si mohli ověřit stav svých plic.

K měření byl využíván přístroj Vitalograph COPD-6, který měří kromě již zmíněných hodnot také index obstrukce a ukazuje ne/přítomnost CHOPN, popřípadě její stupně podle Globální iniciativy pro chronickou obstrukční plicní nemoc. Samotný plicní věk se pak počítá pomocí algoritmu, který vychází z naměřených hodnot FEV1 (objem vydechnutého vzduchu za 1 vteřinu), FEV6 (objem vzduchu vydechnutý za 6 vteřin) a jejich průměru.


Cílem je, aby lidé neignorovali signály, které jim nemocné tělo dává

Průběh vyšetření je snadný. Stačí, aby se pacient maximálně nadechl a poté po dobu asi šesti vteřin prudce vydechoval do jednorázového náustku, který je připevněn k přístroji. Přístroj okamžitě vyhodnotí, již zmíněné hodnoty FEV1 a FEV6 a tato čísla porovná s hodnotami zdravého jedince stejné výšky, stejného věku i pohlaví. Protože je možné, že se ­pacientovi hned napoprvé nepodaří vydechnout úplně, měření se opakuje třikrát.

Po každém správném měření je přístroj schopen určit, v jakém stavu pacientovy plíce jsou, zda v nich nedochází k rozvoji chronické obstrukční plicní nemoci, která může vést až k předčasnému úmrtí, a jaký je jejich věk, který se nemusí shodovat s věkem biologickým.

V průběhu celého měření je s pacientem speciálně proškolený Alphega lékárník, který pacientovi pomáhá a instruuje ho. Poté pacientovi vysvětlí naměřené výsledky a doporučí mu další vhodný postup.

Měření cévního/plicního věku je ­screeningovou metodou, která nestanovuje diagnózu, ani nenahrazuje lékařské vyšetření.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2019 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#