#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nevíme, jak přesvědčit politiky


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 4, s. 8-9

Jestliže je některou dubnovou sobotu krásně, zaručeně vyjde na poradu předsedů OSL. Ani letos hezké počasí neodradilo většinu pozvaných, u oběda jsem dokonce odposlechl,
že kolegyně přijela, i když je právě na prodloužený víkend
na relaxačním pobytu.

Znamená to, že situace v lékárenství je vážná, ale i to, že jsme ještě nerezignovali a práci v komorových orgánech bereme vážně. Asi se začíná blýskat na lepší časy i v okresech (a pražských obvodech), kde OSL dlouhodobě nefungovala. Momentálně se podařilo oživit více než polovinu z 22 „spících“ OSL a Aleš ­Novosád v příspěvku o revitalizaci okresních sdružení vyslovil naději, že se po velkých městech, Brnu a Ostravě, podaří obnovit OSL i v Hradci Králové (pozn. redakce – podařilo se 9. 4. 2019) a dalších okresech a pražských obvodech. To by zároveň znamenalo, že se nadcházejícího volebního sjezdu komory zúčastní mnohem více kandidátů než v uplynulých letech, kdy stačilo k přijetí usnesení a budoucího směřování činnosti komory pouhých 31 hlasů (v extrémním případě pokračování sjezdu z roku 2017). Oprávněných delegátů by podle klíče pro volby na sjezd mohlo být až 225.

Dříve než se ale dostaneme v listopadu 2019 na řádný sjezd, bude možná svoláno pokračování sjezdu 2018. Nebo bude v červnu vý­­stražná stávka lékárníků a demonstrace na Palackého náměstí, ja­ko v památném revolučním roce 2006. O obojím se na poradě si­ce na žádost Aleše Nedopila „cvičně“ hlasovalo, ale není to příliš prav­děpodobné. Rozbuškou pro svolání mimořádného sjezdu (nebo demonstrace) by totiž byl očekávaný neuspokojivý výsledek dohodovacího řízení se zdravotními pojišťovnami pro rok 2020.


Zdravotní pojišťovny chtějí lékárníkům, stejně jako ostatním segmentům, navýšit platby o 4 %. Při jednání je ovšem příliš nezajímá, že počítají pouze s navýšením signálního výkonu, který tvoří sotva 10 % příjmů lékáren od pojišťoven. Navýšení plateb za trvale klesající obrat způsobený revizemi úhrad odmítají, protože nepřísluší pojišťovnám, a o kompenzaci nákladů na implementaci GDPR a FMD (protipadělková směrnice), natož o úhradě činností s FMD spojenou, se bavit vůbec nechtějí. Jarmila Skopová (předsedkyně POLP) v příspěvku krátce shrnula průběh úvodního jednání dohodovacího řízení a vyjádřila mimo jiné nespokojenost s činností koordinátora segmentu Marka Hampela. Toho naopak velmi chválila Kristýna Pilátová, stejně jako Aleš Nedopil (oba Vaši Lékárníci CZ), který ale doplnil, že s osobou koordinátora není spokojen ani další účastník dohodovacího řízení – asociace řetězců (APLS).

Do dalšího kola vstoupí lékárnická uskupení (GML, POLP, APLS a VL CZ) 17. 4. 2019. K jednání je návrh pojišťoven přidat lékárnám 4 % za signální výkon a úprava limitace na uznané výkony z roku 2018. Podle dat pojišťoven to sice znamená odhadovaný nárůst zhruba o 42 miliónů korun, ale reálně půjde o pokles ze 14 na 12 korun za položku na receptu. Hlasovat se o tom bude 22. května. Sjezd, stávka a demonstrace by, podle Nedopila, byly jenom adekvátní reakcí na nedohodu, přijetí diktátu pojišťoven nebo jejich nerespektování oprávněných požadavků lékárníků. Uvidíme za měsíc, třeba bude s výsledkem dohodovacího řízení koordinátor segmentu lékárenství spokojený stejně jako vloni na ministerské tiskové konferenci, a ukáže se, že POLP, APLS (a vlastně i komora) mají úplně neopodstatněné připomínky.

Minimálně jedna lékárna v Praze už nějakou dobu demonstra? vně
upozorňuje, že lékárenství je postavené na hlavu.
Minimálně jedna lékárna v Praze už nějakou dobu demonstra? vně upozorňuje, že lékárenství je postavené na hlavu.

Na pořad jednání se samozřejmě dostal i přehled PR aktivit komory, nejasnosti kolem kontroly padělků, pozměňovací návrh novely zákona o léčivech k uvolnění léků na recept do zásilkového výdeje, výpadky centrálního úložiště a kontroly SÚKL v lékárnách.

V dalším průběhu seznámil Martin Kopecký účastníky porady s konkrétním návrhem představenstva komory na zavedení jednotných doplatků ve všech lékárnách. Přestože jednotné doplatky jsou cílem lékárníků řadu let a jde o úkol mnoha sjezdů, zazněla na poradě i proti tomuto návrhu řešení jednotných doplatků kritická slova. Šlo ovšem o kritika jediného (zato tradičního), což, alespoň pro mě, potvrzuje význam i kvalitu navrhovaného řešení. Cesta k jeho prosazení ale teprve začíná a rozhodně nebude jednoduchá.

Své už o tom ví i Aleš Nedopil, který popis aktivit spolku Vaši Lékárníci CZ zakončil větou: „Já už nevím, jak ty politiky ­přesvědčit!“

Entuziastický plán na prosazení lékárnických požadavků, který spolek (tehdy ještě Motivovaných myslících lékárníků) představil před dvěma roky na jarní poradě předsedů a který následně na sjezdu získal 2,5 milionu korun, má ve finálním vyúčtování stav účtu lehce nad 10 tisíc korun a poznání, že nic není tak jednoduché, jak si lékárníci na začátku „motivovaně“ mysleli.

Stanislav Havlíček


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2019 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#