#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Oživme LÉKÁRNICE MAMINKY (III.)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 4, s. 24-25

Z cyklu přednášek Ekzém

Organizátorka oživení projektu Lékárnice maminky, matka dvou dětí Alexandra HAŠKOVÁ, provází cyklem besed „O zdraví tak trochu jinak“ v mateřských centrech v České Lípě:

Proč téma ekzém? Z dotazníkového průzkumu po besedách na téma Nemoci z nachlazení (ČČL 3/19) vyplynulo další téma, které maminky trápí: ekzém u dětí. Záměrně široce nazvané téma Ekzém, s hlavním cílem naučit maminky, aby samy dokázaly rozlišit racionální doporučení od mýtů, kterých doba internetová nabízí nespočetně.

V úvodu maminkám vysvětluji, že ekzémem myslím atopický ekzém (AE) a že se jedná o chronické zánětlivé svědivé ne­infekční kožní onemocnění s recidivujícím průběhem. Jako další důležitý fakt uvádím, že jeho diagnostika patří do rukou lékaře a lékárník může být nápomocen v poradenství skutečně efektivní strategie léčby a režimových opatření. Snažíme se spolu s účastnicemi besed najít odpovědi na otázky. Jestli vědí, co je skutečnou příčinou AE a jak zvládat péči o ekzematickou kůži v průběhu celého roku.

Nabízím konkrétní doporučení ke stravování a dalším režimovým opatřením a také, jak při ekzému nedělat z péče o pokožku zbytečnou vědu. U maminek totiž pozoruji trend hledat alternativy nejen v léčbě ekzému. Jsou zaregistrované v obrovských facebookových skupinách typu „netoxický svět“. Možná jste se s takovým typem maminky setkali v lékárně. Obvykle patří do skupiny „náročnějších pacientů“, resp. maminek pacientů. Nechtějí konvenční přípravky běžně dostupných emoliencií natož kortikoidů a jsou bedlivými čtenářkami složení všech přípravků. Přesto (nebo právě proto) jsou snadným cílem pro výrobce zdánlivě šetrné kosmetiky s líbivým přívlastkem přírodní či bio. Některé z těchto produktů jsou označovány za netoxické, případně kompromisní, a maminky dětí s AE jsou ochotny za ně zaplatit cokoliv, případně se vrhají na domácí přípravu „netoxických“ magistraliter.

Ve virtuálním prostředí „netoxického světa“ je totiž AE vysvětlován jako následek chronického vystavení toxickým látkám všude kolem nás a jejich odstranění a dodržování určitých zásad je cesta k jeho úplnému vyléčení. Je to velmi chytlavé vysvětlení, které by se líbilo i mně, celkem obstojné biomatce. Až na jeden zásadní fakt, který se snažím věcně a bez fanatismu předat maminkám posluchačkám.


Samotné multifaktoriální příčiny vzniku AE a zejména geneticky podmíněná ­porucha bariérové funkce kůže. To maminky přijímají kladně na jednoduchém vysvětlení rozdílu kůže pacienta s AE a zdravého jedince, kdy je u AE porušena funkce kožní bariéry udržet vodu uvnitř a nežádoucí noxy vně kůže. Následně už maminky samy doplní, proč nestačí pouze odstranit noxy „odstranitelné“, které takovou kůži opakovaně dráždí.

V dalším průběhu besedy vysvětluji důležitost faktu, že se jedná o chronické onemocnění. U části dětských pacientů dochází k prodloužení období mezi jednotlivými vzplanutími AE, tedy ke zdánlivému zlepšení, ale pouze díky důslednému dodržování režimových opatření, zejména potřebného množství emoliencií. Následné vzplanutí pak zejména kojící ženy mnohdy vyčítají samy sobě, například při nedodržení různých sugar-free diet, které vycházejí z předpokladu, že omezením cukru dojde k redukci kvasinky v těle kojící matky.

Upozorňuji tedy na odvrácenou stranu „netoxického světa“, který často vytváří tlak na matku dítěte s AE, která pak přispívá celkové disharmonii a zhoršení projevů ekzému u dítěte sebeobviňováním při nedodržení přísných restriktivních diet nebo jiných iracionálních doporučení.

Nicméně i já nahlížím do „netoxického světa“ s pokorou. Je mi bližší hledání skutečné příčiny projevů onemocnění a následná, pokud možno šetrná a přirozená, léčba. Věřím ale, že pokud maminkám podrobně vysvětluji příčiny vzniku a následné přirozené projevy AE, mnohem lépe chápou důležitost věty:
„Je snazší a šetrnější léčit AE na počátku než na vrcholu vzplanutí.“ Také lépe ­přijímají důležitost kortikoidní léčby, ­kterou lze, při dostatečném množství emoliencií a eliminace spouštěčů, snížit na minimum u většiny pacientů. ­Myšlenka přijmutí onemocnění i jeho chronické podoby úzce souvisí s psychikou pacientů i jejich rodičů. Základním atributem zdraví je radost, proto je ­důležité určité smíření s nemocí bez všech tlaků z okolí.

Vnímám, že maminky dětí s AE trápí ­nedostatek informací u jejich okolí, ­zejména o neinfekčnosti AE. Setkávají se s nepochopením rodičů zdravých dětí, ale i pedagogů v mateřských školkách a později i školách, kde v dětských kolektivech vzniká obava z ­nakažlivosti. Z diskuzí opakovaně ­vyplývá, že ačkoliv se nejedná o život ohrožující onemocnění, významně ­snižuje kvalitu života pacienta a je poměrně těžce vnímáno jeho rodiči. Nepříjemný je právě tlak okolí.


Proto uvažuji o interaktivní kampani ­Lékárnic maminek Atopický ekzém je chronické neinfekční kožní onemocnění. Právě lékárník má široké pole v doprovázení léčby AE při výběru vhodných emoliencií. Má možnost vysvětlit důležitost jednotlivých složek emoliencií mnohdy zbytečně obávaných.

Právě kvůli obavám si mohly účastnice na besedách vyzkoušet různá magistraliter emoliencia předepisovaná pediatry či dermatology v regionu a také některá emoliencia dermokosmetických značek. U konkrétních „promazávadel“ pak lépe chápaly vysvětlení, proč není v létě na pokožku vhodný u domácích příprav tolik oblíbený vaselinový základ, a že máme v lékárnách mnohem pestřejší spektrum emoliencií nejrůznějších výhod. Nad širokou nabídkou komerčních emoliencií zdůrazňuji, že se jedná pouze o „promazávadla“ a nejdůležitějším kritériem pro výběr je individuální snášenlivost, nikoliv slibné účinky v reklamě.

Praktická a testovací část besedy bývá nejzábavnější. Voní skutečnou „apatykou“, osvěžuje pojmy (jako třeba kopistka) a především, jak doufám, naplňuje hlavní vizi projektu Lékárnice maminky: navrací důvěru v lékárníka, který může být skutečným rádcem.

Pokud vás projekt Lékárnice maminky zaujal, dává vám smysl a chtěly byste se jakoukoliv formou zapojit, neváhejte psát na můj e-mail: svrckova.alexandra@seznam.cz nebo se přidejte do FB skupiny Lékárnice maminky. Spousta z vás lékárnic maminek se mi už ozvala a má zájem o spolupráci. To je skvělé, mám z toho radost! Budu ráda, když se přidají další. Pojďme společně oživit tento výborný projekt, jedině společnými silami můžeme něco změnit.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2019 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#