#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

My přece vždycky máme na víc!


Autoři: PharmDr. Havlíček Stanislav
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 4, s. 4

Nedostatek léčivých přípravků je komplikace, se kterou se lé­kár­ník setkává prakticky každý den. Možná to vidím špatně a per­spek­ti­vou vlastní zkušenosti, ale víc než věnovat energii stíž­nostem na všechny strany je třeba hledat cesty a řešení s tím, co máme k dispozici. Kromě mizivého procenta fatálně ne­nahraditelných léků, kterých se s různou intenzitou významu slova „dočasně“ v lékárnách nedostává, mohou všechny ostatní výpadky znamenat pro lékárníka výzvu a zároveň obhajobu jeho vlastní profese.

Redakce má k dispozici korespondenci mezi lékárníkem a renomovanou farmaceutickou firmou. Dovolím si volně citovat a budu doufat, že kolegu korespondenta příliš neurazím, když význam diskuse lékárníka a firmy posunu úplně opačným směrem: 

  • „Jako mnoho dalších kolegů jsem čím dál více pohoršen opakovanými a dlouhodobými výpadky přípravků vaší firmy v České republice! Kladu si otázku, proč jedna z největších světových farmaceutických firem nedokáže zajistit plynulé zásobování českého trhu svými přípravky! Žádám o informaci, zda a kdy dojde k nápravě. Jak bude zajištěna pravidelná distribuce všech registrovaných přípravků firmy podle potřeb pacientů a požadavků lékáren?
  • „Každá společnost zabývající se výrobou a obchodováním humánních léčivých přípravků, bez ohledu na její historii a velikost, čelí při výrobě a obchodování léčivých přípravků celé řadě výzev. Soustavně pracujeme na zdokonalování procesů, abychom nežádoucí projevy, jako např. výpadek, co nejvíce minimalizovali, ale zcela zamezit jim není možné. Přirozeně nám záleží na tom, aby léčivé přípravky pomáhaly pacientům, a k dosažení tohoto cíle vynakládáme a budeme i nadále vynakládat maximální úsilí a nemalé prostředky.“
  • „Vaše odpověď mne vůbec neuspokojila. Očekával jsem fundovanou a věcnou odpověď, a ne pouhá obecná konstatování! U přípravků s účinnými látkami quinapril/hydrochlorothiazid výpadek trvá déle než 4 měsíce a není možno je nahradit. Znovu se ptám, kdy konkrétně bude přípravek dostupný a jaká byla učiněna opatření, aby se jeho výpadky s železnou pravidelností neopakovaly.“

Nabízí se ale jiné řešení. Jestliže za poslední dva roky došlo k přerušení dodávek zmiňované kombinace účinných látek celkem 19x (6x bez možnosti jakékoliv náhrady), je pro pacienta mnohem lepší než opakovaný stres a obíhání lékáren, změna medikace za libovolný jiný dostupný ACE inhibitor, případně sartan s širokým generickým portfoliem. Lékárník by, vyzbrojen prostými statistickými údaji a standardními znalostmi farmakologie, mohl a měl být iniciátorem a mediátorem takové změny u pacienta i jeho ošetřujícího lékaře. V jiných případech nedostupnosti reaguje připravený a technologicky zdatný lékárník přípravou ze surovin.

Přijměme jako fakt, že v globálním světě průmyslové farmaceutické výroby jsou výpadky v dodávkách léčivých přípravků na konkrétní trhy smutnou realitou a je třeba se s ní naučit pracovat. Nevyhrává nejnaštvanější ani nejsilnější. Dokonce nevyhrává ani největší a nejrenomovanější firma. Vyhrává ten, kdo se dokáže nejlépe přizpůsobit.

Zvykli jsme si na pohodlný logistický model „vydám, objednám, přijmu, vydám“, ale neměli bychom pohodlnět a ztrácet glanc, když se ukazuje, že se po lékárnících znovu chce víc, než jenom zvládání logistiky a optimalizace „cash flow“. Máme přece na víc! Nebo bychom měli mít. Jinak totiž budeme postradatelní. Prostou logistiku dopravit zboží ke konečnému spotřebiteli už totiž zvládají jiní efektivněji a lépe. A až se z léčivých přípravků odstraní „patina“ jedinečnosti, tuhle přepravní roli rádi převezmou. Zatím se jim daří zvláštní povahu léků oslabovat, a pokud budeme upřímní, daří se jim to minimálně u „lifestylových“ přípravků typu antikoncepce a podpora erektilní dysfunkce. Výhledově k tomu dojde i u přípravků užívaných v chronické medikaci. A roztočenou spirálu ztráty hodnoty našich akcií nepůjde zastavit.

O akciích nepíšu náhodou. V červnu 2018 vstoupil ve Spojených státech do hry s distribucí léčivých přípravků velký hráč a děly se věci. Když Amazon za necelou miliardu dolarů koupil zásilkovou lékárnu PillPack (s obratem 100 milionů dolarů), okamžitě se propadly akcie lékárenských řetězců Rite Aid, Walgreens Boots Alliance a CVS o závratných 12,8 miliardy dolarů.

Poslední jmenovaný, řetězec CVS, reagoval oznámením, že spustí servis domácího doručování ještě před Amazonem a plánuje službu realizovat v základním provedení dodávky do dvou dnů za 4,99 dolaru nebo jako expresní doručení (ten samý den) za 8,99 dolaru. Není na škodu dodat, že v USA nikdo nepokračuje v utvrzování mýtu, že doručení je zdarma a nikdo ani nezastírá fakt, že služba je poskytována převážně ve velkých městech a ve skutečnosti se vůbec netýká venkova a vzdálených oblastí.

Do hry vstupuje i Alexa, virtuální hlasový asistent Amazonu. Dokáže už dnes sbírat informace v domácnostech uživatelů, objednat dopravu na plánované schůzky a do budoucna bude umět analyzovat i užívání léků. Zvládne každodenní připomínání a podle odpočtu z dříve dodaných balení nabídnout další dodávku. V případě jejího odmítnutí pak vstoupí do hry umělá inteligence Alexy, aby si s klientem pohovořila o nedodržování terapeutického plánu.

Tolik o vlivu změn na velké hráče.

Změna distribučních pravidel, až k ní dojde, a v USA už o tom nikdo nepochybuje, znamená ovšem také změnu ve výkonu lékárnické profesi samotné. V asociacích amerických lékárníků se otevřeně hovoří o nutnosti profilovat obor dále od samotné logistiky směrem k službám placeného  lékového servisu a individuálnímu poradenství.

A co my v Čechách?


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2019 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#