#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 4, s. 21

Amelanchier alnifolia (Nutt.) Nutt. ex M. Roem. muchovník olšolistý (Rosaceae – růžovité)

Jedná se o vytrvalý, opadavý keř, dorůstající do výšky 4 metrů. ­Plodem je malvice, tvarem i chutí připomínající borůvku. Rostlina je původní v Severní Americe, postupně se rozšířila i do mírného pásma dalších světadílů. V ČR je v nabídce řada kultivarů, které jsou vysazovány do parků a zahrad. Zahušťování keřovitých porostů lze zamezit roubováním na jeřáb. V praxi jsou využívány i příbuzné druhy muchovníků.

Synonyma: Amelanchier alnifolia var. humptulipensis.

Obecný název: Saskatoon serviceberry (angl.).

Sbíraná část: folium, fructus.

Droga: Amelanchierii folium, A. fructus.


Obsahové látky: v plodech polyfenoly, z nich až 0,5 % anthokyanů s převahou kyanidin-3-galaktosidu a kyanidin-3-glukosidu, dále kondenzované epikatechinové třísloviny (proanthokyanidiny, B typ vazby), z fenolických kyselin hlavně kyselina chlorogenová, skořicová a neochlorogenová, flavonoidy jsou zastoupeny mono- a diglykosidy kvercetinu, s převahou kvercitrinu (0,2 % v čerstvých plodech), rutinu a hyperosidu. Široké zastoupení mají vitamíny A, C, komplex B: thiamin (B1), kyselina anthotenová (B5), pyridoxin (B6), biotin (B7) a kyselina listová (B9). Zajímavý je obsah 0,3 % draslíku a 0,01 % železa. Ze sacharidů glukóza a fruktóza, 5 % polysacharidové vlákniny, včetně pektinu. Dále kyselina jablečná a citrónová, karotenoidy β-karoten a lutein, kya­nogenní glykosidy prunasin a amygdalin, doprová­zené štěpným produktem benzaldehydem. V oleji ze semen estery nenasycených mastných kyselin, linolové (omega 6) a olejo­vé (omega 9), dále 0,1 % sterolů, především Δ5-avenasterolu, ­kampesterolu, β-sitosterolu a 0,1% komplexu vitamínů E s převahou α-to­ko­fe­rolu.

Účinky a použití: zralý plod má široké využití v potravinářství, je součástí i trvanlivého indiánského pokrmu pemikan. V tradiční medicíně je aplikován k regeneraci jater, při poruchách zažívání včetně nechutenství, při průjmech se užívají zelené plody.
Nálev z listu při diabetu.


Odborné studie byly zaměřeny na antioxidační, antidiabetické, antikancerogenní a antiflogistické účinky. Pestré zastoupení polyfenolů vykazuje antioxidační efekty. Volné radikály nejúčinněji zhášejí komplexy flavonoidů a anthokyanů. Zpochybněn byl, na rozdíl od jiných ovocných druhů, podíl vitamínu C. Na anti­diabetických projevech se podílí vice účinných látek. Extrakt z listu testovaný na zvířecích modelech vykazoval inhibici střevní α-glukosidázy, což vedlo k omezení štěpení disacharidů i škrobů a snížení hladiny krevní glukózy. Lipofilní extrakty z plodů inhibují aldózovou reduktázu, enzym s významným podílem na cévních diabetických komplikacích. Polární frakce snižuje expresi interleukinu-1β (IL-1β) a napomáhá vstřebávání glukózy podobně jako inzulín. Protizánětlivé účinky plodu souvisí s inhibicí produkce oxidu dusnatého (NO) aktivovanými makrofágy, která je blokována především anthokyany a kondenzovanými tříslovinami (proanthokyanidiny) a omezením aktivity COX1 a COX2 komplexem anthokyanů. Obě skupiny látek patří mezi hypoglykemika, inhibitory interleukinu-1β (IL-1β) a aktivátory regulace lipidového metabolizmu se zvýšením energetického výdeje a zlepšením metabolického syndromu. Zjištěné účinky lze využít i při prevenci kardiovaskulárních chorob. Při studiu protirakovinných účinků byla zjištěna inhibice produkce NO a ­indukce tumory nekrotizujícího faktoru-α (TNF-α), ale pouze slabá antiproliferační aktivita.

Dávkování: 3x denně nálev z 5 g listu ve 200 ml horké vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem (kyanogenní glykosidy amygdalin a prunasin).

Interakce: omezení vstřebávání vícemocných kationtů tříslovinami.

Hlavní zdroje: AISLP, botanika.Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, ­European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor,  Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: Matt Lavin (Wikipedia, CC 2,0), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2019 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#