#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nouzová antikoncepce na trhu v ČR


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 4, s. 28-29

Postkoitální antikoncepce („nouzová antikoncepce“) je metoda zabraňující otěhotnění po nechráněném pohlavním styku; není první volbou kontracepčního prostředku, ale žena by po ní měla sáhnout skutečně jen výjimečně, v rizikových situacích. Rozhodně není prostředkem vedoucím k ukončení již probíhajícího těhotenství.

Nouzovou antikoncepci je vždy nutné užít co nejdříve po styku, ideálně do 24 hodin, je možné ji však užít až do pěti dnů
(120 hodin – ellaOne®) po nechráněném sexu. Obecně však platí, čím dříve je nouzová antikoncepce užita, tím vyšší je její efektivita.

V České republice jsou na trhu dvě skupiny postkoitální antikoncepce, jedna obsahuje levonorgestrel a druhá ulipristal acetát.

Antikoncepční prostředek (ellaOne®), který neobsahuje hormony, ale ulipristal acetát (SERM, selektivní modulátor progesteronových receptorů), který blokuje a oddaluje nástup ovulace díky účinné látce. Ulipristal acetát má vysokou přilnavost k progesteronovým receptorům a jeho vazebnost je 6x větší než samotný progesteron a na určitou dobu blokuje účinek progesteronu. Výhodou přípravku ellaOne® je skutečnost, že ho je možné užít až do pěti dnů po styku (120 hodin).

Žena může otěhotnět pouze za předpokladu, že u ní došlo během menstruačního cyklu k ovulaci, tedy k vyplavení vajíčka z vaječníku do vejcovodu, kde by mohlo být oplodněno spermií.

Je-li ovulace pomocí postkoitální antikoncepce zablokována, či oddálena, nemají přítomné spermie, co oplodnit, jelikož se vajíčko v té době neuvolní a jejich přítomnost tak „vyjde ­naprázdno“, žena neotěhotní!

Postkoitální antikoncepce (nouzová antikoncepce) není vhodná k opakovanému a častému užívání. Opakované užívání po dalších nechráněných stycích v jednom cyklu nemá již garantovaný účinek a může dojít k selhání. Nouzová antikoncepce se doporučuje užívat pouze 1x během menstruačního cyklu.

Bohužel se často setkáváme se skutečností, že si žena vyzvedne nouzovou antikoncepci 2–3x během menstruačního cyklu, a řada žen na základě neznalosti využívá nouzovou antikoncepci opakovaně několikrát do roka. V takovém případě dochází k užívání vyšších dávek účinné látky, a zvláště u přípravků obsahující hormony to může být velký problém. V souvislosti s jiným režimem užívání, než je uvedeno v SPC přípravků nouzové antikoncepce, je potřeba upozornit i na možné změny v kontraindikacích. Kontraindikace uvedené v SPC se vztahují k doporučenému dávkování a nepočítá se s užíváním vyšších dávek, než je uvedeno.

Dnes je vše v rukou lékárníka, který by měl ženě erudovaně ­doporučit nouzovou antikoncepci, poučit ji o možnosti jejího užití, spolehlivosti, bezpečnosti, ale i možnosti jejího selhání. Při doporučování postkoitální antikoncepce by neměla být vodítkem cena, ale spolehlivost, bezpečnost i časový benefit užití. Ideální by bylo zvážit i rodinnou anamnézu právě v souvislosti s možnými kontraindikace při častějším užívání nouzové antikoncepce.

Na trhu v ČR jsou v tuto chvíli registrované přípravky nouzové antikoncepce, viz tabulka:


* Task Force on Postovulatory Methods of Fer? lity Regula? on.

U žen, které nevědí o možnosti volného prodeje nouzové ­antikoncepce a vyhledají lékařskou pomoc se zpožděním, ­nachází stále významnější místo přípravek obsahující ulipristal acetát (ellaOne) právě pro možnost užití až 120 hodin (5 dní) od nechráněného pohlavního styku nebo po selhání použité metody antikoncepce.

Nespornou výhodou ulipristal acetátu oproti hormonálním přípravkům je jasný mechanismus účinku, bezpečnost, lepší efekt a nižší výskyt nežádoucích účinků (ref: Sarkar NN. The state-of-the-art of emergency contraception with the cutting edge drug. Ger Med Sci 2011; 9: Doc16). Ulipristal acetát může zabránit otěhotnění, pokud je podán v pokročilé folikulární fázi cyklu, i když hladina luteinizačního hormonu již začala stoupat, což je doba, kdy jiné přípravky už v potlačení ovulace nebývají účinné.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2019 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#