#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zástupci ČLnK, MZd a SÚKL jednali o digitalizaci, počtu položek na receptu a přístupu k eReceptům


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 1, s. 5-6

Ve čtvrtek 9. 1. 2020 se v sídle SÚKL sešli za ČLnK prezident Aleš Krebs, viceprezident Martin Kopecký, právní poradce Jaroslav Maršík a IT poradce Jan Šípek, za MZd ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, náměstek ministra Filip Vrubel, vedoucí oddělení léčiv a zdravotnických prostředků MZd Daniela Rahmaniová a za SÚKL ředitelka Irena Storová, ředitel odboru informačních technologií Petr Koucký a Renata Golasíková z oddělení eReceptu.

Na programu bylo projednání aktuálního stavu digitalizace, počtu položek na receptu a možných úprav přístupu farmaceuta k eReceptu.

Během prvních dnů roku 2020 se podle statistik SÚKL digitalizovalo 7000 záznamů o výdeji na listinný recept denně. Při jednání se diskutovalo zejména o

  • krátkém čase pro implementaci změn do lékárenských ­informačních systémů s tím, že do budoucna bude snaha řešit obdobné záležitosti s větším časovým předstihem a s ještě užší vzájemnou součinností s lékárníky a dodavateli lékárenských informačních systémů,
  • době odezvy CÚER při digitalizaci, která podle statistik SÚKL nevykazuje prodlevy; bylo vysvětleno, že pro lékárníka proces digitalizace zahrnuje nejen samotnou odezvu CÚER, ale celý proces přenosu informace z listinného receptu do elektronické podoby včetně ztotožnění pacienta,
  • rozsahu údajů, které lékárník musí pořídit při digitalizaci ­ručně, protože je nemá možnost získat z odezvy od CÚER nebo např. z registru zdravotní pojišťovny.

Všichni zástupci jednajících stran se shodli na tom, že ačkoliv zatím nebyla vydána a nenabyla účinnosti novela vyhlášky č. 84/2008 Sb., o správné lékárenské praxi, je vhodné listinné recepty digitalizovat již nyní. Lze si tak na proces digitalizace přivyknout, přispět k úplnosti lékového záznamu pacienta, který začne být přístupný od 1. 6. 2020, a čerpat úhradu za digitalizaci ztotožněného pacienta. Právě kvůli ztotožnění pacienta a úplnosti jeho lékového záznamu je také vhodné se pokusit opravit případnou chybu při neztotožnění pacienta, dokud je ještě v lékárně, a neodkládat nápravu na později, kdy už nebude možné zkontrolovat jeho údaje např. v průkazu totožnosti.

Ohledně počtu položek na receptu zástupci MZd i SÚKL upozornili na to, že v mezirezortním připomínkovém řízení proti změně ze dvou položek na receptu na jednu nepodali žádnou připomínku lékaři ani lékárníci. Pokud je nyní proti jedné položce velký odpor, pak jsou ochotni připravit změnu, ale pod podmínkou, že na ní bude prokazatelná shoda. Zástupci ČLnK vysvětlili, že momentálně, pokud stále není možné, aby farmaceut přistupoval ke všem dosud nevydaným eReceptům jednoho pacienta jednorázově namísto zadávání všech identifikátorů, je snížení počtu položek na jednu skutečně praktický problém. Lékaři v novém režimu ještě více upřednostňují sms před tištěnými průvodkami a nejčastější komplikace nastávají u polymorbidních pacientů s rozsáhlou preskripcí, kteří většinově neumí využít funkcí chytrých mobilních telefonů, nevyužívají mobilních dat, nebo používají staré telefony. Problematické je i samotné vyhledání vícero sms s identifikátory a jejich zadávání do lékárenského systému.

Výhledově by se mohlo uvažovat o principiální změně chápání eReceptu, která by umožnila lékaři předepsat najednou s jedním elektronickým podpisem více druhů léčivých přípravků, lékárníkovi přistoupit k eReceptu nebo eReceptům jednorázově, ale současně tak, aby následně mohl pracovat s jednotlivými položkami samostatně. Prozatím by bylo možné uvažovat o tom, že se počet položek změnou vyhlášky v řádu jednotek měsíců vrátí na dvě, jako tomu bylo dosud. Všichni se shodli rovněž na tom, že by se měl hledat způsob, jak přístup lékárníka k eReceptům zjednodušit a omezit tak komplikace související s načítáním identifikátorů z sms zpráv.

Na schůzce byl dohodnut konkrétní postup pro příští období. Zástupci MZd i SÚKL jsou nyní dostatečně informováni o problémech, k nimž v lékárnách dochází, a bylo domluveno, že ČLnK bude v předávání nových poznatků z terénu pokračovat. Pro tuto chvíli lze tedy očekávat projednání návratu ke dvě­ma položkám se zástupci lékařů a rychlou přípravu novely pře­de­pi­sovací vyhlášky, brzkou publikaci novely vyhlášky o správné lékárenské praxi, informovanost o průběhu digitalizace a hledání řešení jednoduššího přístupu k eReceptu lékárníkem.

(red)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2020 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#