#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stalo se v PROSINCI


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 1, s. 24

3. Portál Bydlet.cz zveřejnil článek Lékárník je stále trochu alchymista, ve kterém se věnoval zvyšujícímu se zájmu o magistraliter.

5. Proběhla na Floře poslední redakční porada. Krátce poté se část redakce v osobě Standy Havlíčka, přesunula směrem Praha – Brusel – Istanbul – Džibuti – Aden – Mokka. Už v příštím čísle se v časopise dozvíte, jak se mu mezi Lékaři bez hranic daří.

6. Ve věku 40 let a po těžké nemoci opustila tento svět PharmDr. Jana Opravilová z OSL Šumperk.

7. V Odrách na Novojičínsku se v místní katovně uskutečnil další Vánoční seminář. Atmosféru této tradiční akce s přednáškami a varhanním koncertem jste si mohli připomenout i fotkou na titulní straně prosincového čísla ČČL.

9. Pražští radní schválili nová pravidla pro reklamu a poutače v centru města. Zmizí světelné prvky a velké svítící reklamy ve výlohách. Výjimku získaly pouze lékárny a pošty.

9. Do jedné z lékáren v centru Plzně vstoupila v odpoledních hodinách podezřelá osoba. Po příchodu k pokladně oslovila pracovnici lékárny s tím, že chtěla směnit malé bankovky (10 kusů 100 korunových bankovek) za větší (1 000 korunovou bankovku). Při rozměňování zmatečnou manipulací s bankovkami postupně vylákala z lékárnice finanční hotovost v hodnotě 1 000 korun.

10. Ve Sbírce zákonů byla publikována Vyhláška č. 329/2019 Sb., o předepisování léčivých přípravků při poskytování zdravotních služeb. Vyhláška bude účinná od 1. 1. 2020 s výjimkou ustanovení o tzv. ověřeném výstupu ze systému eRecept, které bude účinné od 1. 4. 2020. Od 1. 1. 2020 budou eRecepty mít jen jednu položku. Listinné recepty budou dvoupoložkové do 31. 5. 2020 a od 1. 6. 2020 jednopoložkové. Na jiných místech ČČL se dočtete o tom, že v lednu začala probíhat nová jednání o těchto věcech.

11. Ve 02:17 začal hackerský útok na benešovskou Nemocnici Rudolfa a Stefanie, konkrétně na chirurgické ambulanci, kde se zpomalovaly počítače, a v 02:50 již nebyly IT systémy funkční po celé nemocnici, včetně lékárny.

11. V Rozárce se uskutečnilo školení bezpečnosti práce pracovníků sekretariátu.

11. Architekti připravili setkání zástupců všech profesních komor. Kromě bohaté diskuze si v Centru architektury a městského plánování na Emauzích vzájemně nadělili milé dárky. Akce se za ČLnK zúčastnili bývalý prezident, současný prezident, viceprezident a šéfredaktor časopisu.

11. OSL Česká Lípa uspořádalo shromáždění v sále Městského úřadu Žandov.

11. V Domě techniky Ostrava-Mariánské Hory se na pozvání ČLS JEP a Spolku moravskoslezských farmaceutů sešli farmaceuti na CLXXVII. přednáškovém večeru.

17. V pražské Rozárce se konalo zasedání představenstva ČLnK. Kromě jiného na něm byla opět zvolena mluvčí České lékárnické komory Mgr. Michaela Bažantová. Šéfredaktor ČČL také informoval představenstvo o úsporách při tisku a distribuci časopisu. Jednání představenstva navštívil i náměstek ministra zdravotnictví Mgr. Filip Vrubel.

18. Pan prezident pozval zaměstnance Komory na vánoční večeři.

19. MZd vydalo Věstník č. 12/2019, v němž vyšel nový cenový předpis č. 3/2020/CAU, o regulaci cen IPLP s obsahem konopí pro léčebné použití. Ten bude účinný od 1. 1. 2020.

20. Vyšel poslední Newsletter roku 2019. Vedle dalších informací obsahoval i kompletní přehled členů nově zvoleného představenstva pro období 2019–2023.

22. Neznámý pochatel dosud nezjištěným předmětem rozbil výlohu lékárny na českobudějovickém Senovážném náměstí. Poté odcizil vystavené zboží a utekl. Provozovateli způsobil škodu za více jak 16tisíc korun.

23. Na základě jednání Komory s VZP se podařilo upravit znění dodatku o úhradě LP, PZLÚ a ZP (Bonifikovaná úhrada poskytovatelům lékárenské péče v oblastech potenciálně ohrožených rizikem nedostupnosti lékárenské péče) tak, že je možné tento příjem podle sdělení našich daňových poradců danit 10% sazbou DPH, místo dosavadní 21% sazby. Díky této změně a při využití celého fondu na podporu lékáren v nedostupných oblastech ušetří jejich provozovatelé souhrnně téměř 4 miliony korun za rok.

23. Po napadení benešovské nemocnice počítačovým virem (11. 12.) byla opět do provozu uvedena nemocniční lékárna.

27. Vycházejí poslední Lékárnické kapky roku 2019. Čtenáři se například dozvědí, jak si užít vánoce ve zdraví a že na kocovinu se rozhodně nehodí paracetamol.

30. Paní MUDr. Karle Hudecové z Moravské Třebové bylo odcizeno razítko.

31. Ve věku pouhých 40 let zemřela PharmDr. Magda Vytřísalová, Ph.D., odborná asistentka Katedry sociální a klinické farmacie FAF UK v Hradci Králové.

31. Šéfredaktor tohoto listu snědl podezřelý chlebíček s krabí pomazánkou a vzhledem k nastupující alergické reakci vyběhl do slavícího pražského centra. I večer byl velmi dobře obsloužen v Lékárně u svaté Ludmily na náměstí Míru.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2020 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#