#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zeptali jsme se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 1, s. 8-9

Letos končí tříletý cyklus povinného celoživotního vzdělávání lékárníků. Na jeho splnění je vázána i platnost osvědčení. Jaký máte názor na nastavení a fungování tohoto systému? Co byste případně změnili? Jak jste na tom vy osobně, máte splněný počet bodů?


PharmDr. Lenka Burgetová, Lékárna U Červeného orla, Praha

Naše povolání vyžaduje kontinuální doplňování vědomostí, proto vítám, že je na jeho plnění vázána alespoň platnost osvědčení vedoucího lékárníka. Já sama mám již potřebný počet bodů nasbírán, což je zajisté dáno také snadnou dostupností vzdělávacích akcí v Praze. Je však škoda, že pro všechny lékárníky vzdělávání, za které mohou získat body do CV, není stejně dostupné. V některých oblastech ČR, i když by lékárníci měli zájem se vzdělávat, nemají příliš možností a body se jim sbírají mnohem hůře. Proto bych do budoucna uvítala, kdyby se konalo víc vzdělávacích akcí s bodovým ohodnocením v oblastech, kde je jich nyní minimálně.


PharmDr. Lukáš MALÝ, Valdštejnská lékárna, Frýdlant v Čechách

Pokud si dobře pamatuji, byl jsem jedním z delegátů, který o rozhodnutí svázání osvědčení na plnění CV hlasoval. Myslím, že to byl správný krok, a jsem rád, že se to prosadilo. Věřím, že odborní zástupci a vedoucí lékárníci lékáren by měli být schopni těch 90 bodů během 3 let bez problémů splnit. Bude mrzuté, až někdo na poslední chvíli zjistí, že potřebuje vzdělávání splnit, a začne to řešit příliš pozdě. Osobně mám cyklus splněný a moc námahy jsem vyvinout nemusel.


Mgr. Filip Škarda, U Matky boží pomocné, Veselí nad Lužnicí

Já sám za sebe musím říci, že splněný počet bodů již mám a nedomnívám se, že by to měl být problém pro jakéhokoliv lékárníka. Jistě, často na sjezdu znějí argumenty, že se přeci můžeme vzdělávat i jinak, mimo systém CV, tento argument je dle mého názoru lichý a šel by použít pro jakékoliv podobné pravidlo napříč odvětvími. Je pro mě velmi zásadní nastavení této povinnosti a její vázání na platnost osvědčení. Kdokoliv, kdo chce vykonávat vedoucí funkci, školit mladší kolegy a praktikanty, by měl jasně deklarovat, že vzdělávání plní. Je velmi dobře, že jsme se na sjezdech ČlnK dohodli, že se plnění CV spojí s platností osvědčení alespoň v našich stavovských předpisech. Já osobně bych se nebál jít mnohem dále a provázat výkon funkce VL a OZ s plněním CV přes ještě vyšší právní předpis, např. „ZoL“ nebo „Zákon o komorách“ či jiný. Základní funkcí ČlnK je přeci mimojiné garantovat odbornost svých členů a nevidím příliš jinou možnost, jak to dělat, než poskytnout kvalitní možnosti, jak se vzdělávat, ale zároveň pozvednout pomyslný zdvihnutý prst pro ty, kteří toho nevyužívají. Závěrem bych to shrnul přáním ke všem kolegyním a kolegům. V dnešní hektické době plné FMD a dalších on-line nesmyslů, které na nás naši zákonodárci sypou, je o to více důležité nezapomenout se vzdělávat v našem povolání a zachovat si tak status největšího odborníka na léky.


Mgr. Josef NEJEDLÝ, Pilulka Lékárna, Břeclav

Počet příslušných bodů mám splněný, především díky absolvované atestaci v roce 2018. Je určitě správné, že vedoucí lékárník musí plnit celoživotní vzdělávání. Já osobně bych uvítal možnost „povinných“ školení od komory, které by musel vedoucí lékárník absolvovat. Školení by zaručovalo lékárenský standard ve všech lékárnách. Protože vedoucí by získané znalosti z těchto seminářů předal kolegům na svojí lékárně. Zároveň bych si přál více seminářů z oblasti vedení lidí, lékárny, time managementu, komunikace atd. Uvidíme, myslím, že současná krize nám může pomoc v nových začátcích.


PharmDr. Miroslav KOŠKA, Lékárna Dr. Max, Brno

Povinnost plnit CV máme danou zákonem. Vzhledem k dynamice našeho oboru, nejen po stránce odborné, ale i legislativní a tech­nické, by však měl každý expedient sám od sebe cítit vnitřní potřebu alespoň zběžně sledovat všechny změny. Aneb co platí dnes, včera ještě neplatilo a zítra už platit nemusí. Nabídka vzdělávacích akcí různých formátů, ať už od ČLnK či komerčních, je podle mě více než dostatečná. Osobně si velmi vybírám, čemu budu čas věnovat. Přesto jsem žádný cyklus CV neměl problém daný počet bodů překonat. To, že musí CV plnit držitelé osvědčení, považuji za automatické. Vždyť se jedná o garanty odbornosti každé lékárny. Je škoda, že se ještě nenašel nástroj, jak CV vymáhat po všech lékárnících. Každý z nás by měl pracovat v souladu s aktuálně uznávanými informacemi. A to podle mě bez plnění CV jaksi nejde. Stranou ovšem zůstává kvalita a přínos některých akcí.


Mgr. Ondřej BEDNAŘÍK, Lékárna U Řeky, Trutnov

Pokud se prezentujeme jako odborníci na léčiva, pak je určitá forma celoživotního vzdělávání potřebná. V minulosti jsme vždy debatovali o tom, jak body do CV vymáhat. Současná podoba navázaná na osvědčení jistou vymahatelnost zaručuje, není však všespásná. Vždy totiž záleží na každém lékárníkovi, jak se k vlastnímu zdokonalování postaví a jak svou odbornost obhájí před pacientem. Momentálně mě nenapadá nic, co bych na stávajícím systému CV měnil. Co se týče poslední otázky, odpovím stručně: Mám.


PharmDr. Přemek Císař, Lékárna Modřínová, Třebíč

Jsem rád, že po letech diskusí se na povinnost plnit podmínky celoživotního vzdělávání váže aspoň platnost osvědčení. Myslím, že jsme během tohoto cyklu doladili i tu drobnost, že některé body je možné doplnit až po skončení cyklu (třeba za publikační a pedagogickou činnost) a ke ztrátě osvědčení dojde až k poslednímu dni v roce, ač cyklus končí posledního srpnového dne. Domnívám se, že by se tato povinnost měla vztahovat na všechny lékárníky, aby tak Komora plnila svou funkci dohlížet na kvalitu poskytované péče. Já osobně plním. Okresní představenstvo, kterého jsem členem, se snaží, abychom měli „doma“ dostatek příležitostí k plnění. Tady patří dík Davidu Šindelkovi a Vlastě Chytkové, kteří mají tuto agendu v našem okresním představenstvu již roky na starosti.


Mgr. Marcel PANDADIS, Lékárna Uherskohradišťské nemocnice a. s.

Náš obor za posledních 30 let prošel dramatickým vývojem. Potřeba celoživotního vzdělávání je dnes aktuální více než kdy jindy, a to jak po stránce odborné, tak i legislativní. S navázáním plnění podmínek celoživotního vzdělávání na platnost osvědčení souhlasím, doporučuji představenstvu komory hledat podobné řešení, jak motivovat i farmaceuty bez osvědčení.

A co se týče mé osoby – PRŮBĚŽNĚ PLNÍM (většinou i něco jiného, než bodové konto)!!!


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2020 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#