#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékárnice maminky report 2019


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 1, s. 25

Brzy to bude rok, co jsem lehce nervózní stála poprvé „na Rozárce“ a snažila se přesvědčit představenstvo o tom, že nejsem úplně bláznivá biomatka, ačkoliv tomu ledasco nasvědčovalo (dítě ovázané hadrem kolem těla a pro toho, kdo mě nezná, až příliš nadšený výraz, manžel ho označuje za chorobně vyšinutý). Vyšlo to (sama se tomu dodnes divím) a převzala jsem tehdy vedení projektu Lékárnice maminky.

Za ten rok se ukázalo mnoho věcí. Především, že je nás víc, které cítí, že mateřství nám změnilo pohled na naši profesi. A chtějí chodit mezi maminky a mluvit o zdraví, nemocech a léčbě tak, jak je nám blízké. Především nezávisle na komerčních tlacích doby, s hledáním šetrných cest léčby a přesto účinně dle EBM. A také, že je tohle nadšení obecně nakažlivé. Nechat na ­chvíli domácí povinnosti ležet (ony nemají nožičky, jak mě učila maminka) a běžet někdy i s těmi dětmi a s projektorem přes rameno do mateřského centra, kavárny, mateřské školky…


Do projektu se oficiálně tento rok přihlásilo 66 lékárnic maminek. Našlo se mezi nimi 17, které chtějí vést besedy ve svých městech. Díky tomu proběhlo 78 besed ve 25 městech republiky pro 569 posluchačů (myšleno maminek, škoda, že jsme nepočítaly ty děti všude kolem nás visící, hrající si). Co projekt dělá skutečně živým je, že každá z nás přináší své nápady. Díky tomu nově vznikly besedy ve skautském domě nebo v mateřských školkách, kde představila naši profesi lékárnice i s vůní ­apatyky, když zapojila děti do přípravy mastí. V Semechnicích vyšel v regionálním periodiku článek od lékárnice maminky, která tam vede besedy. Zazněla i nabídka na reportáž v regionálním zpravodajství. Nadějná je také zpětná vazba od nově besedující lékárnice maminky, která si myslí, že když na besedu chodí lidé s opravdovým zájmem, je to určitá prevence syndromu vyhoření, ke kterému v našem oboru občas dochází.

Co nás čeká v novém roce? Ukázalo se, že je mezi lékárnicemi maminkami zájem o webináře, které vedeme k aktuálnímu tématu besed před vypsáním termínu v našich městech. Tak proběhl webinář k besedám Nachlazení – nutné zlo? A nově jsou přichystané webináře k tématům Zdravá žena a Ekzém. Vycházíme z dotazníků, ve kterých maminky projevily o tato témata velký zájem.

Chystáme další besedy jako Alergie, další pokračování cyklu Léčivé byliny a odvážnější zabrousí do problematiky Očkování. Snažíme se tvořit články na blog nového webu. Kdo by se necítil na besedy, ale rád píše, je také vítán. Nápadů je hodně, vznikají jak jinak než spontánně během každodenního života matky.

Jeden impuls na téma besed „KPZka do školky“ mi přinesly děti ještě před Vánoci v podobě vší. Bylo to naše první setkání. Vypadalo to dost beznadějně při pracném vybírání asi dvacáté hnidy v jednom místě u dcerky, která má vlasy do pasu. To jsem ještě netušila, jak zoufale se budu cítit o dva dny později, když na stejnou židli usednu já a budu prosit o vybírání hnid manžela. Děti byly bez známek pedikulózy během pár dní, horší to bylo se mnou. Po aplikaci druhého psího šamponu, jsem uznala, že na té rezistenci k permetrinu něco bude a po pár dalších zoufalých pokusech už mé vlasy nezažily snad jen organofosfáty. Nevím, zda se manžel zdokonalil v jemné motorice nebo nás zachránil spirálový všiváček, každopádně takový impuls k dalšímu tématu besed jsem už dlouho nepocítila.

Dnes mám čím dál silnější pocit, že diagnózu blázna bych si měla dojít ověřit ke specialistovi. Nicméně stále mi projekt a vše kolem dává smysl, vlastně čím dál větší, a to i když přichází dny, kdy je to těžší. Další beseda a nadšení maminek, že je dříve nenapadlo jít pro takovou radu za lékárníkem a už to tak příště udělají, mě posune dál a zase se vrátí síla i chuť pokračovat. Děkuju všem, které jsou v tom se mnou. Je to právě kouzlo toho, že každá z nás může vnést svůj nápad a oživit projekt svými zkušenosti.

A jestli čte právě tyto řádky další lékárnice maminka, která to cítí podobně a možná také potřebuje občas trochu vytrhnout z denního stereotypu matky, hospodyňky, manželky… Je to skvělá příležitost, jak spojit vědomosti zdravotníka se ­zkušenostmi matky a přidat se k nám.

Saša Hašková

haskova@lekarnice-maminky.cz


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2020 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#