#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ze života právníka v komoře – díl desátý, leden 2020


Autoři: Mgr. MUDr. Maršík Jaroslav
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 1, s. 5

Díky těmto článkům je přelom každého z měsíců vymezen splněním povinnosti připomenout si dny minulé. Vánoce přežily kobercové nálety paragrafů, ostřelovány byly ze všech stran, svou funkci dobití vnitřního akumulátoru ale splnily. Legislativní stav se v prosinci dostal do bodu, který zahltil všechny. Chaos je slovo, které mne napadne jako první. Považte sami.


Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK

Začaly platit úhrady zdravotnických prostředků podle nového seznamu SÚKL a číselníku VZP. Odlišné číslování skupin zdravotnických prostředků, chybějící pole různých typů úhrad, včetně té procentní, odlišné maximální ceny v seznamu od těch na trhu, problematické jednotky kusů atd.

Konečně vyšla nová předepisovací vyhláška. Na poslední chvíli v ní byl posunut nástup jednopoložkových listinných receptů do začátku května. Jinak řečeno, do dubna mohou být listinné recepty dvoupoložkové, zatímco eRecepty se na jednopoložkové mění už od ledna. Zas a znovu se upozorňuje na pravěkost přenosu sms identifikátoru z mobilu pacienta do systému lékárny. Zachování dvou položek na papírovém receptu okamžitě vyvolává otázky, jak to bude s jeho digitalizací. Bude to tak, že každá položka se bude digitalizovat jako jeden záznam o výdeji.

Digitalizace vyvolává i mnoho jiných otázek. Třeba, jestli ji stihnou Mágové (poskytovatelé lékárenských informačních systémů) do konce roku naprogramovat. Zvlášť, když toho musí programovat mnohem víc než jen ji. Víme, že stihli. Za jakou cenu? Že zrovna tito mužové a ženy si toho z Vánoc moc neužili. Stejně to na počátku roku skřípe. Z terénu tak chodí na jednu stranu stesky, že se digitalizace zdařila po 20 minutách. ­Pacient byl trpělivý. Na druhou stranu vztekle podávané historky o výdeji 7 léků na základě zadání 14 identifikátorů dolovaných ze sms poté, co lékař původních 7 receptů zrušil a vystavil 7 no­vých. Pacient byl také trpělivý. Až se zdá, že se všichni hodně naučí o trpělivosti. Víme už také, že dítě pod 33 dnů věku se nejspíš nepodaří ztotožnit, stejně jako cizince, který tu nemá trvalý pobyt nebo azyl. Že jakmile pacient odejde, bude jeho ztotožnění prakticky nemožné, takže není rozumné to nechávat na odpolední retaxaci. A že za neztotožněného pacienta nebude těch 12 korun. A také víme, že recept z Německa se digitalizovat nemusí. Ani z Polska nebo jiného členského státu. Ale se zájmem sledujeme, jak se chystá mezistátní elektronická preskripce. To ještě nehoří, ale tak nějak tušíme, že když se dá dohromady 28 centrálních úložišť, zrodí se něco, na co se budeme muset dobře připravit. Snad na to zase nepadnou vánoční svátky Mágů.

Koho digitalizace nezmohla, dostal příležitost své dny položit na oltář studia konopných věd. Nelze stručně vypovědět, jak konopí samo přispívá k rozmnožení výskytu těch diagnóz, k jejichž léčbě je určeno. Tedy ne přímo konopí samo, ale to, co se kolem něj odehrává. Dostalo se mu cti být cenově regulováno samostatným cenovým předpisem. Běžná regulace IPLP je na konopí krátká. Zdá se ale, že na regulaci konopí jsou krátcí úplně všichni. Hrozně moc se chce stanovit množinu typizovaných přípravků, přidělit jim kódy, a ty potom vykazovat. Ty, a žádné jiné. Jenže jak si nenechat přerůst přes hlavu počet prvků množiny, v níž se poctivou kombinatorickou prací musí školení matematici VZP vypořádat s rostlinou o dvou účinných látkách o různých poměrech složení a s přípravky o různých navážkách, složkách, a ještě k tomu i v různých počtech jednotek v balení. Vznikl tak nevídaný číselník čítající přes 14000 položek. Teď ještě raději neříkejme, kdo bude hledat tu správnou. Také má lékárník hlídat nejen 180 g rostliny za měsíc, ale i 30 g které se vejdou do měsíčního limitu 90% úhrady. Hlídání těch 30 g ale pro lékárníka není doladěné.

Ničeho se ale nebojte, problémy jsou od toho, aby se řešily. A ony se řeší a všichni vykazují snahu je řešit. Pátrat po tom, kdo za ně může, ničemu neprospěje. Preventivně se jim předchází třeba včasným připomínkováním připravovaných norem. V prosinci to byly namátkou novela zákona o návykových látkách, vyhláška o zdravotnické dokumentaci, vyhláška o konopí nebo nový zákon o elektronickém zdravotnictví. A abyste měli včasné informace o tom, co se chystá, na webu komory jsme publikovali mj. články o obou cenových předpisech, komentované znění nové předepisovací vyhlášky nebo celkový přehled změn z přelomu roku. Čeho jsme se nedočkali, je novela vyhlášky o správné lékárenské praxi.

Vše nasvědčuje tomu, že rok 2020 nebude nudný. Věcí, ­které si zaslouží péči a pozornost, je nepočítaně. A stále budou přibývat novinky. Vývoj stále dbá o to, aby průměrná úroveň IT dovedností na jednoho lékárníka přesahovala tutéž průměrnou dovednost v jiných zdravotnických stavech o několik řádů. A na to může být český lékárník bez jakékoliv ironie pyšný. Během roku pak může ve chvilkách výpadků různých systémů přemýšlet nad tím, na co ještě. A že má na co, ale to už bych pochleboval moc okatě.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2020 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#