#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Okénko do magistraliter


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 1, s. 30

Autologní sérové kapky

Již několik let se v lékárnách v ČR připravují oční kapky z autologního séra pacientů.

Jsou to oční kapky s obsahem autologního lidského séra z  venózní krve doplněné sterilním fyziologickým roztokem. Krevní sérum má stejné složení jako plazma, ale jelikož vzniká odstraněním krevní sraženiny po vysrážení plné krve, není jeho součástí fibrinogen a další srážecí faktory.

Autologní sérové kapky (ASK) jsou určeny zejména pro léčbu těžkého syndromu suchého oka, na základě různých očních i systémových onemocnění (Sjögrenův syndrom, Stevensův-Johnsonův syndrom, reakce štěpu proti hostiteli (GVHD), revmatoidní artritida), kdy selhává substituční léčba konvenčními “umělými slzami”. Dále je jejich místo v léčbě defektů epitelu rohovky, zejména po chirurgických a laserových zákrocích.

Poprvé bylo použití ASK publikováno v roce 1984 Foxem et al., širšího rozšíření se dočkaly až po roce 2000. Po zkušenostech s přípravou v lékárnách v několika posledních letech jsou nyní stanoveny podmínky pro přípravu, použití a výdej léčivého přípravku Autologní sérové oční kapky ve zvláštním léčebném programu Ministerstva zdravotnictví ČR. Na rozdíl od klasických umělých slz obsahují kapky z autologního séra růstové faktory, imunoglobuliny, vitamíny, lysosym a další látky, díky kterým vykazují farmakologické, imunologické a metabolické působení. ASK tak odpovídají definici léčivého přípravku a jejich příprava je možná pouze v lékárně, nikoli na transfuzních stanicích, mikrobiologických odděleních nebo očních tkáňových bankách, jak tomu bylo v minulosti.

Pacient je k léčbě ASK indikován svým oftalmologem, před odběrem krve je vyšetřen na bezinfekčnost (HIV, hepatitida B,C a syfilis). Po odběru zhruba 100 ml plné venózní krve se po 2 hodinách srážecí fáze krev centrifuguje, oddělí se krevní sraženina a sérum se následně dle předpisu ředí sterilním fyziologickým roztokem na 20–50 % a po filtraci se adjustuje do SANO lahviček po 2–5 ml. Takto naředěné sérum téměř odpovídá složením, osmolaritou, pH i viskozitou slzní tekutině. Protože většina obsažených látek je peptidové povahy a teplo urychluje jejich hydrolýzu, je naředěné sérum ihned po přípravě zmrazeno na -15 až -20 °C. Provede se zkouška na sterilitu podle ČL a na základě lékařského předpisu se vydá pacientovi. Vydávající farmaceut informuje pacienta o způsobu použití, dávkování a způsobu uchovávání a transportu přípravku (použití chladicího boxu) a předá pacientovi informaci k použití přípravku v tištěné podobě. ASK mají stanovenu dobu použitelnosti na 3 měsíce při skladování v -15 až -20 °C, po rozmražení se aktuálně používané balení uchovává při teplotě 2–8 °C a je nutné ho spotřebovat do 72 hodin po otevření. ASK se aplikují několikrát denně, dle stupně příznaků, možná je jejich kombinace s další lokální léčbou (umělé slzy) při dodržení 15 minutového odstupu od jiných očních kapek. V případě nositelů měkkých kontaktních čoček je nutné jejich vyjmutí před aplikací kapek a opětovné nasazení za 15 minut po aplikaci ASK.


Léčebné výsledky ASK jsou velmi dobré, kapky jsou dobře tolerovány, výrazně zvyšují kvalitu života pacientů s kerato­kunjunctivitis sicca, kteří kapky aplikují dlouhodobě. V léčbě defektů epitelu postačila v Yangově studii z roku 2004 14denní aplikace 25% kapek. V obdobné studii z roku 2009 při podávání 50% ASK každé dvě hodiny vedlo k vyléčení většiny pacientů do 22 dnů, polovina z nich se vyléčila již během 14 dnů.

Budeme rádi, když se do přípravy ASK zapojí více lékáren, neboť v současné době rutinně tuto léčebnou možnost nabízejí pouze 3 lékárny v republice a jejich výrobní kapacity nepokryjí poptávku všech pacientů, kteří jsou pro tuto léčbu indikováni.

PharmDr. Lukáš Láznička,

Lékárna FNKV


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2020 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#