#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Skauti nově pomáhají pacientům i lékárnám


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 11, s. 21

Souhrn

Skauti nejsou žádné brécy. Ukazuje to nejen naše aktuální obálka, ale i nový projekt, se kterým přišli za českými lékárníky. Skauti – junáci se nabídli, že budou ve výjimečných situacích pomáhat při doručování léků potřebným pacientům.

Zjistili totiž, že by mohli v projektu Skautská pomoc pomáhat ještě víc a rozšířili své pole působnosti o novou aktivitu, nazvanou Skautská pomoc lékárnám. V první řadě ale nejde o lékárny, nýbrž o pacienty, kteří si své léky nemohou vyzvednout v lékárně sami nebo nemohou požádat o vyzvednutí své blízké, případně pečovatele.

„Do Skautské pomoci je nyní zapojeno více než 750 dospělých skautek a skautů. Jsou připraveni zvládnout mnohem větší množství poptávek, a proto chceme jejich síly využít tam, kde je to nejvíce potřeba. Očekáváme, že Skautská pomoc lékárnám by mohla ulehčit nejen pacientům a lékárníkům, ale ve velké míře také praktickým lékařům a diabetologům,” vysvětluje skautská tisková mluvčí Barbora Trojak.

Služba nazvaná „Skautská pomoc lékárnám“ je bez­platná a funguje po celém Česku. Skauti v projektu spojili síly s Českou lékárnickou komorou, která na službu dohlíží po odborné stránce.


„Česká lékárnická komora velmi uvítala nabídku na konzultační spolupráci při realizaci projektu Skautská pomoc lékárnám. Projekt umožňuje organizovanou, transparentní a cílenou pomoc přesně těm pacientům, kteří nemohou požádat například zdravého rodinného příslušníka nebo svého ošetřovatele, aby jim léky vyzvedl v lékárně, kterou obvykle navštěvuje. Kromě karanténních pacientů jsou to zejména senioři a lidé z rizikových skupin. Díky tomuto projektu se k takovým lidem napříč republikou dostanou nejen potřebné léky, ale s nimi i nezbytné informace, které lékárník běžně sděluje přímo pacientovi. Lékárník tedy i v tomto případě provede dispenzaci, díky proškolenému dobrovolníkovi může přímo kontaktovat pacienta a zajistit mu předání kompletní informace spolu s léčivy,“ říká prezident Komory Mgr. Aleš Krebs.


Jak bude projekt konkrétně fungovat?

„Pokud pacient zavolá do lékárny, kterou obvykle navštěvuje, a z rozhovoru s lékárníkem vyplyne, že není jiná možnost, jak by si mohl pacient léky obstarat,“ popisuje postup viceprezident ČLnK Martin Kopecký, „lékárník mu předá kontakt na telefonickou linku projektu Skautská pomoc lékárnám. Pacient pak sám na linku zavolá a s vyškoleným operátorem projektu se domluví na dalších podrobnostech.“

Po domluvě s pacientem operátor zadá požadavek do systému a dobrovolníci v oblasti, kam požadavek spadá, dostanou notifikaci. Konkrétní dobrovolník v terénu si tento požadavek převezme a následně bude telefonicky kontaktovat pacienta. Dohodne se s ním na termínu předání léků a všech dalších podrobnostech. V poslední fázi vyzvedne léky v lékárně a společně s informacemi od lékárníka je předá bezkontaktní metodou pacientovi. Díky tomu je zajištěno, že se k pacientovi spolu s léky dostanou i všechny potřebné informace. V případě nejasností může pacient lékárníka kdykoliv telefonicky kontaktovat a upřesnit si k léčbě vše potřebné. „Některá upřesnění mohou být potřeba už před samotným výdejem léku, ale některé otázky vyplynou až ve chvíli, kdy má pacient začít lék užívat, například i v kombinaci s jinou léčbou,“ dodává PharmDr. Martin Kopecký.

Nápad vznikl ve Zlíně, tam působí i síť vyškolených operátorů, kteří přijímají poptávky a zadávají je do systému Skautské pomoci. „Vyzvednutí léků pak po celé republice zajišťují skautští dobrovolníci, kteří mají potřebné instrukce k tomu, aby došlo k předání léků i nezbytných informací od lékárníka. Dobrovolníci mohou také zprostředkovat kontakt mezi lékárníkem a pacientem, pokud je nutné doplnit údaje nebo konzultovat léčbu,” popisuje iniciátor projektu Jiří Robenek.

Bližší informace a telefonní kontakt najdete na stránce:www.skautskapomoclekarnam.cz.    

(red)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2020 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#