#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékárnice maminky zpátky v bílém


Autoři: Nováková Šárka
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 11, s. 24

Souhrn

Příchod dítěte (dvou, tří…) změní život každé z nás. Jak ale lékárnice maminky zvládají návrat do lékárny často po několikaleté pauze? Co je pro ně nejtěžší? Co jim naopak mateřství přineslo do jejich profesního života?

Každá maminka prožívá mateřství a péči o děti svým vlastním jedinečným způsobem. Mně se vždy vybaví slova kamarádky lékařky: „V práci tě berou jako odborníka, tvoje slovo má nějakou váhu. Pak ale porodíš a najednou nejsi kompetentní k ničemu.“ Ostatní často nejlépe ví, co vašemu dítěti chybí, proč pláče a jak byste ho měli vychovávat. Když se v tom naučíte chodit, přijde druhé dítě, které je najednou úplně jiné a začínáte znova. Jako zkušená, sebevědomá matka, která se již našla ve své roli, pak za pár let (která utečou neskutečně rychle) máte najednou svou roli opět změnit. Návrat do lékárny.


Ať už chcete začít vypomáhat v lékárně již během rodičovské dovolené, užít si „dovolenou“ naplno, vrátit se na částečný nebo plný úvazek, jistě budete muset zvažovat, jak nejlépe skloubit práci, rodinu, děti. Pokud se v okolí nachází lékárna, která vám vyjde vstříc, dokáže vyhovět vašim požadavkům (například postupné navyšování úvazku), máte vyhráno. I když ne tak docela. Děti ve školce jsou často nemocné, koronavirus, karanténa… A tak se možná v lékárně zas tak dlouho ne­ohřejete. „Začala jsem pracovat v říjnu, první týden jsem doma léčila hnisavou angínu, druhý týden nám narychlo zavřeli školku, protože měla učitelka pozitivní test na covid. Na jeden den jsem tedy dala děti k sousedce – můj první den v práci. Za pár dní měla sousedka pozitivní test. Takže karanténa.“ (Lenka)

Jedním z největších strašáků po návratu jsou nejrůznější novinky: eRecept, protipadělková směrnice, měnící se legislativa. I pro některé, kteří to zažili přímo v pracovním procesu, to bylo náročné, natož pro někoho, kdo skočí do všech novinek najednou. A to nemluvím o novinkách ve farmakoterapii různých onemocnění a nových přípravcích na recepty i ve volném prodeji. Navíc ani informace, které v hlavě před lety byly, už nemusí být tak živé. Většinou se ale obavy nenaplní. Ano, člověk se musí opět trochu víc učit. Ano, člověk dělá chyby. Ano, někdy si připadáte jako čerstvý vyjukaný absolvent. Ale mateřstvím nabydeme i mnoho nových zkušeností a pohledů na zdraví. „Získala jsem praktický pohled na řešení problémů farmakoterapií v dětském věku. Snižování horečky, kašel, posílení imunity mám v malíku. Myslím, že umím kvalitně poradit i co se týče kojení a užívaných léčiv při něm.“ (Jana)


I když se návrat do lékárny může zdát děsivý, nebojte se. Mozek si zvykne. Kolegové pomohou. A čeká vás taky mnoho pozitivního. Kolektiv dospělých, pacienti, nové podněty k přemýšlení. A hlavně lékárničina, ta krásná voňavá profese.

Projekt Lékárnice maminky využívá právě nových zkušeností, které jsme získaly mateřstvím. Máme tak možnost je předávat jako profesionálové, zdravotníci dalším lidem.

Šárka Nováková


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2020 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#