#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možné postavení erdosteinu v doplňkové léčbě onemocnění COVID-19 – výsledky klinické studie


Autoři: PharmDr. Bc. Kotolová Hana, Ph.D.
Působiště autorů: Farmaceutická fakulta, MU, Brno
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 11, s. 25

V roce 2020 je velmi aktuálním tématem onemocnění COVID‑19, které je způsobeno koronavirem SARS-CoV-2. K nejčastějším symptomům patří horečka, kašel, únava a dušnost. Výraznou komplikací je těžší průběh onemocnění doprovázený pneumonií a plicním edémem. V souvislosti s infekcí COVID-19 se nabízí myšlenka, zdali je možné využití mukoaktivních látek i u tohoto onemocnění.

Erdostein jako mukoaktivní látka má širokou škálu zajímavých farmakologických vlastností, významných pro léčbu onemocnění dýchacích cest. Kromě snížení elasticity a viskozity hlenu a zefektivnění mukociliárního transportu vykazuje erdostein i antibakteriální účinek. Erdostein dále vykazuje antiflogistický efekt, snižuje tvorbu kyslíkových radikálů a zvyšuje koncentraci glutathionu (GSH).

U těžšího průběhu nemoci COVID -19 se diskutuje otázka oxidačního stresu a narušení redoxní rovnováhy organismu. Navržené hypotézy pracují s hladinou glutathionu a její možnou stabilizací pomocí erdosteinu. Endogenní nedostatek GSH je ­rozhodujícím faktorem zvyšujícím oxidativní poškození plic vyvolaným ­SARS-CoV-2 a ve výsledku vede k závažným projevům tohoto onemocnění („cytokinová bouře“). Klinické studie ukazují, že vyšší hladiny GSH mohou zlepšit citlivost jedince na virové infekce.

Na jednu z možných otázek odpovídá první publikovaná klinická studie, která sledovala vliv erdosteinu na dušnost a kvalitu života u pacientů se závažným průběhem onemocnění ­COVID-19. Pacienti s pneumonií a těžkým respiračním selháním po propuštění z nemocnice do domácí péče s přetrvávající respirační symptomatikou dostávali dvakrát denně 300 mg erdosteinu. Byla sledována dušnost a kašel a jejich vliv na kvalitu života. Po 15 dnech bylo u pacientů konstatováno výrazné zlepšení kvality života související se sníženou dušností a kašlem jak v klidu, tak i během denních činností.

Vzhledem ke známým skutečnostem, že respirační symptomy, hlavně pocit horšího dechu, kašel, únava, včetně bolesti na hrudníku se u nemocných vyskytují i několik měsíců po prodělané infekci, může erdostein významně přispět ke stabilizaci a ovlivnění tohoto onemocnění. Antioxidační a glutathion stabilizující vlastnosti erdosteinu tak mohou zajistit jeho vhodné místo v léčbě COVID-19.

PharmDr. Bc. Hana Kotolová, Ph.D.

Farmaceutická fakulta, MU, Brno

komerční prezentace



Zdroje
  1. Dal Negro RW, et al. Erdosteine: Drug exhibiting polypharmacy for the treatment of respiratory diseases. Pulm Pharm Ther 2018
  2. Polonikov A. Endogenous Deficiency of Glutathione as the Most Likely Cause of Serious Manifestations and Death in COVID-19 Patients. ACS Infect Dis. 2020
  3. Santus P. et al.: Changes in quality of life and dyspnoea after hospitalization in COVID-19 patients discharged at home. Multidis Res Med 2020
Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2020 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#