#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Okénko do magistraliter


Autoři: PharmDr. Klovrzová Sylva, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 11, s. 31

Kapsle nejen pro vegany

Příprava tobolek je už pár desítek let pro většinu lékáren rutinní záležitostí. Poté, co jsme se rozloučili se škrobovými oplatkami, jsme začali plnit účinné látky do tvrdých želatinových tobolek. Ty obsahují kromě glycerinu a vody i želatinu, látku živočišného původu. Gelatina animalis se v lékopisné kvalitě vyrábí kyselou nebo zásaditou hydrolýzou kolagenu, který je obsažen v prasečích nebo hovězích kostech, kůži a ostatních tkáních bohatých na kolagen.

Mé pátrání po jiných, než želatinových tobolkách, určených pro přípravu magistraliter začalo při řešení dotazu pacientky na náhradu tablet Prednisonu. Pa­cient­ka byla ortodoxní veganka, odmítající pozřít cokoliv pocházejícího z živočišné říše, a pečlivě studovala veškeré pomocné látky obsažené v předepisovaných léčivých přípravcích. Při té příležitosti objevila i želatinu v seznamu pomocných látek v tabletách Prednisonu 5 a 20 mg. Jako alternativu jsme jí nabídli přípravu čípků nebo perorální suspenze. Oba dostupné čípkové základy jsou prakticky rostlinného původu, tedy vhodné i pro vegany. Adeps solidus se vyrábí hydrolýzou kokosového a palmojaderného oleje a cacao oleum se získává lisováním pražených oloupaných kakaových bobů za tepla. Perorální suspenzi s obsahem kortikoidu lze připravit nejjednodušeji pomocí ­komerčního suspenzního základu Syrspend PH4 liquid, který obsahuje modifikovaný kukuřičný škrob jako viskozifikant. Pro suspenzi s prednisonem v koncentraci 5mg/ml je deklarována doba použitelnosti 60 dní.

Bohužel čípky ani sirup se u pacientky nesetkaly s úspěchem. Pokračovala jsem tedy v pátrání a začala se zajímat o enterosolventní tobolky dostupné u firmy Dr. Kulich Pharma. Zjistila jsem, že se jedná o hypromelozové tobolky, certifikované pro vegany, vegetariany, halal i kosher. Předpokládám, že lékárníci o těchto tobolkách nejsou příliš informováni a dovolím si tedy předložit jejich stručnou charakteristiku a možnosti využití v lékárenské praxi.

Hypromelozové tobolky se vyrábějí buď bez přísad nebo s přísadou gelotvorných látek, polysacharidů karagenu nebo gelanu. Čisté hypromelosové tobolky bez přísad mají stejnou dobu rozpadu jako želatinové tobolky, cca do 10 minut v žaludku. U nás dostupné tobolky obsahují 5 % gelanu, který zvyšuje odolnost tobolky vůči kyselému prostředí žaludku. K jejich rozpadu dochází až v tenkém střevě a účinek nastupuje později. Jedná se tedy o acidorezistentní neboli enterosolventní tobolky.

Hypromelosové tobolky obecně obsahují nižší obsah vody (4–6 %) v porovnání s klasickými želatinovými tobolkami (12–15 % vody). Jsou tudíž vhodné i pro plnění hygroskopických léčivých látek citlivých na vlhkost, například pro kalii bromid, kalii citras, natrii phosphas, extractum belladonnae a jiné. Enterosolventní hypromelozové tobolky lze v praxi navíc využít i pro látky rozkládající se při nízkém pH jako je např. omeprazol nebo pro látky dráždící žaludeční sliznici jako jsou chlorid draselný či sodný, případně nitrofurantoin. V nemocniční lékárně FN Motol jsou s úspěchem používány i pro plnění dekarboxylovaného léčebného konopí, kdy se při dávkování na noc využívá jejich opožděného nástupu účinku. Tyto tobolky jsou pacienty velice dobře tolerovány. Ve výrobě se používají pro enzymy, probiotika a rostlinné drogy.

Hypromelosové tobolky jsou dostupné ve velikostech 0 a 00... tobolek. Na rozdíl od průhledných lesklých želatinových ­tobolek jsou průsvitné, matné. Jejich cena je srovnatelná s kapslemi ­Capsicard, tedy dvakrát vyšší než ­obyčejné tobolky.

Poslední perlička na závěr. V zahraničí se tyto kapsle používají i pro přípravu zmrazených perorálních tobolek s obsahem fekálního transplantátu při léčbě klostridiové kolitidy metodou FMT (­fecal ­microbiota transplantation). Ale do toho se v lékárně určitě pouštět nebudeme!

PharmDr. Sylva Klovrzová, Ph.D.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2020 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#