#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Světové dny zdraví červenec – září


Autoři: Doc. RNDr. Kolář Jozef, CSc.
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 7-8, s. 44-45

Na měsíc září nepřipadá žádný ze světových dní vyhlašovaných WHO. Z jiných mezinárodních dní souvisejících se zdravím to jsou Světový den první pomoci, Světový den prevence sebevražd, Světový den orálního/ústního zdraví, Světový den boje proti sepsi, Světový den Alzheimerovy choroby, Světový den boje proti vzteklině a Světový den srdce. Z dalších dní můžeme uvést Světový den antikoncepce, dále Světový den lymfomu, resp. informovanosti (povědomí) o lymfomu a Mezinárodní den povědomí o fetálním alkoholovém syndromu.

Světový den sexuálního zdraví (World Sexual Health Day, WSHD)

V roce 2010 se Světová asociace pro sexuální zdraví (World Asso­ciation for Sexual Health, WAS) obrátila na všechny své organizace a na další nevládní organizace s návrhem, aby každoročně vždy 4. září oslavily Světový den sexuálního zdraví (WSHD) ve snaze podpořit větší společenské povědomí o sexuálním zdraví po celém světě. První WSHD se nesl v duchu sloganu „Pojďme si o tom promluvit! … mezigenerační diskuse“ a začal tak lámat obavy a tabu obklopující sexualitu. WSHD byl oslavován v 60 zemích širokým spektrem aktivit od kulatých stolů až po diskuse, konference a výstavy umění. Organizátoři zemí přenesli aktivity WSHD do škol, médií, nemocnic, kniho­ven, na univerzity, na veřejná náměstí, do uměleckých sálů a divadelních skupin a podobných platforem se snahou, aby se o otázkách sexuálního zdraví diskutovalo všude!

Rok       Téma

2010      Promluvme si o tom!

2011      Sexuální zdraví mládeže: Sdílená práva a povinnosti.

2012      V rozmanitém světě sexuální zdraví pro všechny!

2013      Chcete-li dosáhnout sexuálního zdraví, představte si, že vlastníte sexuální práva!

2014      Sexuální zdraví: Blahobyt sexuality.

2015      Sexuální zdraví pro spravedlivější společnost.

2016      Sexuální zdraví: Odstranění mýtů.

2017      Láska, pouto a intimita, možnost pro všechny.

2018      Sexuální zdraví a sexuální práva jsou ZÁKLADNÍ pro blahobyt – Oslava 40 let Světové asociace pro sexuální zdraví.

2019      Sexuální výchova pro všechny: most k sexuálnímu zdraví.

2020      Sexuální potěšení v dobách COVID-19.

2021      Již brzy!!


Sexuální a reprodukční zdraví

Sexualita je přirozenou součástí života a zahrnuje více než sexuální chování. Světová zdravotnická organizace (WHO) ­charakterizovala sexuální zdraví jako „integraci somatických, emocionálních, intelektuálních a sociálních aspektů sexuálního bytí způsoby, které pozitivně obohacují a posilují osobnost, komunikaci a lásku“ (1975). Tím byly položeny základy pro komplexní pochopení lidské sexuality a jejího vztahu ke zdraví. Mnoho termínů, jako je sex, sexualita a sexuální práva, však zůstalo nedefinováno a nedošlo k žádné následné mezinárodní dohodě o definicích těchto termínů.

Akční program Mezinárodní konference o populaci a rozvoji (1994) zahrnul sexuální zdraví jako součást reprodukčního zdraví. Reprodukční zdraví bylo definováno jako: „stav úplného fyzického, duševního a sociálního blahobytu, a nejen absence nemoci nebo nemoci, ve všech záležitostech týkajících se reprodukčního systému a jeho funkce a procesy. Z reprodukčního zdraví tedy vyplývá, že lidé mohou mít uspokojivý a bezpečný sexuální život a že mají schopnost rozmnožovat se a mají svobodu rozhodovat se, zda, kdy a jak často. V této poslední podmínce je implicitní právo mužů a žen být informováni a mít přístup k bezpečným, účinným, cenově dostupným a přijatelným metodám plánování rodiny podle vlastního výběru, jakož i k dalším metodám své volby pro regulaci plodnosti, které nejsou v rozporu se zákonem, a právo na přístup k odpovídajícím zdravotním službám, které ženám umožní bezpečně projít těhotenstvím a porodem a poskytnou páru nejlepší šanci mít zdravé dítě.“

Péče o reprodukční zdraví byla definována tak, že zahrnuje péči o „sexuální zdraví, jehož účelem je zlepšení životních a osobních vztahů, a nikoli pouze poradenství a péči související s reprodukcí a pohlavně přenosnými chorobami“.

Často se používají společně vzájemně úzce spolu související pojmy sexuální a reprodukční zdraví, přičemž se lidská reprodukce již nutně neváže na sexuální život (např. asistovaná reprodukce – umělé oplodnění) a podobně sexualita na plození dětí.

Další součást popisované problematiky tvoří sexuální práva. ­Sexuální práva zahrnují lidská práva, která jsou již uznána ve vnitrostátních zákonech, mezinárodních dokumentech o lidských právech a dalších konsenzuálních prohlášeních. Zahrnují právo všech osob bez nátlaku, diskriminace a násilí na:

- nejvyšší dosažitelný standard sexuálního zdraví, včetně přístupu ke službám péče o sexuální a reprodukční zdraví,

- vyhledávání, přijímání a šíření informací týkajících se sexuality,

- sexuální výchovu,

- respekt k tělesné integritě,

- výběr partnera,

- vlastní rozhodnutí být sexuálně aktivní nebo nikoliv,

- konsenzuální sexuální vztahy,

- konsenzuální manželství,

- rozhodnutí, zda a kdy mít děti,

- usilování o uspokojivý, bezpečný a příjemný sexuální život.

Ochrana a respektování lidských práv a základních svobod je založena na hodnotách úcty k lidské důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, a dalších. Jsou významné pro život jednotlivce a společnosti. V případě sexuálních práv byla tato zakotvena do Deklarace sexuálních práv (1997), která byla revidována a rozšířena (2014) na současných 16 práv.



Sexuální zdraví je zásadní pro celkové zdraví a pohodu jednotlivců, párů a rodin a pro sociální a ekonomický rozvoj komunit a zemí. Schopnost lidí dosáhnout sexuálního zdraví a pohody závisí na jejich:

- přístupu ke komplexním a kvalitním informacím o sexu a sexualitě,

- znalostech o rizicích, kterým mohou čelit, a jejich zranitelnosti vůči nepříznivým následkům nechráněné sexuální aktivity,

- schopnosti přístupu k péči o sexuální zdraví,

- životu v prostředí, které potvrzuje a podporuje sexuální zdraví.

Problémy související se sexuálním zdravím jsou rozmanité, zahrnují sexuální orientaci a genderovou identitu, sexuální vyjádření, vztahy a potěšení. Zahrnují také negativní důsledky nebo podmínky, jako jsou:

- infekce HIV, pohlavně přenosné infekce, infekce reprodukčního traktu a jejich nepříznivé důsledky (karcinom, neplodnost),

- nezamýšlené těhotenství a potrat,

- sexuální dysfunkce,

- sexuální násilí,

- škodlivé praktiky (jako je mrzačení ženských pohlavních orgánů).

Světový den sexuálního zdraví upozorňuje na význam sexuálního zdraví při udržování šťastného a naplňujícího životního stylu.

Literatura u autora

Doc. RNDr. Jozef Kolář, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Semináře
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2021 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#