#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Adherence k léčbě online


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 7-8, s. 31

Souhrn

Virtuální vzdělávání se v uplynulém roce stalo zcela běžnou součástí odborného života zdravotnických pracovníků včetně farmaceutů. Nicméně webináře ČLnK jsou již tradiční platformou pro tzv. vzdělávání na dálku a nabízejí širokou škálu témat, do kterých se účastníci mohou zapojit pasivně nebo aktivně prostřednictvím otázek pokládaných do chatu.

V roce 2021 byl na návrh ČLnK zahájen cyklus webinářů na téma Adherence, jelikož daná problematika je v současné době velmi žádaná, diskutovaná a farmaceut zde hraje významnou roli. Obecně lze konstatovat, že adherence k léčbě je velmi komplexní problém, který při poskytování zdravotní péče vyžaduje zpravidla čas a úsilí, aby bylo u pacienta dosaženo všech cílů účinné a bezpečné farmakoterapie. Na druhou stranu to není zdaleka jen dnešní problém – mluvíme o něm cíleně zhruba posledních 60 let. Webináře proto měly za cíl poukázat na problematiku adherence jako takové se všemi terminologickými úskalími a dále nastínit jak možnosti farmaceuta, tak možnosti lékaře v identifikaci, řešení a prevenci non adherence k léčbě včetně vhodné komunikace s pacientem.

Od února do května 2021 proběhly za podpory firmy Teva čtyři velmi úspěšné webináře Adherence I až IV, které se mohly chlu­bit hojnou účastí přibližně dvou set účastníků na každém webináři a zejména bohatou diskuzí na konci každé ­přednášky. Webináře jsou navíc stále dostupné jako záznam živého ­přenosu.

Úvodní díl se zaměřil na vhled do problematiky adherence k léčbě (PharmDr. Kateřina Malá, Ph.D., Katedra sociální a klinické farmacie FAF UK v Hradci Králové) a přinesl doporučení, jak obecně na non-adherenci pohlížet v rámci maximalizace účinku a minimalizace rizik farmakoterapie užívané pacientem. I druhý díl byl prezentovaný pohledem farmaceuta (Mgr. Barbora Košťálová, Katedra sociální a klinické farmacie FAF UK v Hradci Králové a Nemocniční lékárna FN Hradec Králové), nicméně byl výrazně specificky orientovaný, a to na pacienty užívající imunosupresiva po transplantaci. Odlehčení, co se týče nosologických skupin (nikoliv však odborného přínosu), přinesl internista a klinický farmakolog (MUDr. Jan Strojil, Ph.D., Ústav farmakologie, FN Olomouc), který svým osobitým přednesem předal posluchačům některé tipy a triky ohledně non-adherence u pacientů užívajících hypolipidemika či antihypertenziva. Čtvrtý díl pak zakotvil v psychiatrických vodách a ukázal, jak i této skupině pacientů pomoci rozplést cestu jejich farmakoterapií, neboť část psychiatrických pacientů si svou poruchu nepřipouští, a tedy nevidí důvod k užívání léčiv, či naopak má tendenci léčiva nadužívat (doc. MUDr. Dana Končelíková, Ph.D., Klinika psychiatrie, FN Olomouc).

Děkujeme všem účastníkům webinářů z cyklu Adherence i těm, kteří živě na dálku diskutovali. Hojná účast a pozitivní zpětné ohlasy jsou výbornou pozvánkou na další webináře plánované na podzim 2021. Děkujeme také partnerovi za podporu webinářů a zejména přednášejícím za skvělé příspěvky, které jistě přinesly mnoho myšlenek a podnětů, jak u pacientů ale třeba i na vlastním pracovišti zvyšovat adherenci k léčbě i k doporučeným postupům.

PharmDr. Kateřina Malá

Ph.D.Katedra sociální a klinické farmacie,

Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové

Odborný garant cyklu webinářů Adherence


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Semináře
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2021 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#