#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kompenzační realita


Autoři: Mgr. Krebs Aleš, Ph.D.
Působiště autorů: Prezident ČLnK
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 7-8, s. 4

Souhrn

V uplynulém měsíci asi nejvíce hýbaly lékárnickým životem kompenzace na odměny zdravotníků a bohužel také tornádo, které se prohnalo některými obcemi jižní Moravy. Když k tomu připočteme neutuchající snahu našich zákonodárců o prosazení některých zákonů na poslední chvíli, je o zábavu postaráno i v těchto letních měsících, zpravidla spojovaných s úrodou okurek.


Když vyšla vyhláška ke kompenzacím na odměny zdravotníků, asi jen málokdo tušil, jak velké potíže budou spojeny s její aplikací v praxi. Nejvýraznější je asi návaznost výpočtu výše kompenzace na data v národním registru zdravotnických pracovníků, který některé potřebné údaje, jak se následně zjistilo, ani neobsahuje, v první řadě výši úvazků u OSVČ a tzv. dohodářů. Na druhé straně je ale třeba si přiznat, že zdaleka ne všichni poskytovatelé i přes naše opakovaná upozornění a výzvy doplnili včas a řádně všechny potřebné údaje. Ačkoli zákon hovoří o zapsání údajů po změně do jednoho měsíce, tedy údaje platné k 31. 12 2020 použité pro výpočet kompenzace do konce ledna 2021, možnost je doplnit bez rizika byla do 12. 5. 2021, jak jsme na základě požadavku ÚZIS informovali. Mix těchto okolností se promítnul nejen do nutnosti absolvování celé řady jednání s Ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami, ale také do počtu dotazů členů Komory. Zároveň nebylo fakticky možné vytvořit jakýkoliv obecný reklamační vzor pro členy při neproplacení kompenzace ze strany zdravotních pojišťoven, každý jednotlivý dotaz je řešen individuálně.

Již od počátku proplácení kompenzací na přelomu května a června bylo jasné, že nejsou hrazeny v plné výši ani v případě, kdy poskytovatel vyplnil všechny údaje v NRZP včas a správně. To se projevilo u sanitářek, které nemají v registru přímo pojmenovanou vlastní kolonku. Současně se projevily problémy u OSVČ a zaměstnanců na dohody. Proplacení kompenzací za sanitářky se podařilo vyřešit na jednání v polovině června a zdravotní pojišťovny k němu skutečně postupně přistoupily. U OSVČ a odhod byla situace komplikovanější, protože vzorec pro výpočet kompenzace obsahuje v násobení týdenní pracovní dobu, avšak v registru tento údaj není možné u těchto skupin vyplnit. Výsledkem této matematické operace násobení nulou je tedy 0. Zdravotní pojišťovny proto odmítly u těchto kategorií proplatit i jen jedinou korunu, pokud nedostanou data obsahující potřebný údaj. Následovala další jednání s Ministerstvem zdravotnictví, jak tyto nesrovnalosti vyřešit a jak doplnit chybějící údaje. Dlužno připomenout, že jen zhruba 180 OSVČ mělo správně vyplněný aspoň druh pracovního poměru, celkově však bylo zhruba 1000 zaměstnanců přiřazeno k nějakému poskytovateli, aniž by u nich byly vyplněny další potřebné povinné údaje. Druh pracovního poměru a výše úvazku. Po jednání a vzájemné dohodě bylo ve všech těchto případech přikročeno k doplnění výše úvazku na 40 hodin týdně, tedy nároku na odměnu v plné výši. Současně byly řešeny případy, kdy je lékárna součástí jiného poskytovatele, a proto jí nebyla kompenzace přiznána. Všechny tyto opravené údaje byly Ministerstvem zdravotnictví předány zdravotním pojišťovnám na přelomu června a července s výzvou k proplacení do konce července.

Členům se stále snažíme pomáhat s řešením reklamací kompenzací vůči zdravotním pojišťovnám, důležité informace jsou i na webu Komory. Určitým hendikepem je nám v tom absence přístupu k předávaným datům, takže pro nás není vždy zřejmé, v čem spočívá chyba. Zda je na straně poskytovatele a jím špatně vyplněných údajů, nebo zda došlo k chybnému exportu dat, nebo je ještě někde jinde. Z průběžných informací z Ministerstva zdravotnictví vím, že se řešením stížností zabývají také. I v posledních dvou týdnech jsem se setkal se situací, že poskytovatel buď nemá v registru nahlášené žádné zaměstnance nebo dokonce řeší, jak se do něj poprvé přihlásit. V jednotlivých individuálních případech tak nadále pomáháme s reklamacemi, vždy je však podstatné zjistit, kde vzniknula chyba. Pokud však spočívá v absenci údajů v NRZP mimo výše jmenované vyřešené situace, bude náprava velmi složitá.

S mnohem horší situací se potýkají někteří obyvatelé jižní Moravy, které postihlo 24. června ničivé tornádo. Velmi mě potěšila nejen vysoká míra mezilidské solidarity obecně, ale i mezi lékárníky vzájemně, nebo že se našel díky sociálním sítím obratem jeden nový kříž na lékárnu. Zdánlivá drobnost ukazující na stavovskou sounáležitost. Díky všem, kteří pomáhali a dále pomáhají. Některé složky státu zafungovaly výborně, jiné věci méně, například dostupnost zdravotnického materiálu, našli se ovšem i typičtí píáristi. Proti nim ale stojí neskutečné množství zcela anonymních lidí, kteří pomáhají tak, jak sami mohou a dokážou. Materiálně, finančně, hlídáním dětí, vlastníma rukama, prostě jakkoliv. Hlavně jim patří ohromné poděkování.

Ještě jednou děkuji všem za pomoc, kterou v jakékoliv formě poskytli svým kolegyním, kolegům i ostatním občanům. Zároveň přeji všem klidný zbytek léta.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial
Článek Semináře

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2021 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#