#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trnité cesty vývoje léčiv XVIII.


Autoři: Martinásková Jana
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 7-8, s. 39

Historie antikoncepční pilulky

Souhrn

Za vším hledej ženu! Nejinak tomu bylo i při vývoji první antikoncepční pilulky před 60 lety. Margaret Sangerová byla úžasná žena, která si stála za svým nápadem a mírným (ná)tlakem vymohla vývoj první antikoncepční pilulky určené ženám. Dokázala přesvědčit biologa Gregoryho Pincuse, aby svůj brilantní experimentální výzkum antiovulačního efektu pohlavních hormonů převedl do praktického použití. A nejen to, dokázala mu zabezpečit finance na vývoj a výzkum tohoto projektu.

Gregory Pincus k dalšímu výzkumu přizval lékaře Johna Rocka, který se dlouhodobě věnoval léčbě poruch plodnosti u žen. Jejich společným cílem se stala práce na vývoji první hormonální antikoncepční pilulky. První gestagen (progestin) pro perorální podání byl vyvinut ve společnosti Syntex pod názvem norethindrone. Následně přišla společnost Searle s jeho derivátem norethynodrelem, který byl v dalších studiích upřednostněn.

Estrogenní složka progestinové antikoncepční pilulky

Ve chvíli, kde se začala při klinických studiích používat vysoce purifikovaná šarže norethynodrelu, zvýšil se signifikantně také výskyt nepravidelného krvácení. Při hledání příčiny se zjistilo, že původní nepurifikovaná frakce norethynodrelu obsahovala i příměs syntetického estrogenu mestranolu a vykazovala příznivější farmakologické účinky. První mety bylo dosaženo! Zrodila se první antikoncepční pilulka ve složení 10 mg norethynodrelu a 150 µg mestranolu. Dostala obchodní jméno Enovid a na americký trh vstoupila v roce 1957.

Pod vlivem přísných zákonů a odmítavého postoje části společnosti neměla pilulka na růžích ustláno. Svoji roli sehrály i morální a náboženské důvody. Zpočátku mohla být lékovou agenturou FDA registrována pouze v indikaci léčby menstruačních poruch. V roce 1961 získala společnost Searle schválení FDA pro použití Enovidu s obsahem 5 mg norethynodrelu a 75 µg mestranolu v indikaci zabránění početí. Předepisování „pilulky“ bylo zpočát­ku dovoleno pouze vdaným ženám. Trvalo ještě dalších 10 let, než byla tato antikoncepce schválena k používání ve většině zemí.

Dioscorea alata
Dioscorea alata

Antikoncepční pilulka otevřela ženám možnost plánovat rodičovství a zbavila je strachu z otěhotnění. Díky pilulce se celosvětově snížil počet ilegálních potratů. Ženy dostaly možnost plánovat, dokončit studium a věnovat se vysněné práci a kariéře. Tuto svobodu a rovné postavení však musí neustále chránit, v mnoha zemích stále není samozřejmostí. Především si však ženy musí chránit své ženství, protože jedině ony mohou darovat nový život.


Věděli jste, že

Již od 20. let 20. století probíhaly výzkumy na zvířecích modelech, které dokazovaly, že progesteron extrahovaný z ovarií má antiovulační efekt. Pokusy s progesteronem mohly být rozšířeny po zajištění polosyntetické výroby progesteronu z přírodní látky. Profesor organické chemie Russel E. Marker zjistil, že kořeny rostliny Dioscorea mexicana obsahují diosgenin, ze kterého bylo možné syntetizovat progesteron.

Margaret Sanger (1879–1966) pocházela z jedenácti dětí. Její maminka byla osmnáctkrát těhotná, zemřela na tuberkulózu, když bylo Margaret 19 let. Margaret pracovala jako zdravotní sestra na Manhattanu, kde se starala především o těhotné ženy. Osudy těchto žen a brzká ztráta matky udělaly z Margaret zastánkyni a propagátorku plánovaného těhotenství. V roce 1921 založila Americkou ligu pro antikoncepci a v roce 1922 Národní komisi federální legislativy pro antikoncepci. Svůj život zasvětila boji za právo žen na plánování rodiny. Pro silné přesvědčení byla její cesta úspěšná.


Otázka z článku Trnité cesty vývoje léčiv XVII:

Odkud získal Akira Endo plíseň Penicillinum citrinum?

Správná odpověď:

Z rýže napadené plísní na tržišti v Kyotu.

Jana MARTINÁSKOVÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Semináře
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2021 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#