#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

U Milosrdných v Letovicích


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 7-8, s. 36

Souhrn

Povinností každého českého lékárníka je zcela jistě jednou za život vykonat pouť na Kuks. Jsou ale i jiná místa, kam by si farmaceuté mohli ještě v letošním létě udělat příjemný výlet. Jedním z nich jsou moravské Letovice, kde se v konventu Milosrdných bratří nachází nádherná barokní lékárna. Přestože je de facto součástí nemocnice a konají se v ní i pravidelné porady lékařů, slouží současně veřejnosti k prohlídkám s výkladem.


Lékárna byla vybudována spolu s klášterem v roce 1784 a slou­žila svému účelu nepřetržitě až do roku 1934, kdy Milo­srdní bratři otevřeli novou, místně přece jen přístupnější lékárnu na náměstí.

Letovická klášterní lékárna byla nádherně vyzdobena stropními malbami v rokokovém stylu. Původním autorem stropních byl zřejmě člen řádu Jan Cimbál. Na konci 19. století probíhala generální oprava celé budovy, při níž byla originální výmalba v lunetách a na stropní klenbě obnovena. Malby získaly sytější a jasnější odstín. Autorem byl malíř Jan Doležal. V lunetách jsou vyobrazeny biblické příběhy, které se vztahují k poslání Řádu ­Milosrdných bratří, tedy k uzdravování nemocných. Jde například o Podobenství o milosrdném Samaritánovi, Krista uzdravujícího slepce nebo Krista uzdravujícího hluchoněmého. V rozích klenby jsou pak andílci a přírodní živly, dále pak dvě alegorické postavy s pásem zvěrokruhu a pod ním tři andílci sedící na mračnech, kteří symbolizují různé druhy počasí a roční období.

Částečně se zachovalo i původní vybavení lékárny, zdobené lékárenské skříně, ručně litá skla a některé šuplíky, kterých je jinak téměř 270. Jeden z nich je tajný a návštěvníkům se prý líbí verze, že se v něm uchovávaly jedy. Takové využití je ale velmi nepravděpodobné.

Součástí lékárenských skříní bylo původně i 195 hliněných lékárenských nádob, ty se bohužel nedochovaly. Přítomné dózy s latinskými nápisy a zabroušenými uzávěry byly získány od místní občanky paní Olgy Burkoňové. Ostatní vybavení lékárny jako tára, váhy, hmoždíře apod. se nedochovalo vůbec, vše bylo zničeno a rozkradeno v době socialismu.

Poslední rekonstrukce lékárny probíhala v letech 2000–2009 a po dohodě s památkovým ústavem došlo k obnově stavu z roku 1867. K zajímavostem patří, že přes svoje stáří nebyl nábytek poškozen dřevokazným hmyzem.


Lékárna dnes slouží jako reprezentační místnost Nemocnice Milosrdných bratří, je v ní umístěna lékařská knihovna a využívá se rovněž jako studijní místnost.

Lékárnu můžete navštívit v rámci komentovaných prohlídek, ­které se konají každou 1. sobotu v měsíci červnu až září (od 14 a 15 ) hodin nebo každý čtvrtek v měsíci červenci a srpnu, vždy od 14 hodiny. Kromě toho se ale ve skupině můžete objednat na libovolný jiný termín na telefonním čísle:516 476 790 nebo i přes mail tic@mks-letovice.cz.

Letovice a okolí nabízí i další výletní zajímavosti. Například rekonstruovaný a veřejnosti přístupný zámek v soukromém vlastnictví, zřícenina hradu Rumberk Deštná nebo přehrada ­Křetínka. Další informace poskytne velmi dobře fungující ­Turistické infor­mační centrum Letovice v centru města. Vedle něj v parku mů­žete ocenit rozvernou bustu Václava Havla. 

(zpo)

Fotky z této lékárny jsme použili i na dalších místech časopisu.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Semináře
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2021 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#