#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Portulaca oleracea L. – šrucha zelná (Portulacaceae – šruchovité)


Autoři: PharmDr. Potužák Miloš
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 7-8, s. 42
Kategorie: NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY

Jednoletá sukulentní bylina, se stonkem většinou plazivým, výšky nejvýše 30 cm. Je rozšířena po celém světě, pouze původnost na americkém kontinentu je předmětem diskuzí. Vytváří dva poddru­hy: Portulaca oleracea subsp. oleracea – šrucha zelná pravá a Portulaca oleracea subsp. sativa – šrucha zelná setá.

Synonyma: Portulaca neglecta.

Obecný název: Lonika (sanskrit), portulák (čes.), Purslane (angl.).

Sbíraná část: folium, herba, semen.

Droga: Portulacae folium, Portulacae herba, Portulacae semen.

Obsahové látky: nasycené mastné kyseliny palmitová a stearová, z nenasycených omega-3 mastných kyselin hlavně kyselina α-linolenová (ALA C18), dále kyselina eikosapentaenová (EPA C20), přičemž EPA je ale považována za fyziologicky výhodnější, z dusí­ka­tých látek dopamin, dopa, adenosin, vyšší obsah noradrenalinu, indolové alkaloidy oleraceiny A–E a oleracimin, dále fialový betacyanin. V celé rostlině kyselina ferulová, citronová, jablečná a oxalová, vitaminy A, B, C (0,03 %), E (α-tokoferol) a provitamin β-karoten, běžné sacharidy glukóza, fruktóza, sacharóza a různé polysacharidy, z minerálů Mg a vysoký obsah Ca, blokujíci přítomnou kyselinu oxalovou. Flavonoidní aglykony kvercetin, kempferol a portulakanony A–D, steroly β-sitosterol a daukosterol, kumariny, třísloviny, glutathion, aminokyseliny a proteiny. Skupinovými testy prokázány kardenolidy a triterpenoidní saponiny.

Účinky a použití: v tradiční medicíně je nať využívána k přípravě sa­látů a polévek, aplikována ve formě nálevů k „čištění“ krve a zažívacího traktu, včetně antiparasitárních účinků a léčby úplavice i průjmů, dále zánětů průdušek a astmatu, k snížení krevního tlaku, i jako antiskorbutický prostředek, z listů obklady při hemoroidech i různých krvácivých stavech, včetně poporodních, při hadím uštk­nu­tí nebo bodnutí hmyzem, ze semen obklady na popáleniny a opařeniny. Pražená semena se užívají jako diuretika a antidysenterika.

Odborné studie. Protizánětlivé a analgetické účinky souvisí s alka­­­loidy, nenasycenými mastnými kyselinami a steroly. Izolovaný oleracimin inhibuje produkci NO, interleukinu 6 (IL-6) i tumor nekrotizujícího faktoru (TNF-α). Antioxidační působení a zhášení volných radikálů lze vysvětlit komplexem různorodých sloučenin: vitaminů A, C, E, vyšších nenasycených mastných kyselin, alkaloidů, karotenoidů, glutathionu, flavonoidů a dalších fenolových látek. Antioxidanty chrání nejen kardiovaskulární aparát před aterosklerózou, ale i další orgány, včetně jater, kůže, kloubních a svalových struktur před poškozením volnými radikály.



Při expe­rimentech snižovaly betacyaniny u myší projevy neurotoxicity vy­volané D-galaktózou. Došlo k významnému zlepšení paměti a omezení poruch učení. Vysvětlení účinku souvisí se zvýšením aktivity antioxidačních enzymů: katalázy (CAT), glutathionperoxidázy (Gpx), glutathionreduktázy (GR) a superoxiddismutáz (SOD). V porovnání s vitaminem C bylo zlepšení poznávacích schopností po podání betacyaninů výraznější. V testech lihový extrakt vykazoval účinky proti ulcerózní kolitidě. Extrakty z nati i čerstvě lisovaná šťáva upravovala glykemii u diabetu II. snížením rezistence tkání vůči účinku inzulínu. Extrakt v methanolu vykazoval antimikrobiální účinky proti G- druhům Escherichia coli, Neisseria gonorrhea a Pseudomonas aeruginosa, rovněž vůči G+ mikrobům: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus a Streptococcus faecalis, polysacharidy pektinového typu omezovaly penetraci viru Herpes simplex. Ve vodě rozpustná polysacharidní frakce inhibovala in vitro růst rakovinných buněčných linií HeLa (nádor děložního hrdla) a HepG2 (karcinom jater), flavonoidní portulakanon B omezuje růst linií SGC-7901 (lidský karcinom žaludku). Toxicita drogy není dosud dořešena, jedná se o obsah oxalátů a srdečních glykosidů.

Dávkování: 1 lžíce čerstvě nakrájené nati jako součást salátu.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Nevhodná pro pacienty trpícími ledvinnými kameny (oxaláty) a při nachlazení.

Interakce: nejsou známy.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, ­Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers ­Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: ­Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; ­PubChem Compound; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: ZooFari (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Semináře
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2021 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#