#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

XXII. Konference lékárníků v Opavě


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 7-8, s. 30-31


V sobotu 19. června se uskutečnila XXII. Konference lékárníků v Opavě, tentokrát v on-line podobě. Jak jistě všichni víte, loňský ročník se vzhledem k nepříznivé epidemické situaci nekonal vůbec. Proto jsme se rozhodli pro letošní ročník ponechat téma (s drobnými/nutnými úpravami), které jsme měli už připravené.

Obsahem konference byly přednášky týkající se farmakoterapie v gynekologii a pediatrii. Oproti tradiční dvoudenní konferenci jsme zvolili jednodenní formát rozložený do dvou bloků po čtyřech odborných přednáškách. Dopolední blok zahájila MUDr. Lenka Tomaško (FN Ostrava), která hovořila o léčbě atopického ekzému u dětí. Ve druhé přednášce PharmDr. Nikola Karasová, Ph.D. (Nemocniční lékárna SN Opava) přiblížila léčbu hemoroidů (nejen) u těhotných žen. Nutno podotknout, že paní doktorka Karasová měla v zákulisí kočárek, ve kterém na ni čekal její dvouměsíční syn. Tímto paní doktorce ještě jednou děkuji, že i přes její novou a časově velmi náročnou roli čerstvé maminky účast na konferenci neodmítla. Třetí vstup patřil tradičnímu přednášejícímu PharmDr. Romanu Goněcovi a hořko­sladkému tématu Léčba nádorových onemoc­nění u těhotných žen. U pana doktora si velmi vážím, že přijal pozvání a vysílal s námi z našeho „studia“ přesto, že jeho působiště je v Brně na Masarykově onkologickém ústavu.


Chvíle nervozity přišla až se čtvrtým přednášejícím. První tři s námi byli přítomni ve vysílacím studiu, ale další řečníky už jsme vítali pouze prostřednictvím obrazovky v místě jejich bydliště nebo pracoviště. Prvním virtuálním přítomným přednášejícím a čtvrtým v pořadí celkem byl PharmDr. Dalibor Černý, Ph.D. z Nemocnice Na Homolce a Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově. Pan doktor nás provedl mezi Mýty a fakty o hormonální perorální antikoncepci. Spolu s panem doktorem jsme si mohli užít úsměvného a milého momentu přítomnosti jeho dcery v on-line vysílání (jistě každého z nás pobavilo a nikoho nepohoršilo – takový je prostě život).

Přestávka na oběd na konferenci v Opavě tradičně patří kulturnímu programu. Původně jsme ho v podobě sólového výstupu člena Janáčkovy ostravské filharmonie ve hře na housle chtěli zařadit i pro on-line formát konference. Vzhledem k technické náročnosti pro přenos vysoké kvality zvuku jsme tento plán nakonec nerealizovali.

Druhým blokem účastníky provedla Mgr. Jana Martinásková a odstartovalo jej sdělení MUDr. Lucie Lischkové z Toxikologického informačního střediska v Praze. Dozvěděli jsme se o nejčastějších intoxikacích u dětských pacientů. Druhým přednášejícím odpolední části konference byl MUDr. Antonín Šebela, Ph.D. z Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech. Pana doktora jsem požádala o příspěvek na téma použití psychofarmak v průběhu těhotenství, jaké jsou možnosti při léčbě antidepresivy a antipsychotiky. Na téma pana doktora volně navázala MUDr. Lucie Hubičková Heringová, Ph.D. z Ústavu histologie a embryologie 3. LF v Pra­ze. Paní doktorka přiblížila činnost České teratologické informační služby, její spolupráci s Evropskou sítí teratologických informačních služeb (ENTIS) a vliv (vybraných) farmak na průběh těhotenství. Na poslední přednášku jsme se virtuálně přenesli do Bratislavy za PharmDr. Annou Oleárovou Ph.D. z Univerzitnej nemocnice Bratislava. Paní doktorka popsala vliv kortikosteroidů na psychiku pacientů a ukázala kazuistiku pacientky, u které do­šlo k rozvoji psychózy vlivem podávání dexamethazonu před IVF.

Po vypnutí kamer, zhasnutí světel a sejmutí zvukových portů jsme si s kolegyní Martináskovou dovolily rychle vyhodnotit průběh konference a shodly jsme se, že ačkoliv jsme se na počátku obávaly, vše se zvládlo bez větších komplikací. Tímto bych kromě přednášejícím chtěla poděkovat také produkční společnosti Kresy Production, která zabezpečila hladký přenos, dále paní Bc. Jitce Márové z ČLnK, která velmi pomohla s organizací, sháněním sponzorů a přípravou testů pro posluchače. Naše díky také patří sponzorům konference a hlavně vám, posluchačům a účastníkům konference.

Pro příští rok už začínáme tvořit návrh programu, přemýšlíme nad tématem, odborným programem i nad místem a formátem konání konference. Tak na viděnou/na slyšenou zase za rok, ať už v naší Opavě nebo z obrazovek u vás doma (nebo snad z obojího)?

Za organizační tým KKL

Mgr. Olga Nedopílková


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Semináře
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2021 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#