#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Česká farmacie 150 let pod křídly odborné společnosti


Autoři: Svatoš Ladislav;  Valášková Ladislava
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 7-8, s. 37

Souhrn

Slovy Emila Šedivého došlo v předjaří roku 1871 k „probuzení lékárnictva našeho“ založením Spolku lékárníků českých. ­Ačkoliv sdružení postupně měnilo název – Farmaceutická společnost v Praze (1875), Česká lékárnická společnost (1899), i zaměření podle aktuálních dobových potřeb, dočasně zaniklo a posléze bylo zase obnoveno jako Československá lékárnická společnost (1919), nikdy neztratilo ze zřetele své hlavní cíle – podporu českého lékárnictva, rozvoj oboru a farmaceutického vzdělávání zvláště.

Výchovu kvalitního farmaceutického dorostu společnost přímo ovlivňovala organizováním tyronské (aspirantské) školy od roku 1888 a zejména vydáním první české odborné příručky – Lékárnické učebnice – roku 1899. Tiskový orgán společnosti Časopis českého (později československého) lékárnictva se stal nejvýznamnějším oborovým periodikem v zemi.

V těžkých časech druhé světové války a následující obnovy společenského života byla spolková činnost velmi omezená. Počátkem moderních dějin sdružování farmaceutů je tak až vznik farmaceutické sekce v rámci Československé lékařské společnosti J. E. Purkyně roku 1951. Ta byla direktivně řízena ministerstvem zdravotnictví a orientovala se spíše na vědu. Zásadním počinem bylo vydávání jednoho (z pouhých dvou) oborových časopisů v zemi – Československé farmacie (nyní Česká a slovenská farmacie). V letech 1968–1969 se společnost transformovala v Českou farmaceutickou společnost ČLS JEP a její sesterskou společnost slovenskou. Programově vycházely z dodnes platného postulátu Václava Ruska „navázat na dosavadní činnost farmaceutické sekce v oblasti vědy a výzkumu … [a] na půdě zdravotnictví i v celospolečenské šíři provádět aktivní farmaceutickou stavovskou politiku“. Zejména v druhém bodu se pochopitelně jednalo o aktivitu velmi svázanou dobovými možnostmi. V nových podmínkách pak na společnost navázala nejen v ohledu právním od roku 1993 její nástupkyně Česká farmaceutická společnost České lékařské společnosti JEP.

Tab. 1.

V současnosti je ČFS etablovanou platformou oborového života. Je tvořena deseti sekcemi a pěti Spolky farmaceutů. Většina sekcí vyvíjí aktivní činnost především organizováním odborných akcí, z nichž mnohé si vydobyly skvělé renomé. Hojně navštěvovanými stálicemi jsou Kongres nemocničních ­lékárníků, ­Sympozium klinické farmacie René Macha, Lékárnické dny a Beskydský slet lékárníků nebo Syntéza a analýza léčiv. V menších odvětvích oborového života jsou nezastupitelné akce jako Den léčivých rostlin, Sympozium z dějin farmacie a veterinární medicíny nebo přednáškové cykly organizované regionálními spolky.


ČFS byla a stále je aktivně zapojena i do nadnárodních farmaceutických organizací, už její předchůdkyně byla mj. od roku 1912 členem Mezinárodní farmaceutické federace (FIP). Na mezi­národní úrovni, především v rámci svých evropských ­asociací, kooperují i jednotlivé sekce, které nejednou organizovaly mezinárodní konference v oblastech klinické, nemocniční či technologické farmacie, farmaceutické chemii nebo dějinách.

ČFS jako odborná společnost působí i v legislativním procesu a vyjadřuje se k přijímaným zákonným normám týkajícím se farmacie v nejširším smyslu.

Letošní výročí lze také chápat jako připomínku kontinuity s prací kolegů, kteří se v minulosti zasloužili o českou farmacii. V roce 2016 byly podle návrhu akademického sochaře Miroslava Kova­říka vytvořeny dvě pamětní medaile. První, pojmenovaná po Eduardu Skarnitzlovi, se uděluje za celoživotní přínos pro rozvoj farmacie v oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Medaile Emila Šedivého se uděluje za celoživotní přínos farmaceutické praxi. Narůstající řada oceněných je důkazem, že česká farmacie má nejen na co navazovat, ale v současnosti také co rozvíjet a předávat dál.

Poslední dva roky přinesly nejen farmaceutům a jejich společnosti nebývalé výzvy. Většina aktivit byla omezena nebo přesunuta do online prostoru. Věříme, že se vše brzy podaří vrátit do původního režimu a akce Společnosti budou mít kromě odborné roviny i tu neméně důležitou společenskou. Závěrem si v této souvislosti Česká farmaceutická společnost dovoluje pozvat své členy na slavnostní shromáždění ke 150. výročí založení odborné společnosti českých farmaceutů, která se uskuteční ve středu 22. 9. 2021 v Lékařském domě v Praze za účasti čelných představitelů ČLS, vedení farmaceutických fakult a dalších hostů.

Více informací najdete na https://www.cfs-cls.cz/Co-se-deje/Kalendar-udalosti/.

Ladislav Svatoš, Ladislava Valášková

Převzato se svolením z České a slovenské farmacie 3/2021


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Semináře
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2021 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#