#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Maminky žijí dál


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 2, s. 29

Milé kolegyně, maminky lékárnice, mám dobrou zprávu – projekt Lékárnice maminky nekončí!

Dovolte mi, abych se vám představila. Jmenuji se Lenka Košinová a jsem na rodičovské dovolené. Když jsem se dozvěděla, že projekt pravděpodobně skončí, řekla jsem si, že to tak nemohu nechat. Měl totiž dobře našlápnuto a získal si své příznivce. Od ledna 2024 jsem ho přebrala do své péče a moc se těším, až vás všechny, lékárnice maminky, poznám.

Letošek bude pro tento projekt rokem oživení a obrody. Celkem máme zhruba 135 členek! Záleží na každé z vás, jak se nám oživení v tomto roce podaří. Z vlastní zkušenosti vím, že najít během rodičovské dovolené (která dovolenou rozhodně není) čas usednout večer k počítači nebo jet na besedu, není vůbec snadné. Být aktivní členkou našeho projektu proto není jednoduché, ale o to víc si vážím každé z vás, která si čas a energii najde a náš projekt posune dál.

Všichni chceme pro své děti to nejlepší. Bohužel, v dnešní době je internet plný různých ne vždy pravdivých doporučení, neúčinných rad apod. Pro maminky, které nejsou z oboru, je obtížné se v nich zorientovat a najít mezi nimi důvěryhodný zdroj.

Naším úkolem je nadále pomáhat maminkám pravdivými (EBM) informacemi a naším vlastním mateřským a lékárnickým „know-how“. Vystát s malými dětmi frontu v lékárně mezi nemocnými zákazníky není často možné – na případné dotazy není často ani prostor, ani čas. Není novinkou, že pediatrů ubývá, a i když se velmi snaží, není v jejich silách najít si na všechny malé pacienty dostatek času a jejich rodiče patřičně informovat. První, za kým se jdou rodiče při samoléčbě poradit, je lékárník. Naše besedy pokračují a přinášejí maminkám nejen osobní kontakt s námi odborníky, ale umožňují především prostor k otázkám, které maminky trápí. My jako lékárnice můžeme prostřednictvím našeho projektu ukázat široké veřejnosti, že farmacie má široký záběr přesahující i do jiných oborů. Díky náročnému studiu můžeme maminkám nabídnout informace i z fyziologie, toxikologie, homeopatie, fytoterapie, zdravotnických prostředků, kosmetologie, první pomoci apod.

Je pouze na nás, jakým směrem projekt poběží, jak obor veřejnosti zpřístupníme a jak propojíme „laika s odborníkem“. Letos se chystáme některá témata přesunout do online prostoru, aby i maminky, které nemají možnost se dopravit na besedu, mohly v klidu doma téma zhlédnout (např. jako webinář nebo video-diskuzi) a připojit se k ostatním a náš projekt poznat blíže. Více o tématech najdete v pozvánce, která vám přijde e-mailem.

Ráda bych cca 1x za měsíc umožnila vám, členkám LM, které budete mít čas a chuť, aktivně se zapojit do projektů na konkrétní téma, které se následující měsíc bude probírat na našem blogu a na sociálních sítích. Každá z nás má nějakou osobní zkušenost, kterou může maminkám předat.

Nerada bych opomenula ty z vás, které se jste ještě do projektu ČLnK LM nezapojily, třeba jste nově na rodičovské dovolené nebo jste váhaly a rády byste se staly jednou z nás. Můžete nám napsat na: lekarnice.mam@gmail.com.

Na nové kolegyně se moc těším.
Věřím, že náš projekt díky vám ožije a těším se na shledání s vámi v létě na Setkání Lékárnic maminek.

Mgr. Lenka Košinová

 


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2024 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#