#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

V Jihlavě se pořád něco děje


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 2, s. 15

Ve dnech 19. až 20. ledna se konala již tradičně v Jihlavě polokulatá XV. Zimní konference, jejímž mottem tentokrát bylo „Pořád se něco děje“.

A dělo se. Program byl pestrý a nabitý. Nejprve se nám v podání MUDr. Alice Němcové, ředitelky Odboru klinického hodnocení léčivých přípravků SÚKL, dostalo spousty novinek v organizaci klinického hodnocení léčiv. Probrali jsme například centralizované procedury povolování klinických hodnocení léčiv a změny v požadavcích na farmaceutickou dokumentaci.


Dalším přednášejícím byl MUDr. David Marx, Ph. D., ředitel SAK. Jeho přednáška o akreditačních standardech pro nemocnici, a zejména o jejich změnách, které budou účinné od 1. 2. 2024, byla pro nás všechny velice přínosná. Reálné příklady fatálních pochybení z nemocnic pak varovným signálem a důkazem toho, jak důležité je sledování a zvyšování bezpečí a kvality zdravotní péče v nemocnici a posilování proaktivního řízení rizik. Byli jsme upozorněni, že nově bude vyžadován vnitřní předpis nemocnice na stahování léčivých přípravků z oběhu, vnitřní předpis o nakládání s neregistrovanými léčivy a vnitřní předpis o profylaktickém a léčebném podávání antibiotik. Nejčastějším problémem při akreditačním šetření jsou stále neúplné, nečitelné a nejasné ordinace lékařů, případně evidence léků vnesených pacientem při hospitalizaci.

V diskuzním bloku, který se týkal aktuálních otázek farmaceutické legislativy, jsme slyšeli prezidenta ČLnK, Mgr. Aleše Krebse, Ph.D. a PharmDr. Jakuba Velíka, Ph.D., pověřeného ředitele SÚKL. Diskutovalo se o novele zákona o léčivech. O nových povinnostech, které z novely plynou pro lékárny, o hlášení skladových zásob a o dostupnosti léčivých přípravků.


Odpolední přednáškový blok patřil zástupcům zdravotních pojišťoven, zejména MUDr. Renatě Knorové, MBA, zdravotní ředitelce České průmyslové zdravotní pojišťovny a Ing. Jiřímu Štěrbovi z VZP. Jejich příspěvky se týkaly změn struktury v poskytování zdravotní péče, například, zda mají v systému zdravotní péče o onkologické pacienty svá místa i regionální onkologická centra (ROC) nebo by se mělo více centralizovat.

Na závěr pátečního programu jsme se dostali až ke konfliktům na pracovišti v prostředí malého pracovního týmu a od Ing. Jany Ondříčkové jsme získali cenné rady, jak docílit spokojených vztahů na pracovišti a jak nejlépe bezkonfliktně pracovat v týmu, a pokud už ke konfliktům dojde, jak je co nejlépe vyřešit.

Sobotní dopoledne tradičně patřilo legislativnímu workshopu, který vystřídal blok klinické farmacie se svými aktuálními doporučenými postupy.

Na závěr XV. Zimní konference jsme se všichni interaktivně zapojili do diskuze s cílem definovat oblasti právních předpisů tak, aby co nejvíce zohledňovaly vývoj nemocniční farmacie.

XV. Zimní konference je již minulostí. Těšíme se na viděnou a slyšenou na XIV. Jarní konferenci ve dnech 30. až 31. 5. 2024 v Jihlavě!

PharmDr. Veronika Horáková


Foto: Petr Horák

 


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2024 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#