#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změny v zákoně č. 48/1997 Sb. ovlivní práci v lékárnách


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 2, s. 4

Od listopadu 2023 do ledna 2024 proběhlo na MZd několik jednání, kterých se společně se zástupci ČLnK účastnili zástupci SÚKL, zdravotních pojišťoven, výrobců (ČAFF a AIFP) a České farmakoekonomické společnosti. Tématem těchto jednání byly změny v částech zákona č. 48/1997 Sb., které se týkají pravidel pro stanovování cen a úhrad LP. V prosinci se odehrálo vnitřní připomínkové řízení a v rámci těchto jednání bylo postupně vypořádáno několik desítek připomínek všech zainteresovaných subjektů. V průběhu února bude zahájeno mezirezortní (vnější) připomínkové řízení.

PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D., 

viceprezident ČLnK

Tato jednání byla důležitá i vzhledem k usnesení XXXII. sjezdu delegátů ČLnK a úkolům, které dostalo představenstvo ČLnK. Konkrétně šlo o tyto body. (1) Připravit legislativní návrh, který by v lékárnách zmírnil dopady snížení úhrad léčivých přípravků. (2) Zasadit se o zastavení praxe, kdy jsou hrazena balení léčivého přípravku o rozdílném počtu jednotek lékové formy (rozdílné velikosti) v odlišných preskripčních a indikačních omezeních a výších úhrad ze zdravotního pojištění.

V rámci jednání zástupci ČLnK připravili a uplatnili návrhy a připomínky podle usnesení a prosazovali je. Cílem bylo především snížit ztráty, které mají každý měsíc lékárny v souvislosti se změnami úhrad, a zvýšit předvídatelnost těchto změn. Do novely se podařilo prosadit tyto myšlenky: 

Cenové a úhradové revize skupin LP budou probíhat maximálně 1x ročně (zkrácené i hloubkové). To povede k tomu, že ceny a úhrady budou platné delší dobu a nebude docházet k jejich změnám několikrát ročně.

Držitelé registrace (dále MAH) nebudou moci účelově žádat o úhradu pro jednotlivé LP. Účelové jednání spočívá v tom, že MAH má registrováno více variant téhož léku (lišící se počtem tablet) a v průběhu času žádá o úhradu pro jeden kód LP (např. 28 tbl.) z důvodu zúžení indikačních kritérií. Jako referenční LP nyní může využít LP s vyšší cenou a podle něho je stanovena cena a úhrada. Mezi tím požádají o zrušení úhrady pro původní LP (např. 30 tbl). Takto mohou se svými registrovanými LP „­šachovat“ pořád dokola.

Dále se upřesnila a zjednodušila pravidla pro stanovení úhrady kombinovaných přípravků. Mnoho změn se týká pravidel pro podávání žádostí o úhradu, pravidla pro vstup inovativních LP (VILP) a orphan drugs a mnoha dalších témat z oblasti regulace cen a úhrad LP a PZLÚ.

Bohužel není možné do současných pravidel stanovování cen a úhrad jednoduše vepsat pravidlo o možnosti „dovýdeje“ LP s původní výší úhrady před její změnou, podobně jako je to možné v případě tříměsíčních doprodejů při změnách ­maximálních cen LP. Je to z toho důvodu, že ke snížení ceny MAHem podle nové úhrady nedochází vždy nebo cenu nesníží úplně apod. 

Částečně by tento problém mohl být vyřešen tím, že by číselníky byly vydávány (a měněny) s menší frekvenci – např. čtvrtletně a tím pádem bychom v lékárnách měli časnější informace o bu­doucích změnách. Se zdravotními pojišťovnami a s ČAFF se na této myšlence shodneme, ale zatím nesouhlasí MZd. Druhou variantou by bylo, aby MAHové kompenzovali ztrátu provozovatelům lékáren. Je zřejmé, že tato povinnost se MAHům nezamlouvá, proto je její prosazení nejisté. 

V jednání je také řešení pozdního vydávání číselníků zdravotních pojišťoven, které poté mají zpětnou platnost. SÚKL by konečnou verzi Seznamu cen a úhrad (SCAU) vydával o několik dnů dříve, aby pojišťovny stihly včas zpracovat všechny změny do konce kalendářního měsíce.

Výše uvedené změny, pokud projdou celým legislativním procesem, by vstoupily v platnost nejdříve v lednu 2025, ale pravděpodobně později.

LIMITY NA DOPLATKY

Začátkem února se na veřejnosti objevila informace o možné změně v systému limitů na doplatky. Ve stručnosti by šlo o to, že by pacienti po překročení limitu již v lékárně započitatelné doplatky neplatili. Jedná se o myšlenku, kterou Komora už před několika lety na MZd přednesla, občas jsme ji připomněli a vy­pa­dá to, že tentokrát padla na úrodnou půdu. 

Ačkoliv ještě nejsou známy přesné informace o konkrétním naplnění této myšlenky, rád bych uklidnil diskusi vedenou na toto téma mezi lékárníky na sociálních sítích. 

(1) Lékárny s počítáním limitu nebudou mít práci navíc a o ne­vybrané doplatky nepřijdou. Při výdeji bude mít lékárník info o tom, kolik má pacient zaplatit. Informace o nezaplaceném započitatelném doplatku se uloží v systému, přenese se do dávky a v rámci vyúčtování půjde tato informace na pojišťovnu, která lékárně pošle platbu ve výši úhrady plus tyto doplatky.

(2) Lékárnám se nesníží zisk. Dojde k postupnému posunu v cash flow v průběhu roku podle toho, jak bude postupně přibývat lidí s překročeným limitem. V lednu následujícího roku se situace vždy vynuluje (z pohledu cash flow), neboť nastane souběh plateb od pojišťovny za prosinec a plateb doplatků od pacientů s opět vynulovaným limitem.

(3) Lékárny nebudou dotovat zdravotní pojišťovny. Naopak ­pojišťovny se tomuto systému spíš brání, protože si uvědomují, že mohou ve výsledku zaplatit více peněz za započitatelné doplatky než nyní.

Obě témata se týkají novelizace zákona 48/1997 Sb. a budeme je i nadále sledovat a poskytovat informace čtenářům ČČL i na webu Komory.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2024 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#