#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mládí na Medidays


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 2, s. 28

V pátek 19. ledna 2024 proběhl v Praze 2. ročník akce Medidays, kterou ve spolupráci se spolkem Mladých lékařů spolupořádal spolek Mladých lékárníků. Akce byla unikátní tím, že se na jednom místě potkali studenti, profesionálové a odborníci ze zdravotnictví a mohli navštívit diskusní panely aktuálních a zásadních témat, zajímavé semináře a praktické workshopy a v neposlední řádě zjistit možnosti na pracovním trhu.

 

Program byl velmi zajímavý v průběhu celého dne, zmínil bych diskusi nad možnostmi uplatnění zahraničních zdravotníků (Věděli jste, že kolegové mimo EU, musí splnit 6 měsíců praxe v jedné ze 3 lékáren k tomu akreditovaných?), budoucnost primární péče s kompetencemi pro lékárníky, cestu pacienta v systému zdravotnictví, dostupnost péče a efektivitu v českém zdravotnictví, ve kterém začíná efektivita rezonovat s možnostmi financování rostoucí nákladnosti péče.

V diskusi o kompetencích jsme s MUDr. Šon­kou samozřejmě nemohli vynechat očkování v lékárnách nebo mimořádný výdej chronické medikace lékárníkem. Podle mého názoru jsou tato témata ze strany lékařů nepochopena a srovnávána např. s preskripcí medikace sestrami. Navíc prý nejsou chybějící léky u pacienta systémový problém a v dnešní době zasílání eRp přes SMS a zástupy mezi lékaři nic neřešitelného.

Zaplněný sál svědčil o zájmu účastníků i o odpolední semináře, které se nesly v duchu financování, informací o práci v Německu nebo s Lékaři bez hranic (díky Standovi Havlíčkovi za ukázku!) či kariéry ve farmaceutické společnosti. Velké poděkování patří také doktorce Ivaně Lánové za příspěvek o konzultacích a screeningu v lékárnách. Informace byly srozumitelné a věřím, že byly dobrým odrazovým můstkem pro rozšíření těchto činností do dalších lékáren.

Rád jsem na akci viděl a potkal známé tváře a s některými i podiskutoval. Na dálku držím palce kolegyni, která má možnost si splnit sen o vlastní lékárně, a jsem rád, že se i v dnešní době naskytne mladým kolegům tato možnost! Děkuji ČLnK za ohodnocení této akce. Jsem přesvědčen, že si kolegyně a kolegové, kteří na akci dorazili, vyslechli a odnesli spoustu zajímavého.

Na závěr znovu apeluji na to, abychom rozvíjeli naši odbornost a pacientům v řešení jejich obtíží pomáhali s nejvyšší mírou profesionality, abychom pro veřejnost nebyli jen p(r)odavači. Připojím i prosbu, abychom rozvíjeli i a kultivovali komunikaci s lékaři. Bez komunikace to totiž do budoucna nepůjde.

Za předsednictvo spolku
Mladí lékárníci

PharmDr. Lukáš Malý

 


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2024 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#