#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ze života právníka v Komoře – díl padesátý pátý, jdeme naproti


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 2, s. 5

9., 11., 15., 20., 24. – kotevní dny ledna. 

V těch ostatních „jen“ přípravy právničinská havěť. 

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK

9. ledna. První jednání představenstva v roce 2024. Řeší se vše od žádostí o úhradu členských příspěvku ze sociálního fondu, přes osvědčení, legislativu včetně např. rozšíření vyhrazených léčivých přípravků, obnovené úvahy o stavebním rozšíření sídla Komory, celoživotní vzdělávání, až po osud a směřování lékárenství. Vše je v zápisu. Jestli v nějakém okamžiku hledat systolu tepu komorového srdce, je to právě v den jednání představenstva. Ono je tím, od něhož se rozbíhá krev úkolů a k němuž se za pár týdnů vrací zpět k dalšímu nádechu. Je to opravdu těch sedmnáct žen a mužů, kteří udávají tempo Komory. Jen tempo, činy pak konají i mnozí jiní a nejen v den jednání. Nápadů je víc než rukou, které by je zpracovaly. Trvalá nouze. 

11. ledna. Jdeme na SÚKL. Dlouho jsme tam nebyli. Víme proč, ale to už je, zase, minulost. Nový, zatím jen pověřený, pan ředitel, zastřešil schůzku zaměřenou na upevnění spolupráce mezi Ústavem a disciplinárními orgány Komory. Proč? Aby se Komora více vyžívala v trestání lékárníků? Ne. Proto ne. Už jsme o tom mluvili i psali mnohokrát. Někteří provozovatelé dělají věci, které jsou proti zákonu. A dělají ostudu všem. „Lékárny reexportují!“, se třeba říká. My říkáme, že ne, že to jen nezbedná menšina, která s lékárenstvím ani nemá nic společného. Vysvětluje se to špatně. Mediální zkratky a výkřiky jsou mocné. I tito provozovatelé potřebují farmaceuty. Bez farmaceuta není lékárna. Slibují farmaceutům: „Vám se nemůže nic stát, pokutu od SÚKL dostaneme my, ne vy. Jestli ji vůbec dostaneme.“ Není to pravda. Kolegyně a kolegové, farmaceuti a farmaceutky, nevěřte jim a nepracujte pro ně. Nejen pro to, že vám hrozí disciplinární řízení a v závažných případech i vyloučení z Komory a ztráta možnosti vykonávat povolání. Ale prostě proto, že nejspolehlivější nástroj, jak se těchto parazitů zbavit, spočívá v tom, že jim nebudete krýt záda neboli dělat odborné zástupce a vedoucí lékárníky. Takovou sílu máte. A jednání na SÚKL? Něco se domluvilo, ale je to polotajné. Víte co, policejní práce…

15. ledna. Ministerstvo zdravotnictví. S Martinem Kopeckým a spoustou dalších lidí ze spousty dalších míst, pojišťovny, průmysl, SÚKL a další. Ixté jednání na téma „jak vylepšit zákon o veřejném zdravotním pojištění“ tak, aby hlavně správní řízení o stanovení cen a úhrad běžela po ještě klikatějších drátkách než dosud, ale tak nějak líp. Chvílemi se neubráním pocitu, že náš systém ceno a úhradotvorby má jen jeden hlavní účel – navázat na sebe co nejvíc nejvýkonnějších mozků, které ve zdravotnictví jsou, a nedat jim nadýchnout, aby náhodou nezačaly vymýšlet něco skutečně kloudného. Protože, jestli je něco jasné, ti lidé tam jsou opravdu chytří a snaží se seč mohou vyladit zákon co nejlépe a pokud možno vyváženě mezi všechny zájmové strany. Nám se, asi, podařilo vyjednat malý velký úspěch v podobě posunu data zveřejnění SCAU na 25. den v měsíci tak, aby do jeho konce pojišťovny stihly připravit číselník a eliminovaly se tak časté a nepopulární novinky v číselníku zveřejňované až několik dnů po začátku měsíce, ale se zpětnou účinností od prvního. Kromě toho věříme, že některé navržené změny přispějí i ke snížení četnosti změn úhrad a jejich podmínek a sníží se tak počet přípravků s různými úhradovými omezeními, ale stejným složením.

20. ledna. Konference nemocničních lékárníků v Jihlavě. V roce 2014 začala šaráda s léčebným konopím. Tehdy jsem byl požádán, abych o něm v Jihlavě pohovořil. Nová právní úprava se natolik „povedla“, že se o ní nedalo mluvit vážně. Hodně jsme se tehdy všichni pobavili a mně z toho už zůstalo stand-up vystoupení pro všechny další roky. I letos. Času na přípravu málo, jako vždy. Mraky nabízejících se témat, jako vždy. Tréma, jako vždy. Nasmáli jsme se. Hlavně proto, že diváci se chtěli smát. Dodatečně děkuji. A oznamuji, že repríza bude. V Opavě na Konferenci mladých lékárníků 17. května. Přijďte. A nebojte. Po mně prý bude i opravdový stand-up komik.

24. ledna. Poslanecká sněmovna. Aleš Krebs, Michal Hojný, já. Náměstek ministra zdravotnictví, ředitel SÚKL, tři poslanci a jedna poslankyně, šéf AIFP a další. Téma Rx online. Jak o tomhle psát, když jsem loňský rok zakončil s vděkem a pokorou a navíc vím, že si tyhle řádky občas přečte kde kdo. Tak tedy, diplomaticky. Představy mnohých o Rx online jsou projevem mnohem širšího jevu založeného na nepochopení smyslu a důležitosti lékárenské péče. Mimo farmaceuty je jen pár jedinců, kteří si uvědomují, k čemu společnost potřebuje lékárny a lékárníky. Bohužel mezi farmaceuty je zase pár jedinců, kteří si totéž ne­uvědomují. To se neprojevuje jen zbrklými nápady na Rx online. Jiné tváře téže hlavy mají podobu, tu výdeje léků v ordinacích, tu neochoty nastavit odměnu za lékárenskou péči na patřičnou úroveň, tu v toleranci nerovného přístupu lékáren k lékům pro pacienty, tu v nenápadné podpoře rozvozu léků kdekým, tu v rozšíření skupin vyhrazených léčivých přípravků, tu ve snaze pustit za táru osoby ze zemí mimo EU, kterým by se odpustila aprobační zkouška. Našly by se další příklady. Jisté je jedno. Rx online bude letos téma. Ta schůzka v Poslanecké sněmovně byla jen předznamenáním a dotekem s tlaky, za kterými někdy stojí a někdy ne upřímně míněný zájem pacienta. Protože vím, že tohle téma pokračuje i v únoru, omezím se nyní jen na konstatování, že Komora půjde zájmu pacienta vždy naproti. 

Bude-li u toho zachována plnohodnotná lékárenská péče.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2024 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#