#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aktualizovaná doporučení pro očkování proti HPV v USA a situace u nás

22. 4. 2021

V červenci 2020 byly v odborném časopisu CA: Cancer Journal for Clinicians a zároveň v textu určeném pacientům publikovány aktualizované pokyny Americké onkologické společnosti (ACS) stran očkování proti lidskému papilomaviru (HPV). Podle nich se mimo jiné má běžně doporučovat dívkám i chlapcům ve věku 9 až 12 let. ACS se vyjádřila i k vakcinaci proti HPV u 26letých a starších osob.

Důležitost očkování proti HPV

Téměř všichni nenaočkovaní jedinci jsou během svého života infikováni HPV. Většina z nich se o tom vůbec nedozví, neboť infekce zpravidla sama odezní a nezpůsobí zdravotní problém. V některých případech je tomu ovšem jinak. Některé typy HPV způsobují genitální bradavice (kondylomata), jiné tvorbu malignit. Vakcinace pomáhá předcházet oběma onemocněním, zejména je-li podána včas. Dívky jsou poté chráněny proti karcinomům děložního čípku, vaginy, vulvy, anu a hrtanu, u chlapců představuje efektivní prevenci nádorů penisu, anu a hrdla. ACS uvádí, že předcházení tumorům spojeným s HPV patří k jejím nejvyšším prioritám a má ambice díky vyšší proočkovanosti, rutinnímu screeningu a léčbě prekanceróz eliminovat karcinom cervixu dělohy.

Cíl: více včas naočkovaných

Podstatou změn v aktualizovaných guidelines je snaha umožnit většímu počtu lidí vakcinaci v době, kdy je nejefektivnější a kdy zároveň ještě nebyli viru vystaveni. Průzkumy ukazují, že více rodičů souhlasí s očkováním, které začne mezi 9. a 10. rokem věku. U mladších dětí je také pravděpodobnější, že dokončí celou očkovací sérii, než u dětí ve věku 11–12 let. U dětí, které jsou očkovány včas, je navíc pravděpodobnější silnější imunitní odpověď.

Pozdější očkování − jen je-li dostatečně účinné

Aktualizované guidelines doporučují, aby i osoby ve věku 15–26 let byly očkovány 3 dávkami vakcíny s cílem snížit u nich riziko nádorů spojených s infekcí HPV. Očkování proti HPV je nejúčinnější v časně adolescentním věku a po 18. roce jeho efektivita dramaticky klesá. Mladí lidé ve věku 22–26 let by měli být očkováni, nicméně vakcína je, na rozdíl od dětí a dospívajících, nebude chránit proti všem typům nádorů, které HPV může vyvolat. V pozdějším věku ACS vakcinaci proti HPV nedoporučuje vůbec, protože její efekt v prevenci řady nádorů považuje za nepravděpodobný.

Situace v Česku

V Česku je možné se nechat naočkovat u gynekologa (optimálně), dále se lze obrátit na praktického lékaře, urologa či dermatovenerologa. Očkování lze podat bez rozdílu věku či pohlaví, pojišťovna ho však hradí pouze dětem ve věku 13 let. Gynekologové ho nicméně v rámci snížení rizika rozvoje onemocnění spojených s HPV doporučují i sexuálně aktivním jedincům či ženám po konizaci. Za více než 10 let očkování proti HPV se potvrdil výrazný pokles výskytu infekce lidským papilomavirem a s ní spojených onemocnění. Na trhu jsou 3 vakcíny proti HPV:

  • Cervarix – bivalentní (proti 2 vysoce rizikovým typům HPV); neovlivňuje kondylomata.
  • Gardasil (dříve Silgard) – kvadrivalentní; kromě nádorů předchází i vzniku genitálních bradavic, prekancerózních stavů a respirační papilomatózy.
  • Gardasil 9 – nonavalentní; chrání před 90 % nemocí spojených s HPV.

(mir)

Zdroje:
1. McDowell S. ACS updates HPV vaccination recommendations to start at age 9. American Cancer Society, 2020 Jul 8. Dostupné na: www.cancer.org/latest-news/acs-updates-hpv-vaccination-recommendations-to-start-at-age-9.html
2. Očkování proti HPV. HPV College. Dostupné na: www.hpv-college.cz/ockovani-proti-hpv



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#