#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Budeme mít zástupce v poslanecké sněmovně?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 9, s. 12

Již za několik týdnů nás čekají volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. A možná, stejně jako já, přemýšlíte, koho budete volit. Zda dáte přednost některé straně, jejíž filozofie nebo volební program jsou vám blízké. Nebo dáte přednost osobnosti, kterou znáte, důvěřujete jí, případně byste ji v poslanecké sněmovně uvítali z jiných důvodů.

Česká lékárnická komora je státem zřízená apolitická stavovská organizace, která má ze zákona mnoho kompetencí, práv i povinností. Jednou z těchto kompetencí je mimo jiné připomínkování legislativních norem v různých fázích vývoje. Je tzv. oficiálním připomínkovým místem. Její zástupci často jednají s politiky – předsedou vlády, ministry, senátory nebo poslanci. Někdy jsou taková jednání snadná, jindy obtížná. A někdy, vlastně poměrně často, komoře mezi poslanci chybí spojenci, lidé, kteří chápou, proč lékárníci chtějí některé legislativní změny, nebo naopak některé úpravy zákonů nechtějí, protože by mohly lékárníky či pacienty poškozovat.

Zda se takoví spojenci v poslanecké sněmovně najdou po letošních volbách, záleží na voličích. Mezi lékárníky je voličů necelých devět tisíc. Ideálním spojencem lékárníků mezi politiky se jeví samozřejmě lékárník. Někteří z nich se v letošních volbách osmělili a na kandidátních listinách několika stran dokonce figurují vysoko.

Tabulka kandidujících lékárníků – seznam je sestaven podle čísla na kandidátní listině dané politické strany:


Také vám tabulka připadá krátká a neúplná? Chybí vám v ní kandidáti ODS, ČSSD, KSČM, STAN nebo Zelených? Bohužel za žádnou z těchto stran ani v jednom kraji podle dostupných informací lékárník nekandiduje. A to je škoda. Na druhou stranu si tabulka nedělá nárok na úplnost, v době uzávěrky nebyly ještě kandidátní listiny oficiální (ty musí být zveřejněné Státní volební komisí až po losování volebních čísel kandidujících stran, ke kterému došlo 5. září – tedy po uzávěrce tohoto čísla časopisu). Proto také v seznamu nejsou případní zástupci dalších stran či hnutí jako jsou ANO, Svoboda a přímá demokracie, Strana práv občanů, Pirátská strana a další. Je možné, že lékárníků bude nakonec na kandidátkách více.

Všem kolegům, kteří se rozhodli v letošních poslaneckých volbách kandidovat, přeji, aby uspěli. Lékárníci potřebují své zástupce mezi politiky.

Všem ostatním kolegům přeji, aby nepromarnili svůj hlas a volili podle svého nejlepšího vědomí.

Mgr. Michaela Bažantová


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2017 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#