#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Letošní volební martyrium opět „bez lékárníků“?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 9, s. 10

Po dubnové poradě předsedů OSL v Praze, kde kolega Filip Škarda představil plán nezávislých PR aktivit skupiny MSML.CZ, se zintenzivnila práce na jejich přípravě. Na tyto aktivity loňský sjezd ČLnK delokoval částku z rozpočtových rezerv ve výši 2,5 mil. Kč. Nadšení skupiny lékárníků, kteří se sešli na 1. nezávislém lékárenském brainstormingu ve Vodňanech (dohodli se na hlavním tématu, které má být komunikováno směrem k veřejnosti, a na následné přípravě projektového záměru), začíná v současnosti vyhasínat kvůli administrativnímu šimlovi, který začal řehtat v představenstvu naší komory.


Na květnovém a červnovém zasedání nezískala iniciativa MSML.CZ prostředky na uspořádání 2. brainstormingu, kde měl být projektový záměr mediálních aktivit specifikován, ale především skupina lékárníku MSML.CZ neobdržela z představenstva k předloženému projektu jedinou připomínku. Jaké překvapení pro nás však bylo, že po několika jednáních s tiskovým odborem a prezidentem komory byly na červnovém zasedání PČLnK schváleny prostředky na školení mediálních regionálních zástupců, konané za účasti špiček českých novinářů a mediální agentury v Moravské Nové Vsi v srpnu t. r. Získané zkušenosti, tréninky před kamerou a neformální diskuze o mediálních zkušenostech z praxe nalilo vyškoleným lékárníkům novou energii, která vedla k přeskupení a přepracování celého plánu mediálních aktivit. Ty původně mě­ly být realizovány ve dvou etapách (předprázdninová a poprázdninová). Podle tohoto plánu se mělo začít v polovině září. Začátkem září bylo představenstvo na svém jednání požádáno o schválení rámcového položkového rozpočtu ve výši celkem 2,32 mil. Kč, který obsahoval čtyři úrovně komunikace s veřejností (celonárodní ve veřejnoprávních médiích a lokální/regionální, jednání s VIP a politiky + intenzivní práci na sociálních médiích). Na letošním podzimním sjezdu delegátů ČLnK měli delegáti rozhodnout, zda bude kampaň pokračovat, případně na co se zaměří v roce 2018.

Představený harmonogram, postup a rozpočet, měl však na zářijovém představenstvu nečekaně negativní odezvu. Po krátké prezentaci a navazující dlouhé diskuzi se bohužel potvrdily obavy, že většina členů představenstva nemá elementární znalosti o řízení a realizaci projektů a ani není schopna si problematiku nastudovat několik dní předem, většina z nich se tím začala zabývat dokonce až při vlastním jednání. Neměli nastudované podklady o výsledku a prů­běhu mediálního školení, které měl prezident komory k dispozici 10 dní předem.

 Ze závěrů jednání pro nás vyplývá, že pokud se hotový mediální projekt nechá rozsekat na dílčí malé kroky, s tím, že nebudeme vědět, jestli po týdnu budou peníze na tu nebo onu akci, pak projekt v rozsahu, jak jej lékárníci MSML.CZ připravili, nemá smysl realizovat. Jako relativně malá profesní skupina nejsme totiž schopni dosáhnout v době, která zbývá k volbám, masivně oslovit veřejnost. Opět se totiž „paběrkováním“, které je bohužel představenstvu vlastní, dostaneme k neefektivnímu utracení peněz za minikampaně, a ty nebudou dostatečně účinné a razantní.

Přes výše uvedené skutečnosti byli na jednání představenstva čtyři jeho členové JEDNOZNAČNĚ PRO předloženou vizi realizace. Možná navazující schůzka s některými členy představenstva dává alespoň malou naději na změnu. Určitou alternativou by bylo případně čerpání rozdělit na dvě poloviny (tzn. do sjezdu a po sjezdu).

Je přece jen na nás samotných, zda v podzimním volebním martyriu bude slyšet vedle učitelů, praktických lékařů, venkovských pediatrů, hasičů a státních zaměstnanců také o lékárnících! Šance v nezávislém PR, kterou nastínila aktivita MSML.CZ (nyní nově jako spolek Vaši Lékárníci CZ), by měla být využita! Pro všechny, kterým není lhostejná existence ani renomé naší svobodné profese, je tu spolek VašiLékárníci.CZ. Rádi vás přivítáme i s vašimi dalšími kolegy, kteří dokázali, že spolupracovat se dá napříč lékárenským terénem bez profesní xenofobie.

Jsem v očekávání vašich názorů.

Za spolek Vaši Lékárníci CZ

Mgr. Aleš Nedopil

lékárna U bílého lva Říčany


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2017 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#