#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Je to opravdu záležitost pouze lékárníků


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 9, s. 11-12

Mnoho kolegyň a kolegů si přeje, aby lékárnu mohl vlastnit pouze lékárník. V ČČl č. 6/2017 se v rubrice „Zeptali jsme se“ k této věci kromě dalších respondentů vyjádřilo pět lékárníků (členů ČLnK) a z toho pouze jedna lékárnice vyjádřila negativní názor a nesmyslnou úvahu, jak by měla změna vlastnictví lékáren probíhat. Pro nás existuje zcela jasný postup, vedoucí k jednoznačnému vlastnictví lékáren lékárníky, jak je to např. v Německu a jinde.

V ČČl č. 5/2017 je ve „Zprávě z porady předsedů“ uvedeno: „Z iniciativy představenstva komory také nově započala spolupráce s výrobci lékárenského softwaru a asociacemi provozovatelů lékáren“, bohužel jsme se nedověděli, z jakého důvodu spolupráce začala a co má přinést. Asociaci provozovatelů lékáren tvoří Dr.Max, BENU a De­větsil. Devětsil neznám. Dr.Max jsou podle jejich majitelů skupiny PENTA obchody – v časopise Lekárnické listy č.11/2011 (vydavatelem je Slovenská lékárnická komora) – jeden z majitelů sdělil: Lékárny nejsou zdravotnická zařízení, ale patří do skupiny maloobchod, je to retail, předmětem prodeje jsou léky. Z této filozofie u Dr.Maxe vycházejí, nemůžeme proto očekávat, že se z nich stanou lékárny. Stejně je tomu v podniku, který vlastní BENU. Vedení obou společností si myslí, že rozumí lékárenství, chtějí se podílet na vývoji lékárenství v ČR. Pán Bůh zaplať. Bohužel i kvůli nim kleslo společenské postavení lékárníků, úroveň lékárenské péče atd.

Situace se rovněž nezmění, dokud budeme jako lékárníci nuceni nakupovat u Phoenixu, který je v Česku zod­povědný za přídělový systém nákupu léků a na venkov se vůbec nedostanou. V Německu by si to nemohl dovolit. Je nepochopitelné, že ministrům zdravotnictví nevadí stamilionové částky odcházející do Německa.

Z iniciativy řady lékárníků z kamenných lékáren i virtuálních řetězců se připravuje na 17. listopadu 2017 od 9.30 hodin v Domě odborů v Praze setkání za účelem založení občanského sdružení, které má za cíl změnit zákon tak, aby v České republice mohl lékárnu vlastnit pouze lékárník.

Tímto zveme majitele lékáren, lékárníky zaměstnance i posluchače farmaceutických fakult 4. a 5. ročníků.

Přihlášky zasílejte na ps.vfo@seznam.cz. Na vaše otázky bude dostatek času, odpovídat budou přední čeští právníci a ekonomové. Vy­slech­nete informace o formě vlastnictví lékáren v sousedních i dalších zemích EU.

Pokud máte zájem vystoupit s vlastním příspěvkem, připravte prosím své sdělení i písemně.

Podle významných světových ekonomů bude od roku 2020 končit fungování obchodních řetězců. Tím budou mít majitelé obchodů s léky umístěných v prostorách supermarketů vystaráno. Lékárníci potřebují být ekonomicky silní. Jediným českým distributorem léčiv je Pharmos, vlastněný českými lékárníky. Musí však být tak silný, aby mohl ručit lékárníkům za úvěry k nákupům lékáren. Alliance Healthcare, podle jejich představitelů, nemá a nebude mít zájem provozovat lékárny.

RNDr. Petr Fiala


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2017 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#