#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co mohou doporučit lékárníci k ošetření chronických ran?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 4, s. 31

Okamžik, kdy pacient nebo pečující osoba žádá v lékárně o radu v otázce ošetřování chronických defektů, je příležitostí k pomoci s výběrem vhodného přípravku, ale také k navázání dlouhodobého kontaktu. Řadu nemocných jejich obtíže trápí, ale v péči o rány se dopouštějí vědomých či nevědomých chyb. Lékárník se může na jejich zdravotní problém podívat jiným zorným úhlem a upozornit na omyly. Poskytnutím rady, doporučením vhodných výrobků a projevením zájmu může dosáhnout nejen zlepšení zdravotního stavu pacienta, ale i toho, že bude do lékárny docházet opako­va­ně a pravidelně. Úspěch při léčbě ran totiž záleží především na dlouhodobém správném postupu, důslednosti a trpělivosti.

Jak a čím nejlépe vyčistit ránu?

Edukace nemocného s kožním defektem by měla klást důraz na to, že prvním krokem při výměně krytí je důkladné vyčištění rány. To se provádí mechanicky, po provlhčení postiženého místa a jeho bezprostředního okolí roztokem s povrchově aktivní látkou. Vyčištěním defektu odstraníme nahromaděný biologický materiál a většinu bakterií produkujících biofilm. K provlhčení, čištění a oplachům lze doporučit takové roztoky, které musí být netoxické a nealergizující, aby nezpomalovaly proces hojení. K dalším kritériím patří nebolestivost při použití, účinnost na MRSA, snadná aplikace i do hůře přístupných míst defektu, kompatibilita s dalšími prostředky na hojení ran a samozřejmě i cenová dostupnost. Všechna tato kritéria splňuje roztok Prontosan. Kromě oplachu je ho možné využít i k udržování vlhkého prostředí v ráně. Pacienti s kožními defekty bývají často citliví na teplotu, a tak se doporučuje oplachový roztok ohřát přibližně na teplotu 37 °C, při níž také účinněji působí proti bakteriím.

Gel na rány na podporu procesu hojení

Vedle oplachových roztoků lze pacientům nabídnout i gel na rány. Jeho funkce je stejná jako u roztoku, tedy zvlhčuje, čistí, dekontaminuje a následně rozpouští ne­krózu a podporuje proces hojení (granu­laci tkáně). Výhodou gelu je dlouhodobé působení a zásah na velké ploše. Gel apli­kujeme rovnoměrně po celém povrchu rány a jeho vyšší viskozita zajistí, že zůstane aktivní i v místech, kam by se krytí provlhčené oplachovým roztokem nedostalo. Rovněž je jeho aplikace šetrnější. Netraumatizuje defekt v případech, kdy je každý kontakt s ránou vnímán citli­vě. Používá se tedy i u popálenin 2. a 3. stupně, rozsáhlejších akutních i chronických defektů, u proleženin a od­bě­rových ploch pro transplantace. Pro jeho účinky ho lze s výhodou použít i na běžné rány, jako jsou např. odřeniny. Pro povrchové a povleklé rány je vhodnější sterilní hydrogel Prontosan Wound Gel X. K ošetření hlubokých tunelizovaných defektů je určen Prontosan gel, který se pro svou tekutější texturu lépe aplikuje, a tím jak se v těchto tunelizovaných ranách dobře spojí se spodinou rány (zateče do ní), se rána může dobře hojit. (Účinnost je stejná u obou gelů.)

Všechny výrobky řady Prontosan obsahují antiseptikum polyhexanid a povrchově aktivní složku undecylenamidopropylbe­tain. Vyznačují se dobrou tkáňovou tolerancí a klinicky zřejmou podporou hojení.

Lékárník může svým pacientům a klientům výrobky Prontosan doporučit jako prostředky první volby k léčbě chronických, obtížně zhojitelných, případně velmi citlivých ran i pro laváže.

KOMERČNÍ PREZENTACE


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2020 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#