#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Celoživotní vzdělávání za časů koronaviru


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 4, s. 5-6

Přísná epidemiologická opatření zaváděná v boji proti probí­hající pandemii koronaviru logicky neminula ani prezenční vzdělávací akce. Nejprve vláda od 10. března zakázala veškeré akce s předpokládanou účastí vyšší než 100 osob, po vyhlášení stavu nouze byl pak od 13. března limit snížen na 30 osob na jednom místě ve stejný čas a od 16. března byl zakázán volný pohyb osob zcela.


PharmDr. David Ovčaří

Rozhodnutím prezidenta ČLnK byly nejdříve k 11. březnu ­zrušeny všechny vzdělávací akce pořádané ČLnK s termínem konání do 12. 4. a následně rozhodnutím z 19. března veškeré vzdělávací akce s termínem konání do 31. 5. Jak to bude s akcemi červnovými zatím na začátku dubna ještě nevíme, ale dosavadní vývoj situace dává tušit také jejich zrušení. Značná část výsledků pracovní skupiny pro celoživotní vzdělávání tak bohužel přišla vniveč. Ať již se jedná o práci odvedenou při hledání témat, přednášejících a sponzorů vzdělávacích akcí, ale také úsilí Oddělení vzdělávání při jejich propagaci a organizačním zajištění. Alespoň část dohodnutých akcí se pokusíme přeplánovat na podzimní měsíce, ale již teď je zřejmé, že vše nahradit nepůjde.

Již od loňského podzimu se snažíme připomínat ukončení tříletého cyklu celoživotního vzdělávání k 31. 8. 2020 a vazbu jeho splnění na možnost získat osvědčení ČLnK. Podmínkou pro splnění cyklu je standardně získání minimálního stanoveného počtu 90 bodů. Vzhledem ke zrušení části prezenčních vzdělávacích akcí byl minimální počet potřebných bodů rozhodnutím prezidenta ČLnK č. 5/2020 ze dne 19. března snížen na 83,5 bodů. Toto snížení odpovídá poměrnému počtu bodů za měsíce, ve kterých byly z epidemiologických důvodů zrušeny prezenční vzdělávací akce.

Průběžné plnění celoživotního vzdělávání sice není v žádném předpisu zakotveno, ale je možné jej vřele doporučit a nene­chávat tuto povinnost na poslední chvíli. Nejen z důvodu neočekávaného rušení akcí v letošním roce, ale také např. z důvodu kapacity prezenčních akcí.

Jak ale získat chybějící body v nynější situaci? Na internetových stránkách www.lekarnici.cz je k dispozici bohatá nabídka externích e-learningových kurzů, která bude ještě dále rozšířena díky nově navázané spolupráci s portálem EUNI.cz. Drtivá většina kurzů je zdarma a je možné je absolvovat ve kteroukoliv dobu z pohodlí domova. Stejně tak webináře ČLnK a jejich záznamy. Aby byl jejich výběr pestrý, obnovujeme i starší záznamy webinářů na stále aktuální témata a připravujeme webináře nové. Jsou k dispozici zdarma a jejich obsluha je velmi jednoduchá. Na příslušném místě internetových stránek je umístěn stručný návod, jak s nimi zacházet. Technické náročnosti se není potřeba obávat, jistě to zvládne každý.

Další možností získání bodů je přednášková, pedagogická a publikační činnost v oboru. Do celoživotního vzdělávání je možné zařadit nejen odborné články a přednášky na odborných fórech, ale také populárně naučné texty v neodborném tisku, osvětové přednášky pro veřejnost nebo pedagogickou činnost. Body lze získat také za odbornou stáž nebo účast na vzdělávací akci, která nebyla registrována u ČLnK (např. akce pořádané lékařskou komorou nebo odbornými společnostmi). O započítání těchto výše uvedených aktivit je potřeba požádat na Oddělení vzdělávání ČLnK a přiměřeným způsobem je doložit.

Opakovaně připomínáme, že získat body do CV je možné prostřednictvím účasti na prezenční či distanční formě vzdělávání v libovolném poměru. Je tedy možné získat stanovený počet bodů výhradně účastí na distančních formách vzdělávání.

Pracovní skupina pro celoživotní vzdělávání


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2020 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#