#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Časopis vyjde na konci dubna. Jak bude podle vás v tu chvíli vypadat situace v České republice?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 4, s. 23

PharmDr. Aleš Novosád

Podle mě budeme mít nejhorší za sebou a exponenciál bude klesat výrazně dolů. Doufám, že na konci dubna budou zaznamenávány jen jednotky případů a celkový chaos opadne. Taky doufám, že naše republika nebude už v takových omezeních jako dnes. (18. 3.)

Mgr. Michal Hojný

Včera jsme si zrovna dělali bleskový průzkum mezi nemocničními lékárnami, na který nám během dvou hodin odpovědělo 60 procent nemocničních lékáren. A už včera měly tři z nemocničních lékáren zavřené části pro veřejnost nebo fungovaly jenom pro zaměstnance nemocnice. Je to dopad personálních nedostatků, lékárny jedou bez personální rezervy, tím pádem každý výpadek je znát. Troufnu si říct, že budou desítky procent lékáren zavřených. Proti tomu půjde snaha lékárníků zajistit provoz za jakýchkoliv podmínek, mnohdy při nedostatku pomůcek na úkor svého zdraví. Na druhou stranu pozitivně vnímám přístup pacientů, jakým způsobem situaci chápou, takže věřím, že vydrží s podobnou důvěrou v nás těch x týdnů, co nás to bezpochyby ještě čeká. (18. 3.)

PharmDr. David Ovčaří

Doufám, že budeme mít ještě otevřeno, budeme pro to dělat všechno. Těžko se dneska odhaduje, jak to bude pokračovat, nakažených přibývá každým dnem. Ale snad se podaří díky opatřením, které byly nastavené, a všichni říkají, že ve srovnání s ostatními zeměmi začali brzo, tak snad se pandemii podaří udržet v rozumných mezích. (25. 3.)

Mgr. Kateřina Jelínková

Dneska se chlubili, že na konci dubna budou odhadovat přes 14 tisíc nakažených, tak jsem si říkala, že nevím, co je na tom k chlubení. Když se vezmou ostatní země, jejich počet obyvatel a počet nakažených, tak to je přibližně stejné. Horší budou v tu dobu ty další dopady. Boj o ekonomickou existenci. Znám podnikatele, kteří si dlouhou dobu piplali své restaurace a teď je museli zavřít a to je docela smutné. (1. 4.)

PharmDr. Veronika Orendášová

Situace se může změnit každým dnem, takže já nebudu předpovídat nějaké katastrofické scénáře. Ale představovala bych si, že na konci dubna by mohlo být krásné počasí, mohl by být konec pandemie, v lékárně by to už fungovalo normálně a já bych odpoledne mohla jít hrát volejbal nebo na balet – a bez roušky, protože už se v tom dusím. To je moje představa na konec dubna. A moje babička říkala, že myslet se má pozitivně, tak já věřím, že už to bude za námi a budeme na to vzpomínat jako na zlý sen. (1. 4.)

PharmDr. Jiří Kotlář

Scénáře, na které se tady v nemocnici připravujeme, nejsou pěkné, ale já jsem optimista. Připravujeme ochranné pomůcky, režimy, vyhrazené covidové pracoviště apod. Ale já věřím, že neudeří nic horšího a že současná situace bude hlavně varování a připomenutí, že jsme všichni žili a přemýšleli o úplně jiných, než důležitých věcech. (1. 4.)

Mgr. Aleš Krebs

To je strašně těžké odhadnout a predikovat. Podle mě bude záležet na tom, jak se projeví nebo neprojeví opatření státu. Co se týká lékáren, tak si myslím, že jestli vydrží dodávky OOP, tak jsme z nejhoršího venku. Pokud tohle bude fungovat, tak to pro nás bude jednodušší. Jaká bude situace s infekcí, to nechci spekulovat.

Jsou lékárníci připraveni i na to, že to může být horší?

Myslím, že ano. Největší problém, který jsme měli, byl nedostatek OOP. Když se nám podaří se chránit, což se začíná dařit, tak věřím, že to lékárníci zvládnou. Ukázali to i v krizi, když těch věcí měli málo a kdy to nebylo vůbec jednoduché. Mám obavu o zdravotnictví jako celek, ale o lékárníky nemám strach, ti ukázali, že jsou výborní. (7. 4.)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2020 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#