#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Okénko do magistraliter


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 4, s. 36

Transportní a stabilizační médium pro viry

Od začátku března v Praze jezdila speciální odběrová sanitka pro testování nákazy novým koronavirem, ale zvládla odebrat maximálně 25 lidí za den. Když evidovali přes 300 žádostí, bylo v polovině března rozhodnuto, že Thomayerova nemocnice zřídí odběrové místo. Rozhodnutí bylo jistě správné, ale na něco takového jsme nebyli připraveni. Zásoby odběrových souprav pro viry se blížily nule a nové nešly objednat, protože firma COPAN je z Itálie.

Nastalo rychlé zjišťování, jak si v takové situaci poradit. Googlení, telefonování. Trochu mě uklidnila informace kolegy z jiné nemocnice, který něco podobného řešil v době ptačí chřipky – kdyby bylo nejhůře, stačí sterilní fyziologický roztok, ale vzorky se musí hodně rychle zpracovat. Přesto jsem hledala dál a nevíce mi pomohly informace na webu Státního zdravotního ústavu. Doporučený postup při provádění nazofaryngeálního výtěru (http://www.szu.cz/doporuceny-postup--pri-provadeni-nazofaryngealniho-vyteru--1) obsahuje kromě samotného postupu pro odběr i složení odběrového média a požadavky na uchovávání (-20° C ± 5° C) a na sterilitu.


PBS (phosphatebuffersaline) pH 7.2–7.4 S primářem mikrobiologie se snažíme zjistit, k čemu jsou jednotlivé složky, jak je získat, jak je nahradit. Já si rychle osvěžuji školní znalosti o polymerázové řetězové reakci (PCR) a sekvenování DNA.

BSA (Bovine Serum Albumin = hovězí sérový albumín). Surovinu nemáme. Majitel laboratoře, která se mimo jiné věnuje výrobě půd, slibuje, že ještě v neděli BSA do Prahy přiveze. Bohužel, místo BSA přivezl pět půllitrových lahví zmraženého hovězího séra. V lékárně máme lidský ­albumín (registrovaný lék). Další konzultace s odborníky. Nakonec se rozhodujeme, že bude lepší médium připravit bez albu­mínu než se sérem. BSA objednáváme jinde a díky spolehlivosti České pošty ho máme už v úterý v lékárně.

Penicilin. Surovinu nemáme k dispozici, ale můžeme použít registrovaný lék, ­kterého je dostatek (Penicilin G 1,0 draselná sůl BIOTIKA).

Streptomycin. Ani tuto surovina nemáme skladem. Protože v nemocnici léčíme i multirezistentní tuberkulózu, vím, že jsme v rámci mimořádného dovozu dovezli několik desítek balení. Ještě v neděli běžím na MDR TBC a půjčuji si jednu gramovou ampuli. Vůbec se mi nelíbí myšlenka na to, že použiji neregistrovaný lék na přípravu transportního média, ale beru to jako nouzovou variantu. ­Zjišťuji, proč jsouv tom médiu antibiotika? Vzorek odebraný z nosohltanu obsahuje kromě viru i běžné bakterie. Ty by se bez přítomnosti antibiotik mohly začít množit tak rychle, že by za pár hodin množství bakte­riální DNA znemožnilo analýzu virové RNA. Když vím, proč je ve složení streptomycin, není velký problém navrhnout jeho nahrazení gentamycinem.

Amfotericin. Ani tato látka není dostupná jako surovina. Máme jen Abelcet, což je amfotericin B vázaný na lipozomy. Je lepší použít lipozomální amfotericin nebo ne­­použít nic? Nakonec se rozhodujeme, že houby a kvasinky rostou pomaleji než bakterie, takže při rychlém zpracování vzorku by problém neměl vzniknout a amfotericin ze složení vynecháváme.

PBS (Phosphate Buffered Saline). ­Rozpisů je celá řada, my použijeme ten, který se v nemocnici používá nejvíce a kterého máme několik litrů připravených do zásoby.

Závěr – dvě varianty složení média. ­První na dobu než seženeme BSA, ­druhá na dobu, než se nám podaří ­někde koupit komerční médium.


Ještě je třeba vyřešit obalový ­materiál. Bereme suchou výtěrovou štětičku a zkoušíme dostupné zkumavky. Nejlépe vyhovuje sterilní plastová zkumavka s modrým víčkem, kterou ve veřejné části lékárny běžně prodáváme pacientům.

Výsledné složení dostávají kolegové z Oddělení přípravy léků, připravují technologický předpis, domýšlí detaily (příprava v laminárním boxu, filtrace přes filtr 0,22 μm, obal, označení, skladování). Technologický předpis schvaluji já jako vedoucí lékárník a podpis připojuje i primář mikrobiologie.

V pondělí 16. března jsme připravili první zkumavky s transportním médiem a ještě ten den se použily. Když přišly výsledky vzorků odebraných do zkumavek s naším transportním médiem, bylo jich cca 10 % pozitivních (to odpovídalo procentu pozi­tivních vzorků v komerčních médiích). Rozpis poskytujeme dalším nemocničním lékárníkům, aby v případě potřeby nemuseli hledat řešení od nuly.

Situace se mění každý den. V úterý 31. března jsme koupili první tisícovku zkumavek Transportního média pro n-CoV 19 od komerčního výrobce a zrušili jsme vlastní přípravu. Ve čtvrtek 2. dubna jsme dostali nabídku materiálové pomoci od Plzeňského prazdroje. Zjistili, že PET preformy se mohou použít k uchovávání vzorků testů od pacientů (zřejmě někde došly sterilní zkumavky). V pátek 3. dubna přichází dotaz na složení transportního média z menší nemocnice na jižní Moravě.

Mgr. Hana Šnajdrová


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2020 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#