#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PRÁVNÍ PORADNA


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 9, s. 26

Na naši lékárnu byl vznesen dotaz, zda lze vydat léčivý přípravek Plaquenil na platný recept z Německa. Mimořádných opatření MZd k předepisování a výdeji Plaquenilu jsme si samozřejmě vědomi.

Vzhledem k tomu, že mimořádné opatření umožňuje předepisování přípravku Plaquenil jen lékařům se specializovanou nebo zvláštní odbornou nebo zvláštní specializovanou způsobilostí a farmaceut jej může vydat jen na předpis od těchto lékařů, pak jej nelze vydat na jiný recept, než vydaný lékařem se způsobilostí získanou nebo uznanou podle zákona č. 95/2004 Sb. Takže výdej na recept z jiného členského státu možný není. Pomineme-li poněkud krkolomnou možnost, že recept v Německu vystavil lékař, který získal způsobilost podle českého zákona č. 95/2004 Sb.

Potřebuji poradit ohledně situace, kdy z distribuce obdržíme surovinu, konkrétně Ergotamini tartras, kde po převážení při příjmu není v obalu 1 g, ale 0,905 g. Jak zaevidovat do knihy skutečnost, že díky tomu nesedí měsíční inventura?

Předně doporučuji zjištěný rozdíl reklamovat u distributora. Podle zvyklé praxe je přípustná odchylka 5 %.

Právní předpisy výslovně neupravují jednotku, v níž má být evidence v lékárně vedena. Obvyklé jsou gramy, popř. miligramy. Pokud jste při příjmu navážili menší množství a vedete evidenci v miligramech, zapište do knihy skutečné množství a k dodacímu listu připojte písemné vysvětlení rozdílu mezi údajem na dodacím listu a zápisem do knihy. Včetně informace o tom, že jste snížené dodané množství u distributora reklamovali. Pokud vám distributor vyhoví, přidáte později správný dodací list. Jiné řešení může spočívat v zaevidování 1 g a v následném odpisu ztráty při inventuře, kterou můžete odůvodnit opět s odkazem na nižší reálnou dodávku. A opět přiložíte záznam o navážce při příjmu.

Dotaz od pacienta:

Přečetl jsem si rozhovor s p. Hojným, kde uvádí, že zpětné převzetí léků v lékárně je dáno ze zákona. Jak postupovat v případě že lékárna tyto léky nebere s poukazem na to, že jí organizace odebírající od ní nepoužitelné léky vypověděla smlouvu. Toto má vyvěšeno přímo na dveřích do lékárny s odkazem, ať tyto odvážíme do Sběrného dvora.

Lékárna je podle zákona o léčivech povinna nepoužitelné léčivé přípravky určené k odstranění od pacientů přijímat. Této povinnosti se nemůže zříci ani s odkazem na výpověď smlouvy ze strany společnosti, která pro ni zajišťuje odstranění těchto přípravků. Porušení povinnosti lékárny lze oznámit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv a České lékárnické komoře.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2020 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#