#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

OKÉNKO DO MAGISTRALITER


Autoři: PharmDr. Láznička Lukáš
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 9, s. 33

Konopí pro léčebné použití v základech polotuhé konzistence (masťových základech)

Konopí pro léčebné použití bylo do české legislativy implementováno novelizací zákona o návykových látkách č. 167/1998 Sb. v roce 2013. Teprve však vyhláška č. 236/2015 Sb., která stanovuje pravidla pro předepisování, přípravu, distribuci, výdej a používání léčivých přípravků s léčebným konopím (tzv. konopná vyhláška) umožnila postupnou implementaci do klinické praxe. Cannabis sativae flos je uveden ve Vyhlášce č. 85/2008 Sb., která stanoví seznam léčivých látek a pomocných látek, které lze použít pro přípravu léčivých přípravků.

Standardně se v mnoha lékárnách připravují kapsle buď v klasických želatinových tobolkách nebo enterosolventních tobolkách z hypromelosy a gelanové klovatiny. Také se vydává konopí k vaporizaci v celkovém množství nebo rozvážené na jednotlivé dávky (např. do lékárenských sáčků). Další možnosti, jak podat konopí pro léčebné použití pacientům, je jeho zapracování do polotuhých základů. Přestože použití konopí v dermatologických indikacích není podloženo rozsáhlými studiemi, je popisován jeho příznivý účinek u psoriázy, atopické dermatitidy, akné, seborey, hojení ran a všude tam, kde je potřeba obnovit bariérovou funkci kůže. Nezanedbatelné není ani jeho lokální analgetické působení. Schválenými indikacemi z konopné vyhlášky jsou povrchová léčba dermatóz a slizničních lézí. Předepisovat konopí v těchto indikacích mohou lékaři se specializovanou způsobilostí v oborech dermatovenerologie, infekční lékařství a geriatrie.

Přípravu konopné masti lze v lékárně lege artis realizovat např. dle rozpisu:

Rp.

Cannabis sativae flos           5,0

Vaselini flavi                         ad 100,0

M. f. ung.

Přípravu zahájíme standardně dekarboxylací konopí při teplotě 120 °C po dobu 30 minut. Dekarboxylované konopí pře místíme do třenky, přidáme žlutou vazelínu a směs zahříváme v horkovzdušné sušárně při teplotě 70 °C po dobu 120 minut. Mast pak necháme 2–4 dny odležet na tmavém a chladném místě. Poté postup za stejných podmínek zopakujeme. Následně necháme mast odležet 7 dní. Mast naposledy zahřejeme pod infra lampou, abychom ji převedli do tekutého stavu a kvantitativně zfiltrujeme přes několik vrstev gázy. Doplníme žlutou vazelínou do požadovaného množství a řádně zhomogenizujeme. Použité konopí likvidujeme jako ostatní nepoužitelná léčiva. Přípravu je nutné naplánovat tak, aby se její výdej stihl zrealizovat po dobu platnosti receptu.


Další, u nás ještě prakticky nevyzkoušenou možností, je příprava olejových extraktů. Inspirací je postup přípravy italských kolegů, kteří po dekarboxylaci extrahují účinné látky z konopí ve vodní lázni po dobu 40 minut v olivovém oleji při 100 °C. Extrakt je možné podat perorálně, sublingválně nebo zapracovat do polotuhých základů.

PharmDr. Lukáš LÁZNIČKA


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2020 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#