#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Děti zaplnily lékárny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 7-8, s. 9-11

Letošní Den lékáren zaujal veřejnost mnohem víc, než bylo v uplynulých letech obvyklé. Bůhví, co se stalo, ale Nakresli svého lékárníka a vyhraj, se objevilo za výlohami velké části českých lékáren. Emotivním videem poblahopřál k lékárnickému svátku i ministr Válek, přičemž splnění všeho, co lékárníkům slíbil, ho bude stát ještě hodně bezesných nocí. Nebývalý rozsah reakcí v médiích i množství zaslaných kreseb ukazuje, že se cosi změnilo.

Bylo možné to pozorovat už na tiskové konferenci ke Dni lékáren, kterou 8. června uspořádala Komora v tradiční pražské kavárně Louvre. Počet zúčastněných novinářů, jejich dotazy i následující ohlas v médiích, byl mimořádný. Samozřejmě lékárníkům v časté přítomnosti v televizi, rádiích, v tištěných i online médiích pomáhá krize s nedostatkem léků. Taky jim pomáhá, že je snad všem zřejmé, že lékárníci jsou jedni z mála, kteří za celou situaci nemohou.

Je takové tajemné specifikum, že Den lékáren se tradičně slaví týden. Od 12. do 18. června. Cílem letošního ročníku bylo přiblížit veřejnosti práci lékárníků i dalších zaměstnanců, bez kterých by se chod zdravotnického zařízení, kterému se shodou historických okolností říká lékárna, neobešel. Obsahem Dne lékáren bylo prosté: Kdo to vlastně v té lékárně pracuje.

„Žádná lékárna nemůže fungovat bez lékárníka, ten musí být v lékárně po celou pracovní dobu. Zároveň mohou pacienti za tárou vidět i farmaceutické asistenty, kterým se dříve říkalo laboranti. I tato profese vyžaduje specifické, vyšší odborné nebo středoškolské, zdravotnické vzdělání a odborné dovednosti,“ vysvětlil veřejnosti prezident ČLnK Aleš Krebs.

Předpokládám, že Časopis českých lékárníků nemusí lékárníkům podrobněji představovat, kdo v lékárnách pracuje a jaké jsou jeho role. Pojďme se ale podívat, jak probíhal Den lékáren na třech místech, ve třech lékárnách.

ČESKÁ LÍPA

Den lékáren, vlastně celý týden s ním spojený, měl za cíl přiblížit farmacii, potažmo práci lékárníků i dalších zaměstnanců lékárny, veřejnosti. I když je lékárna všeobecně známé zdravotnické zařízení, řada lidí vlastně neví, jací odborníci v lékárně pracují a jaké je jejich předcházející vzdělávání. A už vůbec neví, jaké prostory lékárna skrývá a co jsou vlastně ta tajemná léčiva, látky s velkým potenciálem, ale i s řadou úskalí na svém trikotu. V rámci dne lékáren proběhl tematický den ve IV.A Gymnázia Česká Lípa, během kterého jsme se ve spolupráci s vyučující chemie a Lékárnou Slovanka v České Lípě zaměřili na spousty otázek týkajících se léčiv, chemie i environmentální výchovy s velkým mezioborovým přesahem a rovněž nechyběla s nadšením akceptovaná praktická zkouška lékárnické dovednosti v podobě přípravy tobolek a masti.



Během pěti vyučovacích hodin jsme diskutovali opravdu nad řadou otázek: Kdy začal člověk ovlivňovat přírodu? Jaké způsobil velké katastrofy? Co je to toxická látka? Existují přírodní toxiny? Co je chronická a akutní toxicita, co je kardiotoxicita či hepatotoxicita? Co je léčivý přípravek, jak vlastně vzniká? Jaké jsou lékové formy a jak je využijeme? Jak se liší léčivý přípravek od doplňku stravy? Kdo je farmaceut a co se vše děje v lékárně? Jak se liší zdravotní péče dříve a dnes, a proč lidé dříve nechodili tak často k lékaři? Mohou léčiva působit negativně na naše životní prostředí a jak tomu zabránit? Jak se můžeme chovat, abychom nepřispívali k rozvoji antibiotické rezistence? Jak zacházet s léčivy, aby jejich dopad na naše životní prostředí byl minimální?


Tematický den proběhl ve znamení pilné práce všech diskutujících, byl plný dobré nálady, propojil pestrou škálu znalostí a informačních zdrojů a určitě přinesl spoustu nových poznatků, zážitků, inspirace a zejména témat k dalšímu zamyšlení.

PharmDr. Jana ŠOLÍNOVÁ

MOTOL

Přinesli jsme stoleček na kreslení, nainstalovali televizi se vzdělávacím spotem a Den lékáren mohl začít.

I naše nemocniční lékárna se 15. června zapojila do Dne lékáren, který se letos konal již po dvacáté páté. Zaměřen byl na zdravotnické pracovníky, kdy jsme měli možnost pacientům popsat jednotlivé profese v lékárně nebo problematiku výdeje na recept a volného prodeje.

Při této jubilejní příležitosti byla vyhlášena také soutěž Nakresli svého lékárníka. Jelikož je naše výdejna situována blíže k části nemocnice pro dětské pacienty, kterých nemáme málo, přímo se nabízelo, že by si mohli dlouhou chvíli ve frontě ukrátit kreslením lékárníka. Spousta dětí přivítala pastelky a fixy a do soutěže jsme během dne nasbírali na dvě desítky lékárníků a lékárnic. Některé nás viděly jako princezny či rytíře, zatímco jiné zvolily abstraktnější styl a bylo potřeba zapojit fantazii. Nicméně snaha se cení. Děti odcházely z lékárny s mini legem a pexesem, dospělí s novou informací a my s úsměvem na tváři a pocitem, že jsme povědomí o naší profesi přece jen trochu zvýšili.

Za lékárnu Mgr. Jana BRYCHTOVÁ


HAVÍŘOV

Na Den lékáren jsme pozvali děti z MŠ Švabinského v Havířově na malou exkurzi. Děti se podívaly do laboratoře, na přípravu masti a ušních kapek. Pak se hodně divily, jak máme velký sklad a kolik tady máme krabiček. Myslely si, že lékárna je jen oficína. Největší radost jim samozřejmě udělala „lékárenská“ lízátka.  Za pár dní nám paní učitelka poslala pár obrázků do soutěže a děti dostaly pexesa.

Mgr. Šárka KROČILOVÁ


Vyhodnocení soutěže o nejlepší dětský obrázek lékárníka proběhne až po uzávěrce tohoto čísla. Vzhledem k obrovskému ohlasu a kvalitě zaslaných obrázků jsme si už téměř jisti, že bychom obálky příštího ročníku ČČL věnovali těmto kresbám. Samozřejmě po domluvě s konkrétními autory. Letošní ročník Dne lékáren byl výjimečně úspěšný a dokázal, že lékárníci mají být na co hrdí a konec jejich profese je v nedohlednu, jakkoliv si mnozí myslí opak.

zpo




Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2023 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#