#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékárnické pohádky pokřtěny na Kuksu!


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 7-8, s. 28-29

V rámci sympozia z dějin farmacie bylo pokřtěno i nové vydání Lékárnických pohádek Marie Kubátové. A to hned po prezentaci PhDr. Daniela Dědovského, Ph.D.: Osobnost Marie Kubátové pohledem folkloristiky a regionalistiky.

RNDr. PhMr. Marie Kubátová (1922–2013) byla česká spisovatelka, dramatička, farmaceutka a představitelka krkonošské regionální literatury. Farmacii vystudovala po skončení druhé světové války na Přírodovědecké fakultě v Praze (1949). V roce 1977 získala titul RNDr. na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Její matkou byla spisovatelka, folkloristka a rovněž lékárnice PhMr. Amálie Kutinová (roz. Tauberová), která se ve své době proslavila sérií dětských knih o Gabře a Málince, ale také napsala knihu z lékárenského prostředí Naši pacienti.



Marie Kubátová postupně působila jako magistra v lékárnách v Karlových Varech, Křinci, Praze, Horním Maršově, Špindlerově Mlýně a Vrchlabí. Byla důležitou spisovatelkou krkonošské regionální literatury, nejznámější bylo její spoluautorství Krkonošských pohádek. Do důchodu odešla v roce 1978 a od té doby se věnovala pouze literatuře.

Z lékárenského prostředí je její Lékárnická trilogie, která se skládá z knih Lékárna u tří koček (1977), Třikrát denně kapku rosy (1979) a Recept na ště stí (1981). V ní sledujeme život farmaceutky Mindy, která nastoupí jako vedoucí lékárny na malém městě, kde se seznámí s historikem Golemem. V práci narážejí její moderní metody na nepochopení a ve vztahu s Golemem, který vyústí v manželství, také prochází krizemi. V posledním díle je už hrdince 45 let, má děti a prožívá životní krize a hledá svůj „recept na ště stí“. V roce 1996 vydala volné pokračování této trilogie. Lesk a bída podnikání.

Křest nového vydání Lékárnických pohádek s ilustracemi Lucie Talaber a vydaných Českým farmaceutickým muzeem proběhl v barokní lékárně na Kuksu. Křtilo se stylově, sušeným heřmánkovým květem. Kmotrem byl emeritní děkan FaF UK prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc. Zúčastnila se řada dalších významných hostů: děkan FaF UK doc. PharmDr. Jaroslav Roh, Ph.D., emeritní děkan FaF UK doc. RNDr. Jaroslav Dušek, CSc., prezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., předseda České farmaceutické společnosti ČLS JEP prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D., a náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Mgr. Martina Berdychová.


Lékárnické pohádky obsahují originální pohádkové příběhy z prostředí českého lékárenství. V knize můžeme najít jednodušší a kratší pohádky pro předškoláky a další příběhy se zajímavými fakty z historie pro školáky. Kniha je psaná hravou a současně naučnou formou.

Marie Kubátová tu nezapře svou lékárnickou profesi. Dozvíte se, co se děje v noci v lékárně, jaké květiny rostou v Krakonošově zahradnictví, jak účinkuje pyl ze zlatého kapradí a jak se vaří polévka pro bludičku…

PharmDr. Tomáš


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2023 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#