#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čestná rada nad zlato


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 7-8, s. 23

Poslušně hlásím, že na poslední Čestné radě se nic zvláštního nestalo.


Proto si dovolím takový obecný popis dějů. Několikrát jsem byl osloven s tím, co dělat, když se o nějakém prohřešku dozvíte.

Tak tedy popořádku. Uvidíte nebo zjistíte, že kolega/kolegyně v nějaké, třeba i vaší, lékárně dělá něco nesprávného. Nejtěžší rozhodnutí je čistě na vás. Oznámit či neoznámit. Když už se rozhodnete, že prohřešek je z kategorie, kterou nejste ochotni tolerovat, tak se nenechte unést emocemi a zajistěte co nejvíc důkazů. PrintScreen obrazovky, kontakt na pacienta, který může svědčit, papírový doklad. Prostě zajistěte cokoliv, co považujete ze relevantní.

Hlásit je pak třeba nikoli na lampárnu, jak je v Čechách zvykem, ale na: disciplinar@lekarnici.cz paní Romaně Cakalidisové, která na Komoře zajišťuje chod Revizní komise a Čestné rady. Tím se vaše pozorování stane podnětem.

Podnět je po zpracování, kdy mu je mimochodem přiděleno číslo jednací, předložen Revizní komisi. Ta podnět zhodnotí. Může si vyžádat další podklady nebo na místo poslat inspektory Komory. Inspektor je neště stí, to taky nechodí nikdy samo, a proto inspektoři chodí po dvou. Ani tak není třeba se jich bát. Jsou to většinou milí lidé, kolegové a kolegyně z oboru. Když jim uvaříte kafe a necháte je nahlédnout do stejných materiálů jako inspektory SÚKLu, jejichž kontrolu většina z nás zažila, tak to vše proběhne hladce. Rozhodně inspektor není tím arbitrem, má jen zjistit a zajistit.

Pokud Revizní komise rozhodne, že prohřešek je závažný, navrhne podezřelého Čestné radě k disciplinárnímu řízení. Čestná rada může, ale nemusí, s Revizní komisí souhlasit. Když souhlasí, započne Disciplinární řízení.

Kolega/kolegyně je předvolán jako disciplinárně obviněný na nejbližší jednání Čestné rady. Může přijít sám/sama nebo s právním zástupcem nebo poslat jen jeho nebo nechat jednat Čestnou radu v nepřítomnosti. Osobně si myslím, že je lepší, když se dostaví, protože se může obhajovat, doplnit informace, projevit lítost. Prostě dokázat, že se Revizní komise a inspektoři mýlili. Nebo jen říct: „Jsem blbej, už se to víckrát nestane.“

Jednání začíná četbou provinění. Následně se k němu můžete vyjádřit. Členové rady se můžou na něco doptat. Proberou se předložené důkazy. Pak Čestná rada rokuje, zda byl dokázán disciplinární přečin nebo ne. Pokud nebyl, jste zproštěni obvinění. Pokud bylo prokázáno, že k přečinu došlo, tak se radí o výši trestu, který dle zákona o komorách může být pokuta 3 až 30 tisíc, podmínečné vyloučení z Komory na určitou dobu nebo vyloučení z Komory.

Po projednání, kdy musí být nadpoloviční většina všech členů (aspoň 5) pro nebo proti, jste pozváni znovu před Čestnou radu a jste seznámeni s verdiktem.

Proti výsledku jednání Čestné rady se můžete odvolat k soudu.

Chtěl bych věřit, že většině z vás bude tento článek k ničemu, protože se disciplinárních deliktů nedopouštíte a ani je nikde nevidíte, protože to všichni děláme čestně „ni pro mrzký zisk a slávu“. Pro všechny ostatní případy tu máme Revizní komisi a Čestnou radu.

PharmDr. Přemysl CÍSAŘ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2023 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#